Rase de pisici

Rasa Lykoi sau „pisica varcolac”

Probabil ca ati vaut o pisica neobisnuita, fara par, cu urechi inalte si ascutite si cateva petice de blana si ati crezut ca arata ca o pisica-varcolac. Ceea ce ati vazut ar fi putut fi de fapt o pisica din rasa Lykoi.

Blana: partial fara par, scurt si rar, zbarlit, o combinatie de fire albe si negre (roan)
Talia: medie, 2-6 kg
Caracter: agresiva, teritoriala, inteligenta, prietenoasa, activa, jucausa, curioasa
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: se periaza si imbaiaza periodic

 

Istorie si context

Numele Lykoi, tradus aproximativ, inseamna „ varcolac” sau „lup” in greaca, un nume potrivit pentru aspectul acestor pisici.

Aceasta pisica este o noua rasa „experimentala” de pisici, creata dintr-o mutatie la pisicile domestice cu parul scurt in ultimii 10 ani. Pisici neobisnuite, fara par, au fost gasite in cuiburile pisicilor salbatice incepand cu 2010.

Rasa Lykoi a fost infiintata în 2011 de Johnny Gobble, Brittney Gobble si Patti Thomas.

Acestia au studiat pisoii Lykoi pentru a depista probleme de sanatate care ar fi putut cauza aspectul lor neobisnuit, insa s-a stabilit ca este o gena recesiva.

Deoarece crescatorii initiali doreau ca pisica sa aiba o blana neagra, au ales sa incuciseze aceste pisici cu pisici negre domestice. Au facu acest lucru pentru a pastra aspectul neoisnuit al pisicii Lykoi si pentru a ajuta la prevenirea consangvinizarii si a problemelor de sanatate ulterioare.

Exista inca pisici salbatice cu aspect de varcolac. Uneori aceste pisici sunt admise in programele de reproducere dupa ce se stabileste ca nu au anumite boli care sa le determine aspectul fizic si nu poarta genele asociate cu alte rase de pisici fara par.

Caracteristici fizice

Pisica din rasa Lykoi este considerata a fi o pisica partial fara par. Nu are un substrat adevarat, iar anumite parti ale corpului, cum ar fi ochii, barbia, nasul, botul si in spatele urechilor sunt de obicei lipsite de par. Desi pielea este in mod normal roz, se poate inchide la culoare prin expunerea la soare. Majoritatea pisicilor isi vor pierde total sau partial blana, facandu-le sa para chiar mai goale decat de obicei. Acest lucru este normal pentru pisicile Lykoi si nu este asociat cu o boala.

Unele pisici au mai mult par decat altele. Unele sunt acoperite complet de par, in timp ce altele sunt aproape chele. Crescatorii selecteaza activ pisicile negre, desi in mutatia naturala, gama de culori variaza.

Pisicile care au culoarea alb in blana vor parea argintii. Acest amestec de alb si negru este adesea numit roan la speciile non-feline si este adesea folosit si pentru a descrie exclusiv aceste pisici. Cu toate acestea, atunci cand sunt prezentate in cadul expozitiilor feline, de obicei intra in clasele „all black” (negru integral).

Blana este o combinatie de par amelanistic (fara pigment) si par negru solid, care este foarte unic. Se nasc cu par negru si, in cateva saptamani, se dezvolta culoarea alb cu negru, gri, pana la gri deschis.

Rasa Lykoi a fost creata de la un mic numar de exemplare nascute cu o mutaţie genetica specifica, aparuta spontan la pisicile cu par scurt. Anumiti foliculi pilosi din care se dezvolta firele de par nu prezinta elementele necesare formarii parului. Astfel, pisicile respective isi pierd blana, uneori putand ramane complet lipsite de par.

Nu sunt pisici mari in general, iar masculii sunt mai mari decat femelele. La fel ca in cazul pisicii salbatice, are un corp slab dar puternic. Coada este mai scurta decat corpul, iar picioarele sunt medii in raport cu marimea corpului. Urechile sunt inalte si ascutite, contribuind la aspectul neobisnuit al fetei pisicii. Multi oameni considera ca acest lucru contribuie foarte mult la „aspectul de varcolac” al acestor animale.

Personalitate si temperament

Pisicile din rasa Lykoi deriva din pisicile salbatice. Ca atare, au pastrat puternicul instinct de vanatoare. Le place foarte mult sa-si urmareasca jucariile pentru pisici, alte animale de companie (feriti animalele mai mici!) si oamenii. De asemenea, sunt pisici prudente atunci cand li se prezinta o noua situatie, insa se adapteaza rapid la oameni si situatii noi.

Desi au fost crescute cu atentie pentru a mentine personalitati prietenoase, pastreaza multe dintre trasaturile fascinante care ajuta pisicile salbatice sa supravietuiasca unor serii de situatii pe care le intampina pe parcursul vietii lor.

Este o pisica cu un nivel de energie ridicat, tinzand sa fie animale de companie active. Desi nu le deranjeaza sa fie mangaiate si scarpinate, prefera in general sa fie „ocupate” cu realizarea lucrurilor de pe propria lista de sarcini decat sa stea in poala.

Lykoi este o rasa noua de pisici, dezvoltata in ultimii ani. Cu toate acestea, aspectul sau neobisnuit si personalitatea puternica ii asigura succesul – atat in cadrul expozitiilor feline cat si alaturi de iubitori de pisici din intreaga lume.

Ingrijire

Nu este o pisica dificil de ingrijit, deoarece nu prea au par. Puteti imbaia pisica periodic, spaland-o cu un sampon delicat. Peridiocitatea spalarii pisicii depind de tipul de piele al pisicii. Unele pot fi spalate o data pe luna, altele la 6 luni.

O caracteristica este acumularea in auricula si in jurul ghearelor(la fel ca la pisica din rasa Sphynx) a unor secretii maronii a glandelor sebacee, care trebuie curatate cu atentie aproximativ o data pe saptamana.

Sanatate

Nu este o rasa afectata de boli ereditare. Poate avea probleme cauzate de ingrijire, intretinere sau nutritie necorespunzatoare.

 

Sursa imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button