Specii de pasari

Este o idee buna sa tineti un fazan ca animal de companie?

Puteti tine un fazan ca animal de companie? Ca intotdeauna, raspunsul depinde, dar de data aceasta mai ales de ceea ce intelegeti prin termenul „animale de companie”. Multi oameni tin fazani intr-o forma sau alta, iar utilizarea pe care o primesc aceste pasari variaza. In acest articol, vom detalia daca fazanul este un animal de companie bun sau nu.

Daca doriti sa pastrati un fazan ca animal de companie (nu vorbim despre folosirea lor ca pasari de curte sau pentru oua) trebuie sa luati in considerare cateva lucruri. Desi sunt usor de intretinut ca animale, acest lucru nu inseamna ca sunt neaparat animale de companie bune.

Fazanii nu sunt domesticiti, iar imblanzirea acestora poate dura

Acest lucru suna oarecum ciudat, deoarece fazanii traiesc aproape de oameni de multe secole. Cu toate acestea, domesticirea intr-un sens strict se bazeaza pe schimbarea genetica. Acest lucru poate fi vazut de exemplu, la gaini.

Instinctele salbatice inca controleaza comportamentul fazanilor. Chiar si cel mai bun program de dresaj nu va schimba acest fapt. Ar trebui sa petreceti mult timp pentru a castiga increderea animalelor dvs. de companie. Trebuie sa petreceti cateva ore pe zi pe fuga, hranindu-le si atingandu-le daca este posibil.

In plus, imblanzirea este mai usoara cand pasarile sunt tinere. Obtinerea unora care sunt abia eclozate ar trebui sa fie optiunea dvs. daca sunteti in cautarea unui animal de companie exotic caruia ii place (sau nu are nimic impotriva) sa fie mangaiat.

Un fazan de companie nu trebuie dresat. Tot ce trebuie sa faceti este sa imblanziti pasarea astfel incat sa se obisnuiasca cu prezenta dvs. Daca petrecet mult timp cu un pui de pasare, este probabil ca acesta sa manance din mana dvs. si sa se lase atins cand va ajunge adult.

Fazanii pot zbura

Desigur, sunt multe pasari care pot zbura, cam toate. Dar in comparatie cu o gaina, un fazan poate zbura. Chiar daca prefera sa alerge. Cu siguranta este ceva ce trebuie sa luati in calcul atunci cand construiti voliera pentru pasarile dvs. de companie. Un fazan are nevoie de un spatiu adecvat de cativa metri patrati in care sa cutreiere, un gard inalt de cel putin 1,5 – 2 m si o plasa in partea superioara care sa impiedice evadarile.

Fazanii trebuie protejati de pradatori

In functie de zona in care locuiti, unii pradatori vor fi interesati de fazanii dvs. Vulpile si coiotii, precum si nurcile sau pasarile de prada, sunt niste inamici naturali. Dar pisicile si cainii din cartier pot fi, de asemenea, curiosi. Asigurati-va ca gardul este robust si plasa din partea superioara bine fixata.

Fiti pregatit pentru rutina zilnica

A detine pasari de companie este ceva pentru persoanele care isi pot asuma responsabilitatea. Zilnic, va trebui sa inchideti animalele de companie noaptea si sa le dati drumul in fiecare dimineata. In plus, trebuie sa le hraniti cu alimente proaspete si apa in fiecare zi. Daca plecati in vacanta, trebuie sa gasiti mereu alti oameni care sunt dispusi sa faca treaba.

Fazanii sunt animale sociabile

Fazanii sunt animale sociale si le place sa traiasca in perechi. Cel mai bine este sa cumparati doua femele si un mascul. Evitati sa tineti doi masculi in aceeasi voliera deoarece in sezonul de reproducere ei vor incepe sa lupte pentru femele.

Puteti pastra fazani cu aproape toate celelalte pasari pe care vi le puteti imagina. Gainile, ratele si gastele sunt tovarasi de foarte buni daca intentionati sa tineti mai multe specii.

Cat traieste un fazan in captivitate?

In salbaticie, fazanii ajung la 3-4 ani. Desigur, acest lucru este mult diferit in captivitate. Daca va ingrijiti cum trebuie fazanii, acestia pot trai si pana la 10 ani. Au fost chiar si cazuri de fazani care au trait 20 ani in captivitate. Asa ca, a tine un fazan ca animal de companie este un angajament pe termen lung.

Cate specii de fazani sunt?

Exista, in total, aproximativ 50 de specii de fazani precum si 16 subspecii. Unele dintre cele mai intalnite specii de fazani includ:

  • Fazanul comun (ring-necked)
  • Fazanul auriu
  • Fazanul argintiu
  • Fazanul Lady Amherst
  • Fazanul lui Reeves
  • Fazanul Mikado
fazan comun
Fazanul comun
fazan
Fazanul auriu
fazan
Fazanul Lady Amherst
fazan
Fazanul lui Reeves
fazan
Fazanul argintiu
fazan
Fazanul Mikado

Fazanii sunt inruditi cu porumbeii si paunii?

Fazanii si paunii fac parte din aceeasi familie de pasari numite Phasianidae. Phasianidae include si pasari precum gaini, potarnichi, curcani si cocosi de munte. Paunul si fazanul traiesc in parti diferite ale lumii si sunt diferite ca marime si culoare. Sunt inrudite, dar nu sunt in intregime identice. Pentru a face lucrurile si mai complicate, exista si o a treia specie inrudita Phasianidae numita paun-fazan, care nu sunt inruditi genetic cu fazanii, ci doar inruditi la distanta cu paunii.

Porumbeii si fazanii nu fac parte din aceeasi familie stiintifica. Porumbeii pot zbura mult mai departe si sunt mult mai mici decat sunt fazanii. Exista si porumbelul-fazan, o specie de porumbel din Noua Guinee, care are aceleasi culori si insemne ca si fazanul si, de asemenea, aceleasi tendinte de locuire la sol.

 

Indiferent daca doriti fazani pentru carne, oua sau doar ca atractie vizuala, speram ca v-am ajutat sa va faceti o idee despre ce inseamna lumea fazanilor si cresterea acestora. Pastrarea fazanilor ca animale de companie va fi fascinanta cu siguranta inca din prima zi.

 

Cititi si: Ratele pot fi animale de companie?

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button