Specii de pasari

Myna – o pasare inteligenta din familia graurilor

Myna (Acridotheres tristis – Myna comuna, Gracula religiosa – Myna de camp sau Mierla indiana) este o pasare tropicala vorbareata, inteligenta, care poate fi animalul de companie perfect pentru dvs. Trasaturile sale si personalitatea prietenoasa fac din aceasta pasare un favorit printre pasionatii de pasari care considera Myna una dintre cele mai bune pasari imitatoare a a vorbirii umane, urmatoarea dupa Papagalul gri African.

Durata de viata: 12-25 ani
Caracter: pline de viata, sociabile, inteligente, prietenoase
Dimensiune: medie, 30-45 cm

 

Generalitati

Pasarile Myna provin din familia de pasari Sturnidae sau grauri. Aceasta pasare este originara din Africa, India, Asia de Sud-Est si Indonezia. A fost introdusa pe scara larga si acum traieste in cea mai mare parte a lumii in salbaticie. in Grecia antica, pasarea Myna era un animal de companie aristocractic.

Cuvantul „mynah” provine din cuvantul hindus „maina” si cuvantul sanscrit „madana”, care inseamna „incantator si iubitor de distractie”. In literatura indiana, pasarea are mai multe nume, inclusiv kalahapriya (iubitor de cearta), chitranetra (ochi colorati), peetanetra (cu ochi galbeni) si peetapaad (cu picioare galbene).

Cele doua tipuri principale de pasari Myna tinute ca animale de companie sunt:

  • Myna comuna (Acridotheres tristis) – este cel mai adesea considerat un daunator si este una dintre cele mai invazive specii de pasari din lume. A fost introdus in habitate non-native pentru a ajuta la combaterea insectelor. Pasarea a avut un succes ca ucigas de insecte  dar Myna comun teritorial a inlocuit adesea pasarile native si le-a epuizat hrana.
myna comuna
Myna comuna (Acridotheres tristis)
  • Myna de camp sau Mierla indiana (Gracula religiosa) – specia pe care cei mai multi proprietari de animale din Vest o tin ca animal de companie si este cea care poate „vorbi” ca un om.
myna de camp
Myna de camp sau Mierla indiana (Gracula religiosa)
  • Bali Myna (Leucopsar rothschildi) – este o a treia varietate, o specie rara pe cale de disparitie. Exista mai putin de 100 de astfel de exemplare.
bali Myna
Bali Myna (Leucopsar rothschildi)

Aspect

Myna comun are un corp brun-inchis, cu capul si gatul negru, si ciocul si picioarele galbene.

Varul sau, Myna de camp are corpul negru, un cioc portocaliu-roscat si picioare galbene.

Rara si pe cale de disparitie Bali Myna are un corp alb, varfurile aripilor si ale cozii sunt negre, are albastru in jurul ochilor si un cioc galben.

Sunt monomorfe, ceea ce inseamna ca masculii si femelele seamana.

Ingrijire

Pasarile Myna sunt foarte active si le place sa topaie de pe o stinghie pe alta. Au nevoie de o colivie mare, cu mai multe stinghii asezate la inaltimi diferite si de diferite latimi, diametre si texturi. Acestea permit exersarea picioarelor. Stinghiile din materiale naturale sunt cele mai bune.

Amplasati in colivie un cuib in care sa doarma pasarea. Asezati colivia departe de curentii de aer si acoperiti-o noaptea. Nu amplasati colivia langa bucatarie deoarece Myna sunt sensibile la fum si mirosuri puternice.

Pasarilor Myna le place sa faca baie. Oferiti-le un castron sau o farfurie suficient de mare in care pot sa se scalde. Baia ajuta pasarea sa isi mentina penajul curat, prin indepartarea prafului, matretii, a penelor slabite si a acarienilor, oferind in acelasi timp hidratare.

Sistemele de aer conditionat si incalzire din case pot usca pielea unei pasari. Puteti sa pulverizati pasarea Myna cu apa. Nu bagati pasarea sub dus, jetul de apa poate fi prea puternic.

Pasarile Myna au nevoie de exercitii fizice si ar trebui sa li se permita sa iasa din colivie zilnic timp de cel putin o ora. Inainte de a lasa pasarea sa iasa din colivie asigurati-va ca ati inchis toate ferestrele si usile, ati oprit ventilatoarele de tavan si ati indepartat alte animale din interior.

Pasarilor Myna le place sa se joace cu jucarii, cum ar fi oglinzi, clopotei, capace de sticla si alte obiecte mici. Jucariile ii vor mentine activi. Evitati jucariile cu franghie, deoarece acestea pot fi prinse in limba pasarii sau unghiile picioarelor.

