Reptile

Cameleonul cu văl (cu coif)

Initial, existau doua subspecii recunoscute oficial de cameleon cu văl (cu coif): Chameleo calyptratus calyptratus si Chameleo calyptratus calcarifer. Principala diferenta intre cele doua este marimea excrescentei sub forma de coif de pe cap. Cu toate acestea, studii recente au descoperit ca Chameleo calyptratus calcarifer este un hibrid si nu o subspecie valida.

Denumiri comune

Cameleonul cu văl (cu coif) este adesea numit si Cameleonul din Yemen.

Dimensiune

Marimea adulta a cameleonului cu văl depinde de sexul sau. Masculii tipici au o lungime cuprinsa intre 43-61 cm de la varful botului la capatul cozii. Femelele ating lungimea de 24-33 cm.

Nu sunt soparle cu corp greu, masculii cantarind in jur de 85-170 gr iar femelele 85 – 118 gr.

Durata de viata

Cameleonii cu văl nu au o durata de viata foarte lunga in comparatie cu alte soparle. Femelele crescute in captivitate traiesc de obicei pana la 5 ani iar masculii pot trai pana la 8 ani daca sunt tinuti corespunzator.

Aspect

Cameleonii cu văl isi pot schimba propria culoare, au excrescente impresionante pe cap, pot tinti cu limba lor lunga si lipicioasa prada la o distanta de pana la 1,5 ori lungimea corpului, au cozi prehensile (pe care le folosesc pentru prindere, transport si sprijin) si vin intr-o gama uimitoare de modele si culori. In plus, ochii lor functioneaza independent.cameleon cu văl (cu coif)

Cameleonii cu văl (cu coif) masculi se diferentiaza de Cameleonii cu văl (cu coif) femele prin urmatoarele 4 caracteristici:

  • masculii au excrescenta (coiful) de pe cap mai mare decat femelele
  • masculii au un os tarsian pe fiecare dintre calcaiele posterioare in timp ce femelele nu
  • masculii si femelele adulte prezinta culori diferite
  • masculii au o lungime totala a corpului mai mare decat femelele

Masculii au de obicei benzi aurii sau galbene deschise cu portocaliu care alterneaza cu nuante de turcoaz pana la galben-verzui. Partea inferioara si gatul masculilor sunt de obicei un albastru-verzui mai deschis, cu pete albastru-verzui inchis. Femelele sunt mai mici si tind sa aiba un desen in dungi orizontale de pete albe cu margini intunecate desi masculii pot avea si ei aceste randuri orizontale.

Ingrijire

Sunt unul dintre cele mai pastrate si disponibile pe scara larga tipuri de cameleon. Sunt extrem de adaptabili si rezistenti, colorati spectaculos si de dimensiuni impresionante, fara a fi prea mari. Cu toate acestea, cameleonii cu văl tind sa aiba tendinte agresive si celor mai multi nu le place sa fie manipulati. Este recomandat este sa fie lasati in grija celor cu experienta intermediara sau avansata.

Hrana

Majoritatea dietei cameleonului cu văl ar trebui sa fie alcatuita din insecte cum ar fi greieri, lacuste, gandaci, cosasi, viermi de ceara si viermi de matase insa nu au preferinte carnivore stricte. Dieta lor ar trebui sa contina pe langa insecte si material vegetal.

cameleon cu văl (cu coif)

In mod ideal, ar trebui sa oferiti cameleonului o dieta asemanatoare cu cea pe care o are in salbaticie. Legumele proaspete, cum ar fi bucati de broccoli, morcovi razuiti, spanac taiat si bucati mici de fructe proaspete, ar trebui oferite periodic. Va puteti hrani cameleonul cu niste frunze de papadie sau salata romana. Puteti pastra o planta de hibiscus intr-un ghiveci din care ii puteti oferi cameleonului cateva frunze in mod periodic.

Cameleonii tineri trebuie hraniti cu 12-20 greieri mici/zi. Adultii ar trebui hraniti cu insecte la fiecare 2 zile. 12 greieri mari sau 5-6 viermi ar trebui sa fie suficienti.

Pudrati alimentele cameleonului cu un supliment de calciu la fiecare 2 saptamani pentru a va asigura ca primesc toti nutrientii corespunzatori. Acest lucru este deosebit de important daca cameleonul cu văl este tinut in interior.

Cameleonilor nu le place sa bea din castroane de apa. Generati de 2 ori pe zi ceata in terariu si asigurati-i un sistem de alimentare cu apa prin picurare pentru a asigura o hidratare adecvata.

Sanatate

Cand sunt ingrijiti in mod corespunzator, cameleonii cu văl sunt rezistenti la boli. Cameleonii sunt priceputi in a-si masca simptomele unor probleme de sanatate.cameleon cu văl (cu coif)

Detinerea si ingrijirea unui cameleon sanatos incepe cu selectarea unui exemplar sanatos. Inspectati temeinic cameleonul inainte de cumparare. Cercetati mai intai specia: veti putea asigura cerintele de hranire, curatare si ingrijire timp de pana la 8 ani, poate mai mult?

Un alt lucru important inainte de a aduce acasa un cameleon este gasirea unui medic veterinar specializat in reptile.

Problemele comune de sanatate ale unui cameleon cu văl (cu coif) includ:

  • Deshidratarea – observati daca are pielea ridata
  • Infectii respiratorii – aproape intotdeauna ca urmare a unei incinte murdare – curatati periodic pentru a evita acest lucru.
  • Infectii oculare – apelati la ajutorul veterinarului
  • Abcese la picioare

Comportament

Cameleonii cu văl tind sa fie agresivi chiar si atunci cand sunt nascuti si crescuti in captivitate. Nu le face placere sa fie manipulati si inca exista dispute daca aceste animale pot fi imblanzite sau nu.

