Specii de pasari

Puteti tine o cucuvea sau o bufnita ca animal de companie?

O cucuvea este cu adevarat o creatura fascinanta si ar putea parea interesant sa tineti una ca si animal de companie. In realitate, totusi, pastrarea unei cucuvele ca animal de companie este extrem de provocatoare.

In majoritatea tarilor, detinerea unei cucuvele sau a unei bufnite este legala. De exemplu in America oamenii nu pastra aceste pasari decat daca sunt instruiti si autorizati, sau daca utilizeaza pasarea in scopuri de reproducere sau educationale. Chiar si asa, aceste pasari nu sunt considerate animale de companie. In plus, spre deosebire de alte animale de companie, chiar daca sunteti autorizat si instruit sa ingrijiti o cucuvea sau o bufnita, nu detineti acele pasari.

Intelegerea provocarilor

Detinerea unei cucuvele poate fi ceva dificil. Acestea sunt salbatice si isi petrec cea mai mare parte a timpului singure, vanand pentru urmatoarea lor masa. Sunt pradatori prin natura, iar manipularea lor necesita echipament special si un set special de abilitati. Cucuveaua  v-ar putea provoca rani daca nu este manipulata corect.

Expertii sunt in mare masura de acord ca cucuveaua nu trebuie tinuta ca animal de companie. Aceasta are un comportament complex de pasare rapitoare, intocmai ca si bufnita si soimul, fiind pasari independente, obisnuite cu vanatoarea.

Spre deosebire de un papagal, o cucuvea sau o bufnita au nevoie de un spatiu mare pentru a trai. De asemenea, incinta acestora trebuie sa fie intarita. Acest lucru se datoreaza faptului ca ghearele ascutite ale unei bufnite ar putea distruge rapid o incinta care nu este solida, metalica.

Ce dificultati puteti intampina

  • Nu puteti calatori liber cu o cucuvea sau o bufnita. Veti avea nevoie de un permis special pentru a scoate pasarea din tara, iar lasarea unei pasari acasa fara hrana este daunatoare.
  • Fiind pasari nocture, cucuvelele si bufnitele pot fi galagioase noaptea. In plus, vor deveni foarte active, emitand diverse sunete, facandu-va somnul dificil.
  • Sunt pasari distructive. Datorita instinctului lor natural de a ucide, aceste pasari nu va vor cruta paturile, pernele, hainele sau animalele de plus ale copiilor dvs.
  • Acestor pasari nu le place sa fie mangaiate. Aceste gesturi le-ar face sa se simta inconfortabil. Drept urmare, ele pot reactiona pentru a obtine mai mult spatiu si va pot rani, indiferent daca in mod voit sau nu, folosind ciocul sau ghearele.
  • Acestor pasari nu le place sa manace hrana comerciala. Prefera hrana pe care o gasesc in mod natural in salbaticie si va trebui sa le oferti carne proaspata cruda.

Ce presupune sa ingrijiti o cucuvea

Orice animal de companie poate fi dezordonat. Dar cucuveaua sau o bufnita pot fi printre cele mai dezordonate dintre toate. Ele se hranesc doar cu animale mici, precum rozatoarele. De asemenea, isi zdrobesc mancarea in bucati pentru a le face mai usor de mancat. Prin urmare, curatarea dupa ora de hranire face parte din rutina zilnica a unui proprietar de cucuvea. Iar curatarea unei incinte mari poate fi consumatoare de timp.

Aceste pasari nu pot fi tinute in colivii, cum sunt cele pentru papagali. Ele trebuie tinute intr-o voliera mare, cu acces atat la interior, cat si la exterior, precum si acces la un vas cu apa curata, pentru baie. Aceste pasari se scalda in mod regulat pentru a-si pastra penele curate. Fac acest lucru pentru ca ele zboara in tacere, insa penele lor vor face zgomot daca nu sunt pastrate curate. Acest zgomot vine in detrimentul vanatorii.

Spre deosebire de o pisica sau un caine, cucuvelele si bufnitele sunt greu de dresat. De asemenea, produc mai multe excremente decat papagalii, partial din cauza dietei si a dimensiunii lor mari. In timp ce alta pasari au o dieta bazate pe legume, usor de digerat, dieta cucuvelelor si bufnitelor contine in mare parte carne. Acest tip de dieta fac excrementele mai urat mirositoare, facand activitatea de curatare a incintei mai neplacuta.

Pe scurt, ingrijirea unei bufnite sau a unei cucuvele este extrem de solicitanta. Acestea au nevoie de ingrijire constanta. In salbaticie, nimeni nu este responsabil pentru ele si se pare ca prefera asa. Insa cand o asemenea pasare sta in casa dvs., trebuie curatata, supravegheata, hranita si stimulata in mod constant. O ingrijire adecvata poate consuma mult timp.

Probleme de siguranta

Unele bufnite pot creste foarte mari. Unele pot strivi craniul unei vulpi cu ghearele lor ascutite si puternice. Este important sa intelegeti adaptarile naturale ale acestor pasari pentru a sti de ce este capabila chiar si o bufnita – animal de companie.

