PasariSpecii de pasari

Papagalul Cacadu cu boneta rosie (Cacaduul Moluccan)

Papagalul Cacadu cu boneta rosie (Cacatua moluccenis) este deosebit de afectuos si ii place sa interactioneze cu stapanii sai. Daca va doriti un papagal afectuos, care sa stea mereu pe capul dvs. (la propriu!) si aveti suficient timp liber, atunci acest papagal este ideal pentru dvs.

Culoare: roz
Durata de viata: 30+ ani
Caracter: foarte sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: mare, aprox. 50 cm inaltime

 

Generalitati

Papagalul Cacadu cu boneta rosie (Cacaduul Moluccan) este un favorit printre crescatorii de pasari datorita aspectului sau frapant si a temperamentului minunat. Cacaduul Moluccan este numit si „cu boneta rosie” datorita penelor roz-somon care cuprind cea mai mare parte a crestei capului, pe care le vor afisa atunci cand sunt excitati, furiosi, tematori sau incantati de ceva.

Cacaduul Moluccan este o pasare mare, una dintre cele mai mari specii de papagali cacadu albi, dar poate varia ca si marime. Cacaduul Moluccan are o culoare roz-rozaliu, cu nuanta de roz variind in functie de individ.

Cacadu cu boneta rosie

Picioarele si ciocul sunt negre si sunt in general acoperite cu un puf care le face sa para gri. Nu va faceti griji, acest lucru este absolut normal. Ciocul este curbat, puternic, cu mandibula superioara mai dezvoltata.

Este inrudit cu Papagalul Cacadu Goffin (Cacatua goffiniana).

Habitat natural

Sunt originari din sudul insulelor Moluce si estul Indoneziei unde traiesc in arborii inalti ai padurilor de campie. In salbaticie, dieta lor include seminte, fructe, nuci, precum si insecte.

Ingrijire

Papagalul Cacadu cu boneta rosie (Cacaduul Moluccan) necesita cea mai mare colivie pe care v-o puteti permite deoarece sunt pasari mari si au nevoie de mult spatiu. Colivia trebuie  sa fie suficient de robusta pentru ca pasarea sa nu o poata distruge.

Sunt pasari foarte sociale si se inteleg bine una cu cealalta asa ca daca nu stati pe acasa foarte mult va recomandam sa tineti doi papagali. Cu toate acestea, este important sa stiti  ca acesti papagali sunt renumiti pentru agresiunea fata de alte pasari intr-o situatie de reproducere (putand chiar ucide alta pasare).

Hrana

Trebuie sa ii oferiti alimente hranitoare insa si posibilitatea de a-si cauta hrana. Acesti papagali sunt iubitori de distractie, inteligenti si energici, iar mancarea lor ar trebui sa reflecte aceste trasaturi.

In salbaticie, acesti papagali se hranesc cu seminte si nuci, precum si nuci de cocos si alte cereale. La fel ca alti papagali crescuti ca pasari de companie nu se dezvolta sanatos doar cu seminte pentru pasari. Mancarea lor ar trebui sa fie variata si sa includa si pelete si granule pentru papagali in diverse combinatii.

Personalitate si comportament

Acestor papagali nu le place decat sa isi petreaca timpul cu (si pe) dvs. 24 de ore pe zi. Ei doresc atentie si iubire si pot deveni o pacoste din cauza acestei trasaturi.

pNu sunt foarte priceputi „sa se joace singuri” si vor lupta constant pentru atentia dvs. Daca aveti atentie de acordat, grozav – veti avea o pasare fericita. Sunt pasarea perfecta pentru cineva care este acasa aproape toata ziua. Tot ce isi doresc este sa fie tinute si mangaiate tot timpul.

La fel ca majoritatea papagalilor Cacadu, si papagalii Cacadu Moluccani sunt incredibil de sensibili si pot deveni nevrotici si suparati atunci cand sunt neglijati. Sunt predispusi la auto-mutilare datorita acestei sensibilitati si urasc inchiderea. Proprietarul unui Cacadu Moluccan ar fi bine sa-i asigure zilnic o anumita perioada de timp considerabila in afara coliviei.

Papagalii Cacadu Moluccan sunt destul de distructivi, asa ca fiti pregatiti sa inlocuiti deseori standurile de joaca si stinghiile – si nu lasati niciodata un Moluccan langa mobila.

Nu sunt cunoscuti ca fiind pasari care ciupesc, dar au ciocuri foarte puternice si ar trebui sa fiti extra precaut, in preajma copiilor mici. Chiar daca pasarea dvs. este dulce ca mierea (si Cacaduul Moluccan este), daca are gura, poate musca.

Aceasta este o pasare mai mult pentru un proprietar de pasari experimentat, care accepta provocarea unei pasari pretentioase si solicitante, dar afectuoase.

Sunete si cantecul pasarii

In ceea ce priveste zgomotul, Cacaduul Moluccan depaseste volumul si tipetele oricarei alte pasari. Uneori tipa fara niciun motiv, fie ca sunt fericiti, fie ca se tem,  chiar in toiul noptii!

Datorita vocii lor puternice, devin adesea neglijate sau se renunta la cresterea acestora, mai mult decat orice alta specie de pasare. Necesita conditii speciale (si vecini speciali) pentru a putea trai linistit cu un Cacadu Moluccan.

Nu sunt vorbareti grozavi dar vor imita cateva cuvinte. De fapt, vor fi mai susceptibili sa le strige insa nu acesta este motivul pentru care oamenilor le plac acesti papagali. Aceasta pasare este foarte apreciata pentru natura sa afectuoasa.

Sanatate

Sunt predispusi la smulgerea penelor daca nu li se ofera suficienta stimulare mentala. Alte boli/afectiuni intalnite includ Circoviroza sau Boala Ciocului si a Penelor la Psittacine (PBFD), boala ficatului gras si obezitate (daca sunt hraniti cu o dieta prea bogata in grasimi).

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button