PasariSpecii de pasari

Papagalul Ara Hahn (cu umeri rosii)

Papagalul Ara Hahn (Diopsittaca nobilis, anterior Ara nobilis nobilis) este cea mai mica specie de papagali Ara macao. Sunt pasari inteligente, sociabile, usor de dresat si afectuoase fata de stapani, active si indraznete. Chiar daca pot fi  galagioase, sunt pasari ideale pentru cei care isi doresc un papagal mic.

Culoare: verde
Durata de viata: 30 ani+
Caracter: sociabil, comunicator vocal, fluierator
Dimensiune: 30-35cm, 150 gr (adult)

 

Generalitati

Papagalul Ara Hahn (cu umeri rosii) este una dintre cele mai populare specii de mini-macao. Acestia prezinta aceleasi atribute fizice ca verii lor mai mari de papagali-macao, dar in proportii reduse. Este un favorit al crescatorilor de papagali-macao datorita dimensiunilor compacte, inteligentei si calitatilor sale ca animal de companie.

Desi nu sunt la fel de stralucitori ca papagalii-macao de talie mare, impreuna cu verisorul sau apropiat Ara nobilis cumanensis sunt foarte apreciate pentru personalitatea lor de „papagal macao mare” insa in forma miniaturala.

Specii inrudite:

Habitat natural

Sunt originari din Venezuela, Guiana, Bolivia, Brazilia si Peru, unde locuiesc in zonele joase tropicale, savana si mlastini.

Ingrijire

Aceste pasari au nevoie de spatiu si exercitii fizice si vor deveni supraponderale daca vor fi inchise prea multe ore pe zi. Sunt pasari extrem de inteligente si au nevoie de multa stimulare pentru a mentine o atitudine sanatoasa. Un papagal Ara Hahn deprimat sau nefericit poate dezvolta nevroze si tulburari de auto-mutilare. Ingrijite corespunzator pot trai mai mult de 40-50 ani.

Hranire

Ca la orice alta pasare, Papagalul Ara Hahn (Diopsittaca nobilis) are nevoie de o dieta bine echilibrata si hranitoare pentru a supravietui, a carei lipsa ii va reduce considerabil durata de viata. Au nevoie de o dieta hranitoare si diversificata.

Personalitate si comportament

La fel ca rudele lor de talie mare, mini papagalii Ara Hahn sunt foarte inteligenti si invata rapid vocalizari si trucuri, inclusiv deschiderea usii custii. Cand este tinut in mana, poate fi un animal de companie minunat, iar proprietarii vor fi fermecati de capriciile lor.

Sunt pasari active, mereu in cautarea a ceva distractiv de mestecat sau de urcat, asa ca aveti grija la mobilier si draperii.

Sunt mult mai indicate ca pasari de companie pentru copii decat rudele lor mai mari. Sunt mai usor de manevrat din cauza dimensiunilor mai mici, iar temperamentul lor dulce le face mai putin predispuse la ciupituri cu ciocul. Cu toate acestea, aveti grija in ceea ce priveste pasarile si copiii – exista intotdeauna potentialul de ranire, de ambele parti.

Sunete si cantecul pasarii

Papagalii Ara Hahn au o lungime cuprinsa intre 30-35cm, ceea ce le face potrivite chiar si pentru locuinte de tip apartamente insa numai daca vecinii dvs. vor tolera concertele: retineti ca aceste pasari sunt  zgomotoase mai ales daca aveti mai multe. Vocile lor sunt puternice si nu sunt cele mai placute sunete.

Pot fi vorbitori minunati si pot invata multe cuvinte si fraze. Sunt de asemenea fluieratori buni insa este recomandat ca  mai intai sa ii invatati sa vorbeasca si ulterior sa le dati lectii de fluierat (altfel vor prefera sa fluiere decat sa vorbeasca).

Sanatate

La fel ca si alti papagali Papagalul Ara Hahn (Diopsittaca nobilis) este predispus la auto-mutilare, smulgere a penelor, tulburari nutritionale si o varietate de boli, inclusiv boala proventriculara dilatativa (Macaw Wasting Syndrome) si cresterea excesiva a ciocului.

O dieta echilibrata din punct de vedere nutritional si vizitele regulate la veterinar va pot ajuta sa va pastrati Papagalul Ara Hahn sanatos si prosper.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button