Lasarea unei cucuvele sau a unei bufnite sa petreaca timp cu copiii mici sau in preajma altor animale de companie vine cu probleme semnificative de siguranta. Aceste pasari pot rani cu usurinta animalele, copiii si chiar adultii. Prin urmare, oricine intentioneaza sa pastreze aceste pasari ca animale de companie ar trebui sa fie instruit corespunzator pentru a avea grija de ele. Amintiti-va, totusi, bufnitele si cucuvelele nu sunt animale de companie.

Ce mai trebuie sa stiti despre bufnite si cucuvele

  • Sunt creaturi foarte independente

Spre deosebire de alte specii de pasari care traiesc in stoluri, cucuvelele si bufnitele nu traiesc in stoluri, ceea ce le face extrem de antisociale atunci cand vine vorba de alte pasari (cu exceptia perechii lor si a urmasilor lor).

Mentalitatea de „turma” (sau de stol) este cea care permite unui papagal sa se integreze cu succes intr-o familie umana. Deoarece bufnitele nu au acest tip de mentalitate, ele vad pe toata lumea, cu exceptia unei singure persoane pe care o aleg ca „pereche” ca pe un inamic sau o prada, si probabil ca ii vor ataca pe altii. Aceasta poate fi o problema uriasa daca va imbolnaviti vreodata. Sau veti fi in situatia de a nu putea avea grija de pasarile dvs.

  • Au o dieta specializata

Deoarece bufnitele sunt din punct de vedere tehnic o pasare de prada, au nevoi nutritionale specializate care nu pot fi satisfacute prin hranirea lor cu seminte, pelete sau alimente proaspete precum fructele si legumele. Bufnitele si cucuvelele sunt creaturi carnivore si trebuie hranite cu rozatoare intregi, cum ar fi soarecii, iepurii mici, cobai, prepelite si pui mici pentru a satisface nevoile lor alimentare complexe.

In calitate de carnivore, aceste pasari sunt echipate cu un cioc si gheare care sunt special concepute pentru a rupe bucati de carne. Si sunt capabile sa faca destul de multe daune proprietarilor umani daca sunt nemultumite din orice motiv. Sunt distructive si pot rupe cu usurinta orice puneti in incinta lor.

  • Detinerea bufnitelor este ilegala in anumite tari

Bufnitele sunt specii salbatice si in anumite tari va trebui sa fiti instruit inainte de a obtine o licenta pentru a pastra o specie nativa in captivitate. Daca acesta este cazul mai ales in America, in Marea Britanie, de exemplu, este permisa pastrarea bufnitelor salbatice. Cu toate acestea, cresterea numarului de bufnite tinute ca animale de companie in urma filmului Harry Potter a fost urmata rapid de renuntarea la aceste pasari. Familiile pur si simplu nu au fost la inaltimea cerintelor de a mentine o bufnita in captivitate.

 

Care este diferenta dintre bufnita si cucuvea?

Am tot discutat despre cucuvea si bufnita, insa ce deosebeste aceste pasari?

Ce au in comun:

  • in primul rand, ambele fac parte din aceeasi familie, Strigidae
  • grosimea penajului este identic, precum si moliciunea acestuia
  • modul de hranire este identic, dieta lor incluzand peste, reptile, amfibieni, rozatoare mici, pasari
  • aceste pasari regurgiteaza partile indigestibile (oase, gheare) sub forma unei bile
  • ambele sunt carnivore

Cucuveaua sau huhurezul (Athene noctua)

cucuvea

  • este o pasare pradatoare
  • este activa atat pe timp de zi cat si de noapte
  • traieste in zone temperate si calde din Europa, Asia, nordul Africii
  • penajul este cenusiu deschis, irisul ochilor este de culoare galbena
  • vaneaza noaptea, hranindu-se cu insecte, rozatoare mici, pasari, rame, soparle, serpi mici
  • seamana cu o bufnita de talie mai mica, masurand aprox. 23-27 cm

Bufnita (Strigiformes)

bufnita

  • este o pasare nocturna de prada
  • traieste pe tot globul, mai putin in Antarctica
  • penajul este maroniu, servind drept camuflaj perfect in timpul vanatorii
  • dieta sa consta in rozatoare, pasari mici, insecte, chiar si iepuri
  • nu are dinti, prin urmare nu mesteca mancarea, ci o rupe in bucatele mici pe care apoi le inghite
  • ochii lor nu sunt mobili, ci fixati in orbite
  • isi pot roti capul cu 180°, unele specii cu 270°
  • pe tot globul exista un numar de peste 200 specii de bufnite, impartite in doua familii: Tytonidae si Strigidae (care include bufnitele mai comune)
  • poate atinge pana la 2 m latime si 70 cm inaltime (bufnita Blakiston fish owl (Bubo Blakistoni))

 

Orice expert va poate confirma faptul ca o cucuvea sau o bufnita nu sunt animale de companie, pur si simplu pentru ca sunt animale salbatice. Si vor provoca rani majore daca nu sunt manipulate corect.

 

Cititi si: Este o idee buna sa tineti un fazan ca animal de companie?

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button