Rase de pisici

Pisica Abisiniana (rasa Abyssinian)

Blana: scurta
Talia: medie
Caracter: sociabila, afectuoasa, activa, loiala
Durata de viata: 12-16 ani

Ingrijire: necesita atentie, este potrivita pentru viata in interior/aer liber. Necesita putina toaletare.

 

Istorie si context

Originea acestei pisici ramane invaluita in mister. Unele dovezi din Egiptul antic de acum 4.000 ani prezinta feline pictate pe vase de bronz avand o asemanare remarcabila cu pisica abisiniana de azi.

Alte cercetari arata ca actualul abisinian ar fi putut proveni dintr-o rasa gasita in Asia de Sud-Est si pe coasta Oceanului Indian. Altii sustin faptul ca aspectul pisicii abisiniene (blana) este similar cu pisica salbatica africana, care este considerata stramosul tuturor pisicilor domestice.

Multi crescatori cred ca linia originala abisiniana a pierit si dau credit crescatorilor britanici pentru recrearea rasei.

Caracteristici fizice

Trasatura sa distinctiva este blana sa matasoasa si multicolora, o combinatie de mai multe culori pe fiecare fir de par. Fiecare fir de par are la radacina o banda de culoare inchisa, urmata de o banda luminosa la mijloc, apoi inca o banda de culoare inchisa la varf. Acest lucru ii confera pisicii un aspect aparte si un aer regal completat de un mers gratios, urechi mari si ochi migdalati verzi sau galbeni.

pisica Abyssinian

Pisica abisiniana este de marime medie, cu muschi bine dezvoltati.

Personalitate si temperament

Desi este o frumusete innascuta, aceasta pisica nu este pentru spectacol. Curajul, o curiozitate naturala si inteligenta marcheaza aceasta rasa de pisici.

Pisica abisiniana (Abyssinian)Nu este o pisica careia ii place sa fie manipulata excesiv. Are o minte independenta, ii place interactiunea si va insista sa participe la fiecare aspect al vietii proprietarului.

Cand luati masa, se poate lipi de picioarele dvs. si se poate hrani cu firimituri.

Activa si jucausa, ii place sa se catere pe umerii stapanului, sa se ascunda sub cuverturi si sa va aterizeze in brate atunci cand va asteptati mai putin. O puteti vedea lovind obiecte imaginare sau sarind pe cel mai inalt raft al bibliotecii.

Cu siguranta viata nu va fi plictsitoare cu o pisica abisiniana in casa dvs. Fiind o pisica foarte activa si jucausa, nu este potrivita pentru varstnici.

Cu toate acestea se vor atasa foarte repede de oameni, vor prefera compania acestora si vor suferi de singuratate daca sunt lasate mult timp singure.

Sanatate si ingrijire

Pisica abisiniana (Abyssinian) este un pachet de energie si are nevoie de multa miscare. Trebuie stimulata cat mai des la joaca; aceasta pisica va cauta sa interactioneze cu oamenii in mod frecvent, frecandu-se de picioare si cuibarindu-se in bratele proprietarilor.

Desi de obicei sunt sanatoase aceste pisici pot fi predispuse la gingivita si la carii dentare; ingrijirea dentara adecvata este esentiala pentru bunastarea lor. Abisinienii pot suferi de amiloidoza, o boala renala despre care se crede ca este ereditara.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button