PasariSpecii de pasari

Papagalul umbrelat (Cacadu alb)

Papagalul umbrelat sau Cacadu alb (Cacatua alba) este cu siguranta un animal de companie fermecator, afectuos, dar nu este recomandat pentru toata lumea. Un Papagal cacadu umbrelat necesita atentie si are nevoie de un proprietar care sa poata stabili limite.

Culoare: alb
Durata de viata: 30+ ani
Caracter: foarte sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: mare, 46-61 cm lungime

 

Generalitati

Papagalul umbrelat, cunoscut si sub numele de Cacadu alb sau Cacadu cu creasta alba, este bine cunoscut in randul crescatorilor de pasari, fiind una dintre cele mai afectuoase si placute pasari de companie disponibile pe piata astazi. Se stie ca papagalul Cacadu alb a fost tinut ca animal de companie in China inca din timpul dinastiei Tang (secolul al VII-lea).

Nativ din Indonezia, Papagalul Cacadu umbrelat este putin mai mic decat Papagalul Cacadu cu boneta rosie (Cacaduul Moluccan) insa are la fel de multa personalitate si farmec. Acesti papagali sunt cunoscuti pentru bufoneriile bizare si faptul ca sunt exagerat de afectuosi cu proprietarii lor.

Papagalul umbrelat (Cacadu alb) se distinge de alti Papagali Cacadu prin creasta sa alba care se ridica precum o umbrela atunci cand pasarea este entuziasmata, agitata sau gata de joaca (sau musca!). Atat ciocul, cat si picioarele sunt de un gri inchis. Penele de pe partea inferioara a aripilor si a cozii sunt de culoare galben deschis.

Papagalul umbrelat (Cacadu alb)

Ciocul Papagalului umbrelat este negru iar picioarele sunt gri/negre. Unele exemplare prezinta o nuanta de albastru deschis in inelele din jurul ochilor lor. Irisul este maro inchis, aproape negru insa femele mature au de regula irisul maroniu-rosiatic.

Este inrudit si cu Papagalul Cacadu Goffin (Cacatua goffiniana).

Habitat natural

Papagalul umbrelat este originar din insulele Indoneziei unde traieste in padurea tropicala.

Ingrijire

Papagalul umbrelat (Cacadu alb) reprezinta un angajament pe termen lung pentru un proprietar. Aceasta specie poate trai pana la 70 de ani daca se bucura de ingrijire si atentie corespunzatoare. Din pacate, multe dintre aceste pasari sensibile nu traiesc atat de mult. Sunt predispuse la auto-mutilare si la infectiile care rezulta din acest comportament anormal.

Papagalul umbrelat (Cacadu alb)Este o pasare mare care detesta sa fie inchisa. Limitarea o va duce la comportamente de smulgere si mestecare a penelor. Necesita un spatiu mare pentru a locui, de preferinta cea mai mare colivie pe care v-o permite bugetul si locuinta. Colivia trebuie sa fie bine inchisa, de preferinta cu un loc de joaca in partea de sus.

Papagalul umbrelat (Cacadu alb) nu va trai fericit intr-un spatiu mic devenind obosit si apatic, agitat sau agresiv daca este inchis.

Proprietarul unui Cacadu alb trebuie sa aiba experienta cu papagalii inainte de a achizitiona aceasta pasare. Nu este potrivita pentru un incepator si nici pentru copii. Este o pasare care tinde sa se rasfete foarte mult si nu va accepta usor schimbarile de rutina sau noi membri ai familiei (cum ar fi un sugar sau un catelus nou).

O alta consideratie serioasa pentru un nou proprietar este praful pe care il produc acesti papagali. Desi nu este nimic nesanatos pentru pasare, acest praf poate irita persoanele cu sisteme respiratorii sensibile sau alergii. Puteti utiliza purificatoare de aer deoarece aceste articole ajuta la reducerea prafului. Baia regulata cu apa limpede si calda va ajuta.

Hrana

Papagalul Cacadu Goffin trebuie sa aiba posibilitatea de a-si cauta hrana. Acesti papagali sunt iubitori de distractie, inteligenti si energici iar mancarea lor ar trebui sa reflecte aceste trasaturi.

In salbaticie, acesti papagali se hranesc cu seminte si nuci precum si nuci de cocos si alte cereale. La fel ca alti papagali crescuti ca pasari de companie nu se dezvolta doar cu seminte pentru pasari. Mancarea lor ar trebui sa fie variata si sa includa pelete si granule pentru papagali in diverse combinatii.

Personalitate si comportament

Papagalul umbrelat (Cacadu alb) este cu siguranta un animal de companie fermecator, afectuos, dar nu este recomandat pentru toata lumea. Aceasta pasare poate fi la fel de schimbatoare ca vremea, acum jucandu-se, iar peste un minut tipand si ciupind. Este o pasare cu multe capricii insa un proprietar bine informat va fi norocos sa traiasca cu aceasta pasare extraordinara.

Papagalul umbrelat nu doreste altceva decat sa se aline cu obiectul dorintei sale si se poate atasa excesiv de alte pasari sau obiecte din magazinul de animale de companie, avand  dezamagiri serioase cand aceste pasari sau obiecte sunt vandute. Aceste pasari sunt extrem de sentimentale!

Este o pasare pentru un proprietar de pasari cu experienta care poate satisface nevoile emotionale si de adapostire a pasarii.

In salbaticie, Papagalul umbrelat nu este niciodata fara un tovaras iar in captivitate are acelasi model instinctual de a se lega de un partener sau cel putin de a avea un prieten special. Cea mai „buna” modalitate de a face un Cacadu alb nefericit este sa-l tineti izolat.

Sunete si cantecul pasarii

Nivelul de zgomot al acestei pasari este extrem de ridicat. Este predispus la crize de tipete puternice, mai ales daca este izolat, inchis intr-o colivie si nu i se da drumul. Tipatul este adesea o masura de nemultumire a pasarii – cu cat este mai puternic, cu atat este mai semnificativa dezaprobarea circumstantelor sale. Datorita zgomotului puternic produs, multi proprietari renunta la aceste pasari.

Pe de alta parte, Papagalul umbrelat poate fi invatat sa vorbeasca putand dobandi un vocabular de peste 50 cuvinte insa majoritatea nu vor invata atat de multe. Adesea, o pasare care invata sa vorbeasca poate inlocui tipatul cu vorbirea – dar nu tot timpul.

Sanatate

Sunt predispusi la smulgerea penelor daca nu li se ofera suficienta stimulare mentala. Alte boli / afectiuni intalnite includ Circoviroza sau Boala Ciocului si a Penelor la Psittacine (PBFD), boala ficatului gras si obezitate (daca sunt hraniti cu o dieta prea bogata in grasimi).

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button