PasariSpecii de pasari

Papagalul cu coroana alba (Pionus)

Nu treceti cu vederea Papagalul cu coroana alba (Pionus senilis). Desi nu va solicita atentia asa cum o fac alti papagali, un Pionus cu coroana alba poate fi cu siguranta un animal de companie sociabil.

Culoare: albastru, verde
Durata de viata: peste 30 ani
Caracter: sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: medie, intre 23-25 cm, aprox. 200-225 gr.

 

Generalitati

Papagalul cu coroana alba este cunoscut pentru caracterul sociabil si natura sa relativ linistita, pe care potentialii proprietari de pasari l-ar putea trece cu vederea. Un papagal Pionus cu coroana alba poate fi un animal de companie foarte sociabil daca este dresat corect. Este cel mai mic din cele 8 specii Pionus din care face parte.

Este uneori confundat cu papagalul Amazonian cu frunte alba (white-fronted Amazon parrot) datorita dimensiunilor si culorii lor similare.

Habitat natural

Papagalul cu coroana alba (Pionus) este originar din Mexic si America Centrala.

Papagalul cu coroana alba (Pionus)

Ingrijire

Daca veti adaposti un Papagal cu coroana alba (pionus) intr-o colivie prea mica, ar putea deveni sedentar si supraponderal. Amplasati papagalul intr-o colivie spatioasa si oferiti-i jucarii pentru a va incuraja pasarea sa se deplaseze. Acest papagal emana un miros de mosc sau unul dulceag, care pentru unii poate fi neplacut (altora insa le place).

Papagalul cu coroana alba (Pionus)

Hranire

Papagalii Pionus, inclusiv Pionus cu coroana alba, au un apetit mare. Ar trebui sa le oferiti o dieta bazata pe pelete pentru papagali, precum si fructe si legume proaspete. Va puteti consulta cu un specialist sau cu medicul veterinar in privinta dietei ideale. Un Papagal cu coroana alba (pionus) ingrijit corespunzator poate trai mai mult de 30 de ani.

Personalitate si comportament

In comparatie cu alti papagali crescuti in mod obisnuit ca animale de companie, papagalul cu coroana alba (Pionus) este linistit si usor distant. La fel ca in cazul tuturor papagalilor, felul in care un Pionus este crescut de proprietarii sai umani face diferenta intre o pasare timida si un companion grozav.

 

Un proprietar al unui Pionius trebuie sa fie pregatit sa petreaca mult timp cu pasarea lor. Intr-o casa cu alte pasari cu voce mai puternica si mai solicitante, este posibil ca Pionus sa nu primeasca atentia necesara.

Sunete si cantecul pasarii

Nu este cunoscut ca fiind cel mai bun vorbitor, dar unii isi pot alcatui un vocabular impresionant. Vocea unui papagal Pionus cu coroana alba s-ar putea sa sune putin ragusit, asa ca fiti atent la vocalizarile pasarii, pentru a nu pierde unele cuvinte rostite.

Un papagal Pionus cu coroana alba care este inspaimantat poate scoate un sunet suierator, pe care un proprietar l-ar putea interpreta gresit ca fiind o afectiune medicala.

Deoarece papagalul Pionus este linistit in comparatie cu multe alte specii de papagali, este o pasare grozava de apartament. Cu toate acestea, un avertisment: cu cat este galagia din casa mai mare, cu atat va fi si pasarea mai galagioasa. Acest lucru este valabil pentru toate speciile de papagali, inclusiv Pionus. O casa in care copii tipa, cainele latra si televizorul are volumul la maxim, il pot invata cu usurinta pe acest papagal sa fie si el zgomotos.

Sanatate

Papagalii Pionus sunt sensibili la infectii fungice si aspergiloza (boala respiratorie), precum si la guta viscerala. Sunt de asemenea predispusi la carenta vitaminei A, asa ca discutati cu medicul veterinar pentru a va asigura ca nevoile alimentare ale papagalului dvs. Pionus sunt satisfacute.

 

Sursa imagini: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button