PasariSpecii de pasari

Pasari din specia de papagali Cacadu

Pasarile din specia de papagali Cacadu crescute ca animale de companie sunt adesea numite pasari „velcro” datorita naturii lor extrem de sociabile si a nevoii lor obsesive de a fi in preajma oamenilor de care se ataseaza.

Culoare: alb, gri, roz, negru
Durata de viata: 30+ ani
Caracter: foarte sociabili, comunicatori vocal
Dimensiune: medie-mare

 

Generalitati

Papagalii Cacadu se disting de alte specii de papagali prin prezenta penelor dramatice pozitionate in forma de creasta, penele prafuite si diversele nuante de alb, roz, gri si negru. Ca si marime, acestea variaza de la mediu la mare.

Papagalul Cacadu Goliat
Papagalul Cacadu Goliat

Unele pasari din specia de papagali Cacadu:

Habitat natural

Exista 21 de specii de papagali Cacadu, care apartin familiei Cacatuidae. Diferitele specii de cacadu sunt nativi din Australia, Australasia, Indonezia, Insulele Solomon si Noua Guinee.

specia de papagali Cacadu
Papagal Cacadu negru cu coada rosie, femela

Ingrijire

Au nevoie de o colivie bine construita, pentru a preveni nu numai evadarea, ci si pentru a preveni ca pasarile sa o distruga. Papagalii Cacadu sunt destul de activi si au nevoie de o colivie spatioasa, cu jucarii si obiecte adecvate pentru a mesteca si a le distruge. Necesita jucarii care sa il provoace, cum ar fi jucariile puzzle si cele care implica dezmembrarea lucrurilor sau desfacerea nodurilor.

specia de papagali Cacadu
Papagalul Cacadu maior Mitchell

Papagalii Cacadu tind sa fie mai solicitanti decat alte specii de papagali de companie. Proprietarul unei astfel de pasari trebuie sa stabileasca anumite limite inca de la inceput, altfel pasarea ar putea incepe sa tipe pentru atentie.

Unui papagal nou Cacadu in casa nu ar trebui sa i se ofere atentie non-stop, ci mai degraba sa i se ofere jucarii si alte oportunitati de distractie, precum si o atentie intermitenta, astfel incat pasarea sa invete sa desfasoare si singura diverse activitati, atunci cand oamenii nu sunt in masura sa ii aloce timp.

Hrana

Papagalul Cacadu trebuie hranit cu alimente hranitoare, insa trebuie sa ii oferiti si posibilitatea de a-si cauta hrana. Acesti papagali sunt iubitori de distractie, inteligenti si energici, iar mancarea lor ar trebui sa reflecte aceste trasaturi.

In salbaticie, acesti papagali se hranesc cu seminte si nuci, precum si nuci de cocos si alte cereale. La fel ca alti papagali crescuti ca pasari de companie, nu se dezvolta doar cu seminte pentru pasari. Mancarea lor ar trebui sa fie variata si sa includa si pelete si granule pentru papagali in diverse combinatii.

Papagalul Cacadu cu creasta galbena
Papagalul Cacadu cu creasta galbena

Personalitate si comportament

Specia de papagali Cacadu este adesea descrisa ca fiind pasari inteligente si emotionale. Multi descriu viata cu un papagal Cacadu ca fiind similara cu traiul cu un copil aflat la varsta constanta de 2 ani, capabil sa faca istericale precum  si prostioare totale.

Sunete si cantecul pasarii

Sunt extrem de galagiosi, avand un glas puternic, mai ales cand isi doresc atentie si in anumite momente ale zilei, cum ar fi la rasarit si la apus. Pot invata sa rosteasca cateva cuvinte si fraze.

Sanatate

Sunt predispusi la smulgerea penelor, daca nu li se ofera suficienta stimulare mentala. Alte boli/afectiuni intalnite includ Circoviroza sau Boala Ciocului si a Penelor la Psittacine (PBFD), boala ficatului gras si obezitate (daca sunt hraniti cu o dieta prea bogata in grasimi).

specia de papagali Cacadu

Adesea, proprietarii acestor pasari renunta la ele, datorita problemelor de comportament ale acestora. Iata de ce proprietarul acestei pasari trebuie sa fie unul informat, care ia in calcul toate aspectele sale inainte de a o achizitiona.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button