PasariSanatate si comportament

Boli oculare comune la pasari

Pasarile pot suferi de diverse boli oculare care se pot datora fie unei leziuni oculare sau unei infectii locale. Ocazional, unele boli oculare la pasari sunt simptome ale unei alte probleme medicale preexistente. Prin urmare, daca pasarea dvs. are o problema la ochi ar trebui considerata grava si verificata de un medic veterinar pentru a exclude orice boala interna majora.

 

Simptome si tipuri de boli la pasari

 

  • Conjunctivita

Este o afectiune comuna a ochilor la pasari, cauzata de obicei de bacterii. Simptomele includ pleoape rosii si umflate si poate duce la fotosensibilitate (evitarea luminii) la pasare. Conjunctivita este  un simptom al multor alte probleme medicale, inclusiv infectii respiratorii.

  • Uveita

Provoaca o inflamatie a partilor interioare ale ochiului. Cu toate acestea, este frecvent asociata cu simptomele altor boli interne la pasare. Aceasta afectiune oculara speciala trebuie tratata rapid pentru a evita formarea cataractei.

  • Cataracta

Cataracta se dezvolta in ochiul pasarii atunci cand exista o deficienta de vitamina E, o infectie cu encefalomielita sau chiar in urma expunerii continue la unele lumini artificiale.

  • Boala Marek

Este un anumit tip de tulburare oculara care este cauzata de o infectie virala produsa de un herpesvirus. Aceasta afectiune poate duce la pupile cu forma neregulata, probleme ale irisului care pot duce la orbire si poate evolua in cancer. Vaccinarea poate preveni aparitia acestei tulburari oculare. Cu toate acestea, o pasare care este deja infectata cu virusul nu poate fi vindecata.

  • Variola aviara (Diftero-variola)

Variola aviara este o alta afectiune oculara intalnita la pasari si se datoreaza unei infectii virale produse de un virus de tipul Avipoxvirus. Desi este o boala generalizata, simptomele oculare includ umflarea pleoapelor cu formatiuni asemanatoare veziculelor si pierderea partiala sau totala a vederii. Cu toate acestea, globul ocular nu este afectat de infectie si vederea revine de obicei dupa ce infectia este tratata.

 

Cauze

Multe tulburari oculare sunt cauzate de infectii bacteriene (de ex. salmonella). Aceasta bacterie specifica provoaca atat conjunctivita, cat si oftalmie – inflamatie cu puroi in globul ocular si conjunctiva – cat si posibil orbire. In plus, salmonella este contagioasa si se raspandeste adesea de la parinte la pui sau genetic, prin galbenusul de ou.

Infectiile fungice ale ochiului pot duce  la tulburari oculare la pasari, de obicei din cauza hranei mucegaite. O ciuperca comuna, Aspergillus, infecteaza sistemul respirator al pasarii, putand afecta si creierul si ochii. Ochiul infectat va prezenta depuneri galbene sub pleoapa. Ochiul va fi  inflamat si, daca este lasat netratat, aceasta infectie poate duce la leziuni oculare severe.

Deficitul de vitamine este o alta cauza a unor boli oculare la pasari. De exemplu, o deficienta de vitamina E la parinte poate duce la nasterea unui pui orb. La fel, vitamina A este necesara pentru pigmentarea si lacrimarea corecta a ochilor. Pentru a preveni astfel de deficiente, oferiti pasarilor dvs. hrana comerciala de o buna calitate.

Tratament

Daca pasarea dvs. prezinta semne de disconfort sau simptome ale unei afectiuni oculare – cum ar fi ochi inchisi, umflati, rosii, cu secretii sau care clipesc mai mult decat de obicei – duceti pasarea la un control veterinar. Picaturile pentru ochi cu antibiotice sau alte medicamente pot ajuta la tratarea anumitor boli oculare la pasari intr-un stadiu incipient.

Prevenire

Prevenirea anumitor tipuri de afectiuni oculare depinde de simptomele intalnite la pasare. Interventia medicala in timp util poate salva pasarea de suferinta, precum si de orice leziuni oculare grave.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button