Rase de pisici

Pisica Tonkineza – prima rasa dezvoltata in Canada

Rasa Tonkineza este rezultatul incrucisarii raselor Siameza si Birmaneza. Pisicile Tonkineze impartasesc multe dintre trasaturile de personalitate si jucause ale acestora, distingandu-se printr-o varietate de culori.

Blana: scurta, deasa (diverse culori, precum maro, crem, bej)
Talia: medie, 2,5 – 5,5 kg
Caracter: afectuoasa, prietenoasa, inteligenta, sociabila, jucausa, activa
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: blana este usor de intretinut prin periere saptamanala

 

Istorie si context

Pisica Tonkineza a existat probabil de secole desi a fost crescuta doar recent in mod intentionat. Descendentii unei incrucisari intre pisicile Birmanze si Siameze, stramosii acestora au venit mai intai in Anglia din Siam (acum cunoscuta sub numele de Thailanda) ca rase de pisici cu blana maro uni.

La sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900, pisicile siameze de culoare uni au fost expuse in toata Europa. Apoi, la inceputul secolului XX doar pisicile siameze cu ochi albastri erau acceptate la expozitiile de feline.rasa Tonkineza

Lucrurile s-au schimbat la inceputul anilor 1960, cand Margaret Conroy, o crescatoare canadiana, a incrucisat o birmaneza cu o siameza. Puii au fost descrisi de Conroy ca fiind aurii deoarece pareau sa prezinte caracteristici de la ambele rase. Denumita la inceput „Siameza aurie”, numele rasei a fost schimbat in Tonkineza in 1971 (o referinta la Golful Tonkin din sudul Chinei si Vietnamul de Nord, desi nu exista o corelatie directa cu pisica).

Impreuna cu alti crescatori de seama, cum ar fi Jane Barletta din New Jersey, Conroy a scris primul standard de rasa – un ideal estetic abstract pentru tipul de animal – care a fost prezentat asociatiei Canadian Cat Association (CCA). Tonkinezul are onoarea de a fi prima rasa de pisici dezvoltata in Canada.

Rasa a fost recunoscuta de Cat Fanciers’ Foundation (CFA)  in 1974 si de International Cat Association in 1979.

Datele spun doar o parte din poveste deoarece in culise insa multi se opuneau recunoasterii pisicii Tonkineze ca rasa. Desi prezentau caracteristici ale liniilor siameze si birmaneze, multi au vazut aceasta noua rasa doar ca animal de companie, nefiind considerata potrivita pentru spectacole. Multi membri ai asociatiilor judecau Tonkineza dupa propriile standarde pe care considerau ca o rasa pura trebuia sa le indeplineasca. In multe situatii parerile nu s-au schimbat, chiar daca Tonkinezele au primit propria clasa.

Exista insa multa opozitie pentru aceasta rasa, multi considerand ca nu este pura. Se uita adesea ca multe rase au trebuit sa fie imbunatatite in privinta vitalitatii si puterii genetice a liniei si ca o rasa pura este de fapt rara. In cele din urma, puritatea rasei este un concept relativ.

Caracteristici fizice

Deoarece rasa Tonkineza este una conceputa de om, s-au admis o varietate de culori. Ca urmare a imperecherii raselor Siameza si Birmaneza au aparut trei tipare ca fiind cele mai comune: culoare solida (uni), precum Birmaneza, pointed (culoare pala, cu extremitati mai inchise la culoare), mink (o combinatie a celor doua). Varianta combinata este cel mai des intalnita.

De-a lungul anilor, crescatorii au folosit reproducerea selectiva pentru a elimina asemanarile cu siamezele, nuantele solide de nurca fiind preferate in locul petelor de culoare mostenite de la siameze.

La fel ca stramosul sau pisica Siameza, rasa de pisici Tonkineza are ochi in nuante de albastru. Siameza nu are ochi pigmentati albastru din punct de vedere tehnic, ci are mai degraba ochi incolori care reflecta lumina, la fel ca si cerul iar aceasta calitate este pastrata la rasa Tonkineza. Ochii se vor reflecta diferit de la verde la albastru, in functie de lumina disponibila, precum si de ora din zi, la fel cum albastrul cerului isi schimba culoarea. Una dintre caracteristicile comune ale rasei Tonkineze sunt ochii albastri care coincid cu blana de culoarea vizon.

Au un corp echilibrat, musculos si ferm. Are un corp greu, chiar daca este micuta iar capul are o forma conica, usor rotunjita. Are membre posterioare mai lungi decat cele anterioare, iar coada este de o lungime considerabila.

Personalitate si temperament

Chiar daca rasa Tonkineza este o combinatie a raselor Siameza si Birmaneza, este dotata cu propria personalitate. Moderatia este cheia tonkinezului ideal.

Aceasta rasa este foarte activa, dar nu hiperactiva. Aceasta pisica va alerga prin casa, facand galagie si diverse acrobatii. Sunt companioni foarte amuzanti si le place sa distreze familia si oaspetii. Dar pot sa stea si linistiti, alintandu-se in poala stapanului.

Pisica Tonkineza tanjeste dupa afectiune, o asteapta si o cere – si face toate acestea cu dragoste. Nu este o pisica distanta si va adora sa va stea in poala.

Sunt pisici distractive, cu un temperament bun si simt al umorului. Le place sa poarte „conversatii” si se inteleg bine cu copii si alte animale de companie fiind o sursa constanta de bucurie, ras si dragoste.

Nu ii place sa ramana singura mult timp, devenind rautacioasa daca este lasata sa se plictiseasca des. Este una dintre cele mai jucause rase de pisici. Daca trebuie sa va lasati pisica singura, cel mai bine ar fi sa o cresteti impreuna cu o pisica din aceeasi rasa.

Ingrijire si Sanatate

Unul dintre aspectele mai bune ale unei rase incrucisate este ca pisicile Tonkineze nu au probleme de sanatate. Sunt o rasa sanatoasa si viguroasa, cu temperamente grozave si gene puternice. Consangvinizarea a fost evitata, iar selectia facuta atent de la inceput a fost cheia crearii unei linii solide.

Cu toate acestea, trebuie sa va securizati casa la fel cum ati face pentru un copil mic. Este o pisica care se ciocneste adesea de lucruri. Nu inseamna ca distruge lucruri insa ii place sa se distreze si ar fi mai intelept sa astezati lucrurile care se pot sparge in locuri unde nu pot fi rasturnate. Dragostea de joaca a pisicii este atat de mare incat o poate face neglijenta fiind recomandata (cu insistenta) ca pisica de interior. Oferiti pisicii jucarii, un stalp de zgariat si un mediu in general sigur – este tot ceea ce are nevoie pisica dvs. Tonkineza.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button