Reptile

O broscuta animal de companie? Iata ce trebuie sa stiti inainte

Poate va ganditi ca urmatorul dvs. animal de companie va fi un amfibian, precum o broasca (frog) sau o broasca raioasa (toad)? Inainte de a aduce acasa o broscuta ca animal de companie, este important sa faceti putina munca de cercetare. Fiecare specie de broasca necesita ingrijire diferita, iar cumparatorii trebuie sa se informeze inainte de a achizitiona una. Aflati mai multe in continuare despre cum sa cresteti o broasca ca animal de companie.

A va informa cu privire la o anumita broasca ca animal de companie inainte de a o aduce acasa, va permite sa intelegeti nevoile sale specifice, cu ce se va hrani si care este habitatul sau ideal.

Sunt broastele un bun prim animal de companie?

Orice animal poate fi un prim animal de companie bun pentru un copil, atata timp cat are sprijinul parintilor, supraveghere si, mai ales, educatie cu privire la acel animal.

Majoritatii broastelor nu le place sa fie manipulate in general. Si majoritatea necesita un anumit standard de crestere – care include nutritie, adapost, tehnici de manipulare, igiena, sanatate si prevenirea imbolnavirii – pentru a le mentine sanatoase.

Asteptarile realiste sunt, de asemenea, esentiale. Broastele sunt animale de companie care trebuie apreciate de la distanta si nu trebuie imbratisate, mangaiate sau manipulate frecvent.

Cand manipulati broaste, ar trebui sa folositi manusi umede din latex sau vinil, pentru siguranta broastei dvs. Orice pe mainile dvs. poate irita pielea unei broaste (de la protectie solara la sapunuri si lotiuni), iar unele specii de broaste secreta toxine din pielea lor. Acestea sunt o ingrijorare mai ales atunci cand sunt implicati copiii, deoarece este posibil ca acestia sa nu fie la fel de constiinciosi cu spalarea mainilor dupa contactul cu animalul de companie.

In functie de varsta si temperamentul copilului dvs., o abordare de tipul „a privi, dar a nu atinge” poate sa nu fie realista. Si, daca acesta este cazul, o broasca ar putea sa nu fie animalul de companie potrivit pentru familia dvs.

De unde cumparati o broasca – animal de companie?

Puteti achizitiona o broasca animal de companie de la magazinele locale de animale de companie, societati herpetologice locale, crescatori specifici speciilor. Va puteti informa de asemenea de la prieteni care detin deja asemenea animale de companie sau de la medici veterinari unde puteti merge pentru a va cumpara o broasca.

Ce fel de broasca ar trebui sa va cumparati?

Totul depinde de stilul dvs. de viata, de asteptari si de timpul pe care il puteti dedica noului dvs. prieten.

Cu toate acestea, exista cateva cele mai bune optiuni de broaste – animale de companie, si este de asemenea important sa cunoasteti diferentele dintre o broasca (frog) si o broasca raioasa (toad) atunci cand va informati. Ambele sunt amfibieni Anurieni. Broastele raioase (toad) au o piele uscata, picioarele din spate mai scurte, si nu au dinti. Broastele (frog) pot avea in schimb dinti, pielea lor este umeda, iar picioarele din spate sunt mai lungi. Habitatele lor difera, de asemenea: majoritatea broastelor prefera sa fie in preajma apei, dar broastelor raioase le place uscatul.

Pentru a afla ce broscute puteti lua in calcul pentru inceput, cititi articolul nostru: 6 broaste (animale de companie) perfecte pentru incepatori. In acest articol veti putea afla mai multe despre broaste precum Broasca verde de copac, Broasca lui Budgett, Broasca cornuta argentiniana, sau Broasca verde de copac australiana.

Varsta broastei pe care o achizitionati nu conteaza neaparat. Unii proprietari vor prefera o broasca adulta, deoarece asta inseamna mai multa libertate si sarirea peste etapa de crestere. Broastele tinere, aflate in crestere necesita o buna nutritie, precum utilizarea unui supliment de calciu si vitamine in hrana lor, iar riscul de boli metabolice osoase poate fi destul de mare.

Dieta

In general, se recomanda o dieta variata si o nutritie optima. Greierii au fost de multa vreme un element de baza al detinatorilor de broaste. Insa acestia nu ofera nutritia necesara pentru o crestere si sanatate adecvata. Daca hraniti broscutele cu greieri de cateva ori pe saptamana, acestia ar trebui sa fie „pudrati” cu un supliment de vitamine/minerale inainte de a le oferi broastei.