Hrana

In salbaticie, dieta pasarii Mina de camp consta in principal din fructe. Myna comun este omnivor, mananca fructe, nectar si insecte.

In captivitate, pasarea Myna trebuie hranita cu un amestec de pelete care contine 18% proteine, 8% grasimi si foarte putin fier, pentru a ajuta la contracararea unei boli cauzate de malabsorbtia fierului. Peletii ar trebui sa reprezinte aprox. 50% din dieta lor.

Puteti hrani pasarile cu banane coapte, dulci, mere, curmale, struguri, piersici, mango, papaya, portocale, ananas, pere, prune si pepene verde. Evitati prea multe banane deoarece contin mult zahar. Nu le hraniti cu fructe uscate, cum sunt stafidele, care au un continut ridicat de fier. Indepartati semintele din fructe; pot fi toxice. De asemenea, evitati sa oferiti legume verzi care sunt bogate in fier, cum ar fi mazarea, fasolea verde, cartofii dulci si broccoli. Taiati legumele si fructele in bucati mici. Paarile Myna nu isi mesteca mancarea. Indepartati alimentele neconsumate pentru a preveni alterarea.

Le puteti completa dieta cu viermi de faina, greieri sau viermi de ceara. Daca aveti o pereche care produce pui, viermii de faina trebuie sa constituie cel putin 5% din dieta perechii reproducatoare. In plus, ar trebui sa fie disponibili pentru ca mama sa hraneasca puii de pasari.

Myna ar trebui sa aiba intotdeauna acces la apa potabila proaspata, de preferat apa distilata sau filtrata.

Personalitate si comportament

Pasarile Myna sunt pline de viata, sociabile, si au personalitati minunate. Sunt prietenoase, inteligente si se adapteaza bine la viata in colivie, ceea ce le face animale de companie excelente care se vor reproduce in captivitate. Puii de pasare obisnuiti de mici cu manipularea sunt sociabili. Cand sunt tinere sunt mai usor de imblanzit si de dresat sa vorbeasca. Le place interactiunea umana  dar nu sunt afectuoase si nu le place sa invete trucuri.

Pasarile mai tinere se adapteaza cu usurinta la medii si situatii noi. Expuneti pasarea de timpuriu la diferite persoane, de ambele sexe, de diferite grupuri de varsta si situatii noi, cum ar fi calatoriile cu masina, vizitele la medicul veterinar si vizitarea diferitelor incaperi ale casei. O pasare Myna creeaza de obicei o legatura stransa cu persoana care ii acorda cea mai mare atentie, cea care o dreseaza sa vorbeasca, o hraneste si ii curata colivia.

Myna pot ataca pasarile mai mici. Daca pastrati mai mult de un soi de pasari, cel mai bine este sa le tineti separat de pasarile Myna.

Sunete si cantecul pasarii

Fiti pregatit, pentru ca aceasta pasare face mai mult decat sa repete ceea ce spuneti. Aceste pasari au un repertoriu de vocalizare larg si variat, care include suierat, tipete si alte zgomote care suna ciudat de uman.

Myna comuna si Myna de camp sunt renumite pentru capacitatea lor de a imita vocea umana. Ele pot invata pana la 100 de cuvinte. Cheia pentru a va invata pasarea sa vorbeasca este repetitia si rabdarea. Alegeti cuvantul sau expresia pe care doriti sa o invete si rostiti clar cuvantul, repetandu-l iar si iar.

Datorita faptului ca au un glas puternic (mai ales dimineata si seara), nu sunt  indicate pentru viata intr-un apartament.

Sanatate

Au o predispozitie la dezvoltarea anumitor probleme hepatice si hemocromatoza sau boala de depozitare a fierului (legata de aportul alimentar ridicat de fier). Gestionati cu atentie cantitatea de fier pe care o furnizati in dieta.

 

Stiati ca…?

  • Este considerata una dintre cele mai bune pasari imitatoare a vorbirii umane, a doua dupa Papagalul gri African.
  • In Grecia antica, pasarea Myna era un animal de companie aristocractic.
  • Cuvantul „mynah” provine din cuvantul hindus „maina” si cuvantul sanscrit „madana”, care inseamna „incantator si iubitor de distractie”
  • In literatura indiana, pasarea are mai multe nume, inclusiv kalahapriya (iubitor de cearta), chitranetra (ochi colorati), peetanetra (cu ochi galbeni) si peetapaad (cu picioare galbene).

Din aceeasi familie:

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button