PasariSpecii de pasari

Lori (Papagalul curcubeu) – o pasare cu personalitate

Lori (Trichoglossus moluccanus) sau Papagalul curcubeu este una dintre cele mai uimitoare si frumoase pasari de companie disponibile in prezent.

Sunt pasari care au nevoie de mai multa ingrijire si atentie decat pasarile de companie mai obisnuite datorita cerintelor lor dietetice si de adapostire foarte specifice. Cu toate acestea, merita tot timpul si cheltuielile suplimentare investite.

Culoare: multicolor
Durata de viata: pana la 30 ani
Caracter: foarte sociabil, vorbitor, comunicator vocal
Dimensiune: mic, 15-20 cm lungime

Generalitati

Papagalul curcubeu (Papagalul Lori sau Lorichetul curcubeu) este una dintre cele peste 130 de specii si subspecii ale familiei Loriinae, fiind una dintre cele mai frumoase pasari de companie.

Cu o lungime de aproximativ 15-20 cm, Papagalul curcubeu este numit astfel datorita culorii penajului de nuantele curcubeului, fiecare subspecie posedand mai mult sau mai putin o anumita culoare a penajului, permitand expertilor sa le distinga. Diferenta dintre sexe nu este vizibila.

Aspectul lor dramatic si temperamentul minunat ii fac un companion popular printre crescatorii de pasari.

Habitat natural

In salbaticie, Papagalul curcubeu pot fi intalniti in Australia si estul Indoneziei, unde traiesc in stoluri mari. Noaptea dorm in copaci, reunindu-se sute si mii de exemplare.

Ating maturitatea sexuala la aproximativ 2 ani si in general cresc doi pui, spre deosebire de multi alti papagali de aceasta dimensiune, care pot avea 6 sau mai multi pui odata.

Ingrijire

Papagalul curcubeu adora scaldatul exuberant si des, asa ca ar trebui sa fiti pregatit sa investiti intr-o cadita de baie pentru pasari pe care sa o plasati in colivie.Papagalul curcubeu

O Alta ciudatenie amuzanta este obiceiul Papagalului  curcubeu de a dormi cu capul in jos pe spate.

Aceasta pasare nu este minunata doar la exterior. Este foarte inteligenta, capabila sa invete trucuri si alte comportamente. Deoarece este atat de inteligenta, este, de asemenea, un maestru al evadarilor, astfel incat incuietorile usilor coliviei sunt o necesitate.

Le plac jucariile, in special lucrurile zornaitoare si zgomotoase. Deoarece au tendinta de a se plictisi, este important sa rotiti jucariile cel putin saptamanal. Nu puteti avea niciodata prea multe jucarii atunci cand aveti un Papagal curcubeu si, de fapt, o pasare ar trebui sa aiba o rotatie de cel putin 20 de jucarii. Papagalul poate fi dur cu jucariile, prin urmare acestea ar trebui sa fie sigure, fara corzi in care sa se incurce si fara spatii mici in care sa isi prinda un deget de la picior sau ciocul.

Datorita acestor cerinte specifice de ingrijire, multi proprietari novice ar putea sa se fereasca de Papagalul curcubeu pana la acumularea unei mai mari experiente.

Majoritatea Papagalilor curcubeu nu se inteleg cu alte specii de pasari si pot deveni chiar vicioase cu pasarile din propria specie. Sunt extrem de teritoriale si nu trebuie lasate niciodata nesupravegheate cu alte pasari. Se stie ca ucid pasari mult mai mari decat ele.

Hrana

Papagalii curcubeu necesita o dieta diferita de cea a altor papagali, deoarece pipota lor nu este la fel de puternica (stomacul are o musculatura slaba) si este incapabil sa descompuna semintele.

Desi unele vor reusi sa sparga cateva seminte, dieta lor principala este formata din fructe (banane, portocale, pepene, mere), flori (hibiscus, petale trandafir). Dieta de baza in captivitate este un nectar facut din suc cu o pudra special formulata pentru aceste pasari.

papagali curcubeu

Acesti papagali au o limba specializata, asemanatoare unei perii, care este folosita pentru a culege nectar si polen. Aceasta dieta lichida provoaca excremente moi, care tind sa fie adesea pulverizate in afara coliviei.

Cei care aleg sa creasca un Papagal curcubeu vor petrece mult timp curatand. Exista diete uscate speciale care le pot face excrementele mai putin moi, insa aceasta dieta ar trebui sa fie doar un supliment la dieta alimentara lichida si proaspata si a florilor.

Personalitate si comportament

papagali LoriPersonalitatea unui Papagal curcubeu este intensa, in general. Aceasta nu este o specie timida. Papagalul curcubeu este plin de entuziasm, „antrenorul” lumii pasarilor, incurajand jocul ori de cate ori este in jur persoana sa preferata.

Aceste pasari sunt constant ocupate si pline de viata, lasandu-si putin timp pentru odihna. Mofturile lor sunt extrem de distractive pentru majoritatea oamenilor, dar pot deveni putin cam mult pentru cineva obisnuit cu un tovaras mai relaxat.

Timpul de joaca este crucial pentru acest papagal, si va savura fiecare clipa in afara coliviei, cu ingrijitorul sau. Aceasta nevoie trebuie satisfacuta cat mai des posibil.

Un Papagal curcubeu lasat singur prea des va dezvolta tulburari de comportament si poate incepe sa se automutilizeze. Fiti foarte atent atunci cand lasati pasarea in afara coliviei, deoarece aceasta pasare activa tinde sa fie rautacioasa si distructiva si va intra in necazuri mai repede decat o poate salva cineva de la rau.

papagali curcubeu

Deoarece aceasta pasare este atat de entuziasta si inteligenta, este, de asemenea, adesea ciudata si, in general, va musca doar din entuziasm sau frica (de obicei, atunci cand este readusa in cusca!).

papagali curcubeu

Sunete si cantecul pasarii

Papagalii curcubeu pot fi zgomotosi si repetitivi. Vocea lor este puternica, uneori pitigaiata, si sunt cei mai buni vorbitori ai familiei Loriinae din care fac parte. Desi nu se numara printre cei mai buni papagali vorbitori, acestia pot si invatati cu destula usurinta sa pronunte unele cuvinte.

papagalul curcubeu

Au, de asemenea, excelente abilitati de a imita.

Sanatate

O chestiune majora care poate pune probleme de sanatate Papagalului curcubeu o reprezinta alterarea alimentelor. Vara mai

ales, trebuie sa-i schimbati adesea alimentele lichide, pentru ca acestea se infesteaza rapid cu bacterii.

Fructele se vor strica daca sunt lasate chiar si cateva ore in colivie. Acest lucru poate provoca infectii ale si chiar toxicitate generala.

Exista un mit conform caruia acesti papagali nu au nevoie de apa. Acest lucru nu este adevarat.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button