Rase de pisici

Pisica domestica Bengaleza – Caracteristicile rasei

Pisica Bengaleza este o rasa inteligenta si activa, apreciata pentru blana sa cu model indraznet. Descendenta a din pisicilor domestice si pisicilor leopard asiatice salbatice, sunt animale de companie afectuoase si blande.

Blana: scurta, deasa si moale, de diverse culori: lavanda, cicolatiu argintiu, maro, samur
Talia: medie-mare, 20-25 cm, 3,6-6,8 kg
Caracter: sociabila, afectuoasa, indrazneata, activa, loiala
Durata de viata: 9-15 ani

Ingrijire: blana este usor de ingrijit, necesitand doar periere saptamanala

 

Istorie si context

Pisica Bengaleza este unica, fiind rezultatul imperecherii reusite a unei pisici salbatice cu o pisica domestica.

Exista unele dovezi ca imperecherile pisicii leopard asiatice cu pisicile domestice au fost incercate inainte de anii 1960. Insa adevarata geneza a rasei Bengaleze a inceput a aparut in anii 1970; la acea vreme, crescatoarea amatoare Jean Sudgen, din California, a devenit beneficiara unui grup de pisici care au fost crescute pentru a fi utilizate in testarea genetica.

Dr. Willard Centerwall de la Universitatea Loyola a testat leoparzii asiatici pentru imunitatea lor partiala la leucemia felina si a inceput sa ii incruciseze cu pisici domestice pentru o posibila viabilitate genetica in dezvoltarea imunizarii.

pisica bengaleza

In loc sa scape de aceste pisici dupa finalizarea programului, Dr. Centerwall a cautat case adecvate pentru pisicile sale. Deoarece doamna Sudgen avea un interes real in reproducerea hibrizilor pisicii asiatice leopard, ea a ales sa nu ia toate pisicile, concentrandu-se in schimb pe acele pisici care aratau o predilectie pentru temperamentul domestic, impreuna cu modelele dorite.

Majoritatea crescatorilor s-au impotrivit ferm imperecherii unei pisici salbatice cu una domestica si pana in prezent Cat Fanciers Association continua sa refuze inregistrarea pisicii Bengaleze din cauza liniei sale genealogice salbatice. Multe alte asociatii au inclus rasa Bengaleza inca din anii 1980, inclusiv The International Cat Association.

Doamna Sudgen  fusese avertizata ca descendentii rezultati din incrucisarile facute vor fi sterili. Acest lucru s-a dovedit adevarat in cazul masculilor care au rezultat din imperecheri, dar a avut mai mult noroc cu femelele.

Inainte de a se putea scufunda pe deplin in noul ei program de reproducere, doamna Mill avea nevoie de o pisica mascul adecvata pentru a se incrucisa cu hibrizii ei de leopard asiatici. Simtind ca nici rasele pure Mau, Birmaneze sau Abisiniene nu erau suficient de puternice din punct de vedere genetic, a ales sa le imperecheze cu o pisica cu aspect de leopard, gasita prin intermediul unui curator pentru gradina zoologica din New Delhi, India.

pisica rasa bengaleza

Desi pisica era salbatica, s-a dovedit a fi un partener excelent pentru femelele sale hibride si, in cativa ani, programul de reproducere al doamnei Mill a devenit un succes.

Primele trei generatii, de la imperecherea initiala a unui hibrid leopard asiatic cu o pisica domestica, pana la nasterea celei de-a patra generatii, sunt considerate pisicile „de baza” (generatiile sunt denumite tehnic F1, F2, F3, F4. ..si asa mai departe). Chiar daca crescatorii lor considera ca aceste pisici F1-F3 sunt sigure si potrivite ca animale de companie, nu li se permite intrarea in competitii feline. Ele sunt pur si simplu fundamentul pe care este construit pisica Bengaleza „sanatoasa” de rasa pura.

Pana la a patra generatie, sunt permise doar imperecherile Bengaleza-Bengaleza, iar pisica este considerata apoi a fi o rasa pura. Leopardul asiatic este in mod caracteristic un vanator solitar, omnivor si aceste trasaturi mai salbatice trebuiau sa fie diminuate, astfel incat rezultatul final sa fie un insotitor felin prietenos cu oamenii.

Odata ce pisica Bengaleza a atins a patra generatie, rasa a depasit asteptarile in ceea ce priveste prietenia, afectiunea, si blandetea, primind numeroase premii. Cu toate acestea, reticenta fata de rasa persista in unele cercuri.

