PasariSpecii de pasari

Cum sa ingrijiti un Papagal gri African

Papagalul gri African (Psittacus erithacus) are capacitatea de a vorbi si imita sunetele, ceea ce il face pe acest papagal de dimensiuni medii un tovaras foarte interesant. Proprietarii de papagali gri Africani spun adesea ca acestia vorbesc adesea in context si par foarte acordati la emotiile oamenilor.

Papagalul gri African nu este doar un vorbitor de top. Aceasta pasare este cunoscuta pentru inteligenta sa extrema care-i da numele de „Einstein al lumii pasarilor”.

Culoare: gri, penele cozii rosu aprins, cioc negru
Durata de viata: 30+ ani
Caracter: foarte sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: medie, 33-36 cm, poate ajunge la 400g

Generalitati

Papagalul gri African este una dintre cele mai talentate pasari vorbitoare / imitatoare de pe planeta ceea ce-i confera o reputatie pozitiva printre pasionatii de pasari.papagal gri african

Papagalul gri African este una dintre cele mai vechi specii de papagali Psittacine, cu inregistrari datand din vremurile biblice. Frumusetea subevaluata si o atitudine plina de intelepciune sunt ceea ce mentine acest papagal in varful popularitatii.

La prima vedere, papagalul gri African este o pasare gri de dimensiuni medii, cu aspect prafuit, aproape asemanator unui porumbel. Insa o „analiza” amanuntita releva o coada de un rosu-aprins, ochi colorati si inteligenti si un model uimitor al penajului sau.

Habitat natural

Papagalii gri Africani traiesc in general in savane, paduri mangrove sau paduri si marginile poienilor din zona centrala si de vest a Africii.

Desi cea mai mare subspecie gri Africana este denumita papagalul gri African de Congo aceasta pasare are de fapt o extindere naturala mult mai larga in Africa, incluzand sud-estul Coastei de Fildes, Kenya si Tanzania.

Ingrijire

Exista un motiv pentru care papagalul gri African este considerat un etalon pentru inteligenta sa. Nu doar ca aceasta pasare are o inclinatie de a aduna un vocabular mare insa demonstreaza o aptitudine pentru recunoasterea semnificatiei cuvintelor si frazelor.

papagali gri Africani

Papagalii gri Africani au nevoie de o multime de jucarii care sa le provoace dezvoltarea inteligentei, cum ar fi cele de cautare a hranei sau jucarii puzzle.

Papagalii gri Africani par deosebit de afectati de stres si agitatie in mediul lor si pot fi linistiti prin pozitionarea coliviei cu o latura lipita de un perete.

Hrana

Oferiti papagalului hrana speciala, constand intr-un amestec echilibrat de cereale, seminte si alti nutrienti sub forma de boabe. Acest timp de mancare sub forma de boabe si seminte, in mare parte intregi, incurajeaza papagalii sa tina, sa ciuguleasca si chiar sa se joace cu mancarea, imitand hranirea papagalilor gri Africani in salbaticie.

Papagalii gri Africani sunt mai predispusi la deficienta vitaminei A/beta-caroten si, prin urmare, beneficiaza de consumul de legume bogate in beta-caroten, cum ar fi cartoful dulce gatit si varza kale proaspata.

papagal gri african

O dieta saraca in nutrienti poate duce si la deficiente de vitamina D. Oferirea unei diete echilibrate ajuta la prevenirea deficientelor de vitamine si minerale. Un papagal gri African cu o dieta bazata pe pelete nu are, in general, nevoie de suplimente de vitamine adaugate la alimentele sale.

Personalitate si comportament

Majoritatea detinatorilor de pasari cred ca numai un pasionat cu experienta ar trebui sa detina un papagal gri African. Sunt papagali cu personalitati complexe, foarte sensibili si un pic mai mult decat exigenti. Sunt fermecatori si stralucitori, dar aceasta asociere de sensibilitate si creier poate duce la probleme de comportament.

Sunt creaturi tipicare si chiar si o mica schimbare de rutina ii poate face nefericiti. Sunt predispusi sa isi smulga si sa-si mestece penele, printre alte obiceiuri neobisnuite.

Papagalii gri Africani sunt papagali sociabili insa nu apreciaza contacul fizic intens, tolerand  putina mangaiere. Unele exemplare pot fi mai tolerante, fiecare pasare avand gusturi si referinte individuale. Un papagal gri African poate deveni pasarea „unei singure persoane”, chiar daca fiecare membru al familiei socializeaza cu ea de la inceput.

Sunete si cantecul pasarii

papagal gri africanO parte a atractiei papagalului gri African vine din capacitatea sa de a vorbi. Este printre cei mai buni vorbitori din familia papagalilor, capabil sa repete cuvinte si fraze dupa ce le-a auzit doar o data sau de doua ori. Aceasta pasare atinge capacitatea maxima de a vorbi in jurul varstei de 1 an, iar majoritatea indivizilor devin capabili sa imite mult mai devreme.

Acest papagal nu doar ca isi va dezvolta un vocabular remarcabil, insa aceasta specie poate ajunge sa inteleaga ce spune.

Doar pentru ca acesti papagali sunt destepti si pot alege mai degraba sa vorbeasca decat sa scoata sunete stridente, este o greseala sa credeti ca sunt zgomotosi. Nu sunt la fel de zgomotosi ca unele dintre speciile sud-americane, dar vor invata sunetele gospodariei si le vor repeta neobosit, spre consternarea tuturor. Imaginati-va un cuptor cu microunde care bip-aie neincetat sau un telefon mobil sunand neintrerupt, fara posibilitatea de a-l opri.

Sanatate

Papagalul gri African este susceptibil la caderea/smulgerea penelor, deficit de calciu, deficit de vitamina A si vitamina D, infectii respiratorii, Psitacina a penelor si a ciocului (PBFD).

 

Exista doua subspecii distincte ale papagalului gri African:

  • Papagalul Gri African de Congo (Psittacus erithacus erithacus), numit si papagalul gri cu coada rosie sau CAG. Acesta este mai popular dintre cele 2 subspecii, fiind mai mare, cu coada rosie si cioc negru.
  • Papagalul Gri African Timneh (Psittacus erithacus timneh), sau TAG. Este mai mic, de o culoare gri mult mai inchis, aproape negru, si ciocul de culoare mai deschisa. Coada poate fi de la maroniu la gri inchis sau negru.

Aceste pasari vin intr-o varietate  mare de dimensiuni si nuante de gri, deoarece habitatul lor natural este atat de mare. Ambele subspecii sunt companioni la fel de buni.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button