Broastele sunt carnivore, acestea consumand muste, insecte si chiar soareci mici (in functie de specia de broasca). In orice caz, broastele depind de proteine de inalta calitate provenite din acizi grasi de origine animala si un nivel minim de carbohidrati. Informati-va cu privire la specia de broasca pe care o detineti si nevoile sale nutritionale.

Hrana ideala este un mix de rame (taiate la dimensiune), gandaci, greieri, viermi de matase, molii (larve). Diferitele specii vor avea nevoie de alimente diferite.

Mediu

In functie de specia de broasca aleasa, va trebui sa va informati cu privire la cerintele de temperatura, umiditate si asternut adecvat in habitatul broastei dvs.

Cateva consideratii privind habitatul pentru cateva specii populare de broaste de companie:

  • Broasca conuta argentiniana – Aceste broaste terestre ar trebui sa fie adapostite singure din cauza tendintei spre canibalism. Sunt broaste foarte mari, ajungand pana la 20 cm lungime, dar sunt sedentare, asa ca nu au nevoie de mult spatiu. Necesita o incinta de 35-55 l. Temperatura ideala pentru aceste broaste este intre 25-27,7°C, dar poate scadea si pana la 22°C noaptea, cu umiditatea mentinuta in jur de 60-80%. Ar trebui sa aiba un vas mare cu apa in care sa se poata inmuia.

  • Broasca taur africana – Necesita o incinta de minim 75l, cu un spatiu suplimentar de 18l pentru fiecare animal suplimentar. Acest lucru asigura ca exista suficient spatiu si locuri de ascunzatoare pentru a preveni agresiunea teritoriala. Temperatura ideala ar trebui sa se situeze intre 25-28,8°C. Ar trebui sa aiba un bustean sau o platforma plutitoare pe care sa se poata urca pentru a iesi din apa.

  • Broasca rosie – Aceste broaste raioase pot fi adapostite singure sau intr-un grup mic de broaste de aceeasi dimensiune. Au nevoie de un acvariu sau o incinta de 37-56 l, care este adecvat pentru doua sau trei broaste raioase. Temperatura ideala este de 23,8 – 25,5 °C, dar poate scadea si pana la 22°C noaptea, cu umiditatea mentinuta in jur de 50-70%.

broasca rosie

  • Broasca verde de copac australiana – Deoarece sunt cataratoare, acest broaste necesita un acvariu inalt, de 56-75l, pentru o broasca adulta. Sunt necesare incinte mai mari pentru broaste suplimentare (nu trebuie sa depaseasca 5 adulti). Temperatura incintei ar trebui sa varieze intre 24,4-29,4°C, cu o zona de relaxare – o zona cu temperatura ridicata in incinta animalului dvs. – care nu depaseste 32,2°C. Au nevoie de un vas cu apa suficient de mare incat sa se poata inmuia in el.

Sanatate

Inainte de a va aduce broasca acasa, este recomandat sa o duceti la un control veterinar. Fiti precauti cu privire la zoonoza – boala care poate fi transmisa oamenilor de la animale – si la introducerea unei broaste intr-o locuinta unde mai exista si alte animale, precum caini si pisici si care ar putea contracta o boala de la broasca. In functie de boala, poate fi necesar ca broasca dvs. sa fie pusa in carantina pentru o perioada de timp inainte de a o aduce acasa.

Desi exista cateva boli pe care broastele le pot transmite, salmonella este una care cel mai probabil va afecta oamenii. Aceasta poate fi luata prin contact direct cu un amfibian sau prin contact cu materiale din habitatele broastelor.

Se recomanda spalarea minutioasa a mainilor pentru prevenirea infestarii cu salmonella. De la paraziti la bacterii, puteti risca sa contractati o multime de lucruri daca nu respectati o igiena adecvata. Supravegheati copiii in preajma amfibienilor si ajutati-i sa se spele pe maini dupa ce au fost in preajma acestora.

Cand vine vorba de probleme de sanatate, cele mai mari probleme cu care se confrunta broastele in captivitate sunt de obicei legate de calitatea apei, conditiile de trai necorespunzator si deficientele nutritionale.

Broastele sunt predispuse la o boala cunoscuta in mod obisnuit sub numele de „sindromul limbii scurte” sau hipovitaminoza A. Acesta poate provoca umflarea pleoapelor, pierderea in greutate, distensia abdominala din cauza acumularii de lichid si o susceptibilitate crescuta la infectii. Lipsa vitaminei A vine adesea din cauza stapanilor care isi hranesc broastele cu doar una sau doua tipuri de prada, care sunt insuficiente din punct de vedere nutritional. Acest lucru poate fi prevenit discutand cu medicul veterinar si identificand o varietate de optiuni alimentare pentru broasca dvs. pentru a o mentine sanatoasa.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button