Caracteristici fizice

Pisicile bengaleze sunt o rasa agila. Sunt apreciate pentru blana lor scurta si deasa, modelate cu indrazneala in diferite nuante de maro, argintiu sau alb. Blana lor este foarte moale la atingere, asemanandu-se cu blana unui iepuras. Ochii au de obicei culoarea maro, galben, portocaliu sau verde.

Blana este cea care deosebeste pisica Bengaleza de celelalte feline. De fapt, acestea sunt singura rasa de feline care poate avea marcaje intocmai ca la stramosii lor leoparzi asiatici salbatici.

pisica bengaleza

Blana acestor pisici are o stralucire aparte, facand-o sa para poleita cu aur sau perlata.

Desi pisicile din Bengal cantaresc cam la fel ca o pisica tipica de casa, sunt in general mai mari ca dimensiune datorita corpurilor lor lungi, musculoase si atletice. Datorita picioarelor lungi (cele din spate sunt putin mai lungi), pot face salturi uimitoare asa ca nu va mirati daca va surprindeti pisica Bengaleza privindu-va de pe cele mai inalte rafturi.

Personalitate si temperament

Desi are un fizic salbatic, Pisica Bengaleza este blanda si dulce. Aceste pisici afectuoase sunt vocale, putand dezvolta o preferinta pentru un anumit membru al familiei.

Se descurca excelent cu copiii, alte pisici si cu cainii. Cu toate acestea, cheia este socializarea timpurie si familiarizarea cu membrii casei de la o varsta frageda. Daca incercati sa introduceti un nou animal de companie intr-o locuinta cu o pisica Bengaleza adulta, este posibil sa aveti parte de o provocare.

bengaleza

Pisica Bengaleza este o rasa inteligenta si curioasa si au nevoie de stimulare constanta. Le place sa se joace cu jucarii, iubesc apa si se bucura sa aiba la dispozitie un vas cu apa putin adanca. Pot fi invatate trucuri si sa mearga in lesa.

Pisicile Bengaleze sunt de asemenea cunoscute pentru ca „vorbesc” cu stapanii lor. Nu vor miauna excesiv, dar sunt specialiste in a va spune exact ce au nevoie, mai ales daca este ceva de genul: „Vasul meu de mancare este aproape gol” sau „Vreau sa ma joc”.

Ingrijire

O pisica Bengaleza va fi fericita atunci cand este langa dvs. Nu-i pasa unde locuieste, ca este intr-o o casa mare sau intr-un apartament mic, atata timp cat dvs. si familia dvs. sunteti in apropiere. Dar, indiferent de dimensiunea spatiului dvs., un o pisica Bengaleza trebuie sa aiba o multime de lucruri de facut – si  pe care sa se urce.

Puneti-i la dispozitie jucarii pe care sa le schimbati periodic, copaci pentru catarat, pentru a o tine ocupata cat timp sunteti plecat. Si daca petreceti ore indelungate departe de casa, a avea o a doua pisica este o idee buna pentru a va mentine animalul de companie amuzat si ocupat.

pisici bengaleze

Au o placere aparte in a urmari de la fereastra pasarile, veveritele si alte animale. Le puteti amenaja in acest sens un loc de vizionare confortabil.

Stimularea mentala este cheia unei pisici bengaleze fericite. Incepeti de timpuriu si prezentati-va pisoiul altor persoane, copii, animale, masinii si chiar lesei, pentru excursii in aer liber. Deoarece sunt atat de inteligente, pisicile bengaleze beneficiaza de pe urma unei game largi de experiente pentru a le mentine implicate. Prin urmare, lucrati cu acestea devreme si des.

Ingrijirea blanii este foarte simpla. Tot ce trebuie sa faceti este sa le periati o data pe saptamana pentru a mentine blana in stare excelenta. Si pentru ca iubesc atat de mult apa, o baie ocazionala ar putea fi ceva ce asteapta cu nerabdare.

Sanatate

Sunt o rasa de pisici relativ sanatoasa. Cu toate acestea, la fel ca la toate pisicile, acestea au cateva probleme de sanatate pe care trebuie sa le aveti in vedere.

Cele mai frecvente boli ale pisicii Bengaleze includ: boli de inima (cardiomiopatie hipertrofica), boli oculare (atrofie retiniana progresiva), alergii anestezice (sunt pisici extrem de sensibile a anestezice).

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button