Atata timp cat stiti la ce sa va asteptati si respectati temperamentul cameleonului cu văl inainte de a cumpara unul veti putea mentine o relatie fericita si de succes cu acesta.

Un numar de pasionati achizitioneaza reptile pentru reproducere. Cu toate acestea, cameleonii nu sunt usor de reprodus asa ca nu va ganditi la cameleonul cu văl ca la o oportunitate de a castiga bani.

Incinta Cameleonului cu văl (cu coif)

Terarium sau acvariu

Cameleonii cu văl sunt creaturi solitare si ar trebui sa fie adapostite separate una de cealalta, intr-o incinta cat mai mare posibil. Puteti incepe cu o incinta mica din sticla, dar va trebui sa mariti dimensiunea pe masura ce animalul dvs. de companie creste.

cameleon cu coif

Dupa cum sa mentionat mai sus, au o tendinta spre agresiune. Fortandu-i sa imparta habitatul se poate ajunge cu usurinta la lupte si rani. In mod ideal, incinta unui cameleon adult ar trebui sa aiba cel putin lungimea de 1 m, latimea de 0,8 m si inaltimea de 1,2 m.

Substratul nu este necesar insa puteti utiliza hartie simpla, prosoape de hartie sau hartie de ziar care sa fie simplu si usor de schimbat de cateva ori pe saptamana.

Crengi si ascunzatori

Sunt arboricoli, adica le place sa se ascunda sub frunze si sa urce pe ramuri. Daca aceste facilitati sunt absente, cameleonul dvs. poate deveni stresat si bolnav. Dotati incinta cameleonului dvs. cu plante cu frunze mari, precum Ficus si Hibiscus.

terariu cameleon

Desi nu se limiteaza la aceste plante, asigurati-va ca orice planta sau ramura pe care o alegeti pentru habitatul cameleonului dvs. este netoxica si fara pesticide. Plantele din plastic pot fi amestecate cu plantele vii pentru un aspect placut si pentru locuri de ascundere suplimentare.

Cat despre ramurile de copaci pe care sa se urce, alegeti una care sa sustina greutatea animalului si sa nu fie alunecoasa. Asezati ramuri in diagonala in incinta cameleonului, ca o cale pe care cameleonul dvs. poate calatori.

Incalzire si iluminat

cameleon cu coifCameleonii trec printr-o perioada de incalzire in fiecare dimineata si se bazeaza pe soare si alte surse de caldura pentru a-si mentine temperatura corporala adecvata pe tot parcursul zilei.

Pentru a asigura temperaturile ambientale si de relaxare adecvate, va trebui sa achizitionati atat lumini incandescente, cat si fluorescente, precum si cateva termometre digitale pentru a le monitoriza. Temperatura ambianta in timpul zilei ar trebui sa fie cuprinsa intre 24 – 32°C si nu ar trebui sa scada mai mult de 10 grade (cel mult) in timpul noptii.

Luminile fluorescente vor furniza sursa principala de lumina, iar incandescenta va oferi zona de incalzire sau punctul fierbinte. Asezati o suprafata plana sau o ramura  sub lumina de incalzire pentru animalul de companie si asigurati-va intotdeauna ca exista un spatiu de cel putin 15-16 cm intre partea superioara a incintei si lumina de incalzire. Pentru iluminatul fluorescent, asigurati-va ca pastrati o distanta de 5-11 cm de partea superioara a incintei pentru a preveni ca animalul de companie sa se arda.

Este o necesitate sa aveti iluminare ultravioleta (UVb) pentru cameleonul dvs. Ei au nevoie de raze UV pentru a transforma vitamina D inactiva in vitamina D activa. Acest lucru permite organismului sa absoarba si sa proceseze calciul din intestin.

Fara iluminare UVb adecvata, majoritatea cameleonilor vor dezvolta boli osoase metabolice, o problema de sanatate foarte grava la reptile. Schimbati becul UVb la fiecare 9-12 luni – chiar daca inca functioneaza, isi pierde capacitatea de a emite raze UVB in timp – si asigurati-va ca nu aveti sticla, plexi-glass sau plastic direct sub bec, deoarece vor bloca razele.cameleon cu coif

Umiditatea aerului

Furnizati intotdeauna multa apa potabila curata si proaspata cameleonului cu văl sub forma unui sistem de picurare sau generand ceata peste plantele din incinta.

Cameleonilor nu le place sa bea din boluri de apa. In salbaticie prefera sa bea apa care picura de pe frunze.  Generarea de ceata in terariu de 2 ori/zi si furnizarea unui sistem de alimentare cu apa prin picurare va asigura o hidratare adecvata, precum si umiditatea ambientala.

Habitat natural

Cameleonii cu văl (cu coif) sunt originari din Peninsula Arabica, Yemen si Arabia Saudita. Pot fi intalniti in trei regiuni principale si zone climatice distincte: campiile umede de coasta joase din Yemen si sudul Arabiei Saudite, versantii muntosi vestici si sudici din sudul Yemenului si platourile inalte din sudul Arabiei Saudite si nordul Yemenului. Mediul lor nativ este unul cu extreme dure care i-a fortat sa evolueze in creaturile incredibil de adaptabile care sunt astazi.

Cameleonii cu văl (cu coif) sunt considerati o specie invaziva in Maui si in anumite parti din Florida – in special Florida Everglades – unde oamenii si-au eliberat animalele de companie in salbaticie.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button