PasariSpecii de pasari

Papagalul Ara cu aripi verzi

Papagalul Ara cu aripi verzi (Ara chloroptera) este printre cele mai mari specii de papagali-macao. Ciocul sau mare poate fi intimidant dar acest macaw are reputatia unui urias bland.

Culoare: predominant rosu, cu pene verzi si albastre pe aripi
Durata de viata: 30 ani+
Caracter: sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: mare, aprox. 90 cm lungime, 1,2 kg (adult)

 

Generalitati

La cei aprox. 90 cm din crestet si pana la varful cozii si cantarind pana la 1,2 kg, Papagalul Ara cu aripi verzi (sau Macaw-cu-aripi-verzi) este una dintre cele mai mari pasari din genul  aproape la fel de mare ca Ara ambiguus (Great Green Macaw) sau Papagalul zambila (Anodorhynchus hyacinthinus).Papagalul Ara cu aripi verzi

Dintre specile de papagali-macao de dimensiuni mari, Papagalul Ara cu aripi verzi este probabil al treilea, dupa Papagalul Ara cu pieptul galben (Ara ararauna) si Papagalul stacojiu (Scarlet macaw sau Ara macao).

Aripile verzi au o banda verde-padure in centrul acestora. Sub verde gasim un turcoaz stralucitor iar deasupra un visiniu care se extinde in sus si peste intregul corp si cap al pasarii. Picioarele sale sunt gri inchis iar ghearele sunt tot gri, cu nuante maronii.

Extremitatile aripilor sunt albastru-inchis iar coada este foarte lunga, formata din pene albastre si rosii. Mandibula sa superioara este de culoare crem, avand marginile de la baza gri inchis, iar cea inferioara de culoare neagra. Irisul ochilor are culoarea galben pal. Ciocul este foarte puternic, putand sparge cu el nucile extrem de tari.

Specii inrudite:

Habitat natural

Acest papagal provine din anumite regiuni din Panama, Columbia, Venezuela, Ecuador, Guyana, Brazilia, Peru, Surinam, Guyana Franceza, Paraguay, Argentina si Bolivia si acopera aproximativ aceeasi zona cu Papagalul Ara cu pieptul galben (Ara ararauna). Dieta acestor papagali-macao este asemanatoare si consta in aceleasi fructe, seminte, fructe de padure si nuci.

Ara chloropteraIngrijire

Dimensiunea sa mare este un factor descurajant pentru multi proprietari de pasari. Papagalul Ara cu aripi verzi are nevoie de o cusca foarte mare.

Aceasta pasare poate indoi sau rupe cu usurinta barele unei custi ieftine. Coliviile din fier acoperite cu pulbere sunt si ele bune daca sunt bine facute, iar pasarea va aprecia foarte mult o colivie cu un loc de joaca in partea superioara.

Papagalii Ara cu aripi verzi se inteleg bine cu alti papagali-macao de dimensiunea lor, astfel incat este recomandat sa tineti doua pasari macao impreuna. Nu permiteti insa pasarilor din specii diferite sa se reproduca.

Hrana

Papagalii-macao, inclusiv Papagalii Ara cu aripi verzi se dezvolta cu ajutorul unei diete echilibrate din punct de vedere nutritional care cuprinde hrana speciala pentru papagali sub forma de pelete, precum si fructe proaspete sau legume. Daca este hranit si ingrijit in mod corespunzator, un Papagal macao cu aripi verzi poate trai chiar si peste 70 de ani.

Papagalul Ara cu aripi verzi se hraneste zilnic si de pe bancurile argiloase, cu solul bogat in minerale despre care se spune ca neutralizeaza toxinele (continutul toxic al fructelor necoapte consumate).

Personalitate si comportament

Desi datorita ciocului sau mare poate parea intimidant, Papagalul Ara cu aripi verzi este de fapt cel mai bland dintre papagalii-macao mari. Nu este cunoscut pentru muscaturi sau schimbari de dispozitie semnificative. Un papagal Ara cu aripi verzi bine crescut, sanatos si bine tratat, este un tovaras placut si un prieten de lunga durata. Pot fi imblanziti repede si se ataseaza in scurt timp de proprietarii lor.

Sunete si cantecul pasarii

Poate vorbi, dar nu frecvent. Va puteti astepta sa auziti de la el un tipat intermitent care este destul de puternic, dar nu persistent (daca pasarea este ingrijita corespunzator). O pasare nefericita poate emite zgomote puternice care pot fi deranjante pentru vecini.

Sanatate

La fel ca si alti papagali, Papagalul Ara cu aripi verzi este predispus la auto-mutilare, smulgere a penelor, tulburari nutritionale si o varietate de boli, inclusiv boala proventriculara dilatativa (Macaw Wasting Syndrome) si cresterea excesiva a ciocului.

O dieta echilibrata din punct de vedere nutritional si vizitele regulate la veterinar va pot ajuta sa va pastrati Papagalul Ara cu aripi verzi sanatos si prosper.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button