Reptile

Cu ce hraniti o broscuta?

Inainte de a aduce acasa o broscuta ca animal de companie, planificati mai intai un meniu. Cu ce hraniti o broscuta? Broastele sunt carnivore – precum si pradatori – asa ca va trebui sa fiti pregatit sa le oferiti o aprovizionare constanta de prada proaspata. Dar hranirea unei broaste inseamna mai mult decat aruncarea unui pumn de greieri in terariu. Dieta broastei dvs. se va baza in mod specific pe specie, varsta, numarul de broaste din grup si statutul de reproducere.

Ce mananca broscutele?

Toate broastele adulte au nevoie de o dieta regulata de insecte proaspete. Unele specii de broaste au nevoie, de asemenea, de vertebrate mici (ganditi-va la soareci roz) si/sau de pesti pentru a ramane sanatoase. Si prin „proaspat”, intelegem chiar proaspat, adica „viu”.

In salbaticie, broastele sunt oportuniste in privinta hranei. Mananca orice le pica in cale. Asa ca veti dori ca hrana pe care o oferiti broscutei sa re-creeze acea experienta din salbaticie cat mai bine cu putinta. Iar o alimentatie adecvata necesita putin mai multa munca decat aruncarea aleatorie a unor insecte in incinta broastei.

Deoarece broastele sunt atat de diverse, nu exista un program de hranire universal valabil pentru toate broscutele.

Chiar daca greierii sunt cea mai comuna hrana pentru broaste, este important sa oferiti broastei o dieta variata, inclusiv lacuste, cosasi, viermi de faina, si, pentru unele specii mai mari, soareci mici. Puteti cumpara hrana pentru reptile vii de la magazinul local de animale de companie pentru a va hrani broasca sau va puteti creste proprii greieri pentru a reduce costurile.

Cata hrana trebuie sa ii oferiti broscutei? Si cat de des?

Unele specii de broscute au foarte multa energie (de exemplu, broastele pitice). Acestea trebuie sa aiba la dispozitie hrana vie in orice moment. Altele sunt mai sedentare (de exemplu, Broasca verde de copac australiana), si trebuie sa fie hranite doar de cateva ori pe saptamana sau, in unele cazuri, la doua saptamani.

Broastele, la fel ca si oamenii, sunt expuse riscului de obezitate din cauza hranirii excesive. Broastele vor continua sa manance pana cand nu mai au mancare, ceea ce le poate imbolnavi grav. Oferiti-le soareci si alte alimente bogate in calorii cu moderatie.

Ca regula generala, hraniti-va broasca adulta cu 5-7 greieri sau alte insecte de mai multe ori pe saptamana. Broscutele sub 16 saptamani ar trebui hranite in fiecare zi.

Broasca dvs. are nevoie de vitamine sau suplimente?

Acum ca stiti cu ce hraniti o broscuta, este important sa va asigurati ca hrana pentru broaste pe care o alegeti ofera suficienta vitamina A, pe care corpul unei broaste nu o poate produce singur.

Pentru a face acest lucru, includeti o varietate de insecte vii, care au petrecut mai mult de 24 de ore hranindu-se cu alimente bogate in vitamine, cum ar fi cartofii dulci. Sau hrana comerciala pentru broscute cu adaos de vitamina A si calciu/fosfor.

Ingerari accidentale

Atunci cand broasca inghite o lacusta, este posibil ca aceasta sa inghita si niste pietris au alte materii din habitatul sau. Astfel, este important ca incinta broscutei sa contina pe jos fie o materie digerabila, fie ceva care nu este usor de mancat in timpul hranirii. O podea acoperita cu astroturf sau pasla este ideala.

Ce dimensiune ar trebui sa aiba prada ideala pentru o broasca?

Cand vine vorba de hrana ideala pentru broaste, dimensiunea conteaza. Oferiti broastei doar insecte mai mici decat latimea capului broastei. In caz contrar, intestinele broastei pot fi afectate.

Ce NU mananca broscutele?

Deoarece broastele consuma strict carne, nu hraniti broasca cu:

  • fructe
  • legume
  • resturi de alimente de la masa dvs.
  • hrana comerciala pentru alte animale de companie
  • prada vie care este prea mare (un gandac mare va poate musca broasca)
  • insecte prinse in salbaticie (care prezinta un risc de expunere la pesticide sau paraziti)

Ce beau broscutele?

Meniul broscutei nu este complet fara un adaos de multa apa proaspata, curata, care a fost declorinata. Apa de la robinet este buna, atata timp cat ati tratat-o pentru a elimina clorul. Puteti gasi filtre declorinatoare la diverse magazine de specialitate sau la cele care comercializeaza accesorii pentru acvarii.

Testati periodic apa oferita broscutei pentru a va asigura ca nu contine elemente daunatoare care v-ar putea imbolnavi broasca.

Si nu va asteptati ca broasca sa soarba apa dintr-un adapator gen sticla. Broastele nu beau apa asa cum credem noi cand ne gandim de obicei la mamifere. In loc sa bea apa cu gura, broastele absorb apa prin osmoza (adica prin piele). Au un petic de piele pe abdomen prin care pot absorbi apa. O metoda de a furniza apa broastei este sa pulverizati cu apa in incinta broastei pentru a-i asigura o hidratare adecvata, precum si pentru a mentine umiditatea ridicata.

Hranirea unei broscute necesita putina planificare. Insa a sti ce hrana necesita pentru o sanatate optima si pentru o dieta completa va asigura ca broscuta dvs. ramane sanatoasa timp de cativa ani.

 

Cititi si: Obezitatea la amfibieni

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button