Reptile

Iesirea din hibernare a reptilelor

Pe masura ce vremea se incalzeste, reptilele precum soparlele si serpii vor incepe sa iasa din hibernare (numita si brumation). Daca prietenul dvs. cu sange rece a intrat in hibernare pe durata lunilor mai reci este important sa va ajutati animalul sa faca corect aceasta iesire.

Evitarea hibernarii?

Atunci cand sunt in libertate, hibernarea reptilelor este o necesitate, un raspuns la disponibilitatea precara a hranei, la temperaturile scazute si este o forma de conservare a energiei.

Totusi, intr-un terariu in care temperatura ramane constanta iar hrana este disponibila pe toata durata anului, starea de hiberare ar trebui evitata, conform specialistilor in domeniu  pentru ca la animalele care hiberneaza metabolismul si digestia incetinesc, iar sistemul imunitar poate avea de suferit. In consecinta, aceste animale sunt mai predispuse la infectii si boli metabolice.

Pe durata hibernarii, cel mai probabil reptila dvs. se va retrage in coltul cel mai intunecat al terariului, unde se simte in siguranta.

Este important de retinut ca nu toate reptilele intra in hibernare. Este cazul reptilelor din climatele calduroase pe tot parcursul anului sau din medii cu temperatura controlata.

Ramane la latitudinea dvs. sa stabiliti ce este cel mai bine pentru animalul dvs. de companie. Daca insa aveti nelamuriri legate de modul de ingrijire a animalului dvs. pe durata iernii, discutati cu medicul veterinar.

 

Luati-o usor

Pentru a va ajuta reptila sa iasa din hibernare va trebui sa o incalziti. Cresteti usor temperatura din incinta reptilei. Acest lucru le va creste temperatura corpului si le va face sa se miste din nou.

Asigurati-va ca ajustati in mod treptat setarile termice si luminoase ale incintei reptilei, astfel incat reptila dvs. sa nu fie coplesita de schimbarea brusca a climei.

Hranirea

Pe masura ce reptilele ies din hibernare pofta lor de mancare incepe sa creasca. Ratia de mancare variaza de la masculi la femele si intre diferitele specii; va trebui sa monitorizati cu atentie obiceiurile alimentare ale reptilelor pe tot parcursul procesului de incalzire si sa le hraniti corespunzator.

Daca animalul dvs. de companie lasa alimente nemancate in incinta micsorati portiile de mancare pentru a preveni risipa si inlaturati resturile pentru a evita alterarea acestora pe masura ce temperatura creste.

In unele cazuri, hranirea poate sa nu fie suficienta pentru revenirea reptilei la o stare normala, dupa hibernare.

Verificati starea de sanatate

Este important sa mentineti sanatatea si bunastarea reptilei pe tot parcursul procesului de revenire din starea de hibernare. Pe masura ce activitatea reptilei creste urmariti-va cu atentie animalul de companie pentru semne de boala sau ranire. Daca suspectati ceva neobisnuit, contactati imediat medicul veterinar local.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button