Rase de pisici

Rasa de pisici Mau egiptean (Egyptian Mau)

Rasa de pisici Mau egiptean (Egyptian Mau) fascineaza multi iubitori de pisici, nu doar datorita istoriei sale bogate care a inceput in Egiptul antic, cat si datorita naturii sale blande si aspectului unic.

Blana: scurta
Talia: medie
Caracter: afectuoasa, activa, prietenoasa, sociabila, inteligenta, jucausa, curioasa
Durata de viata: intre 13-16 ani

Ingrijire: potrivita pentru interior/aer liber, necesita putina toaletare a blanii

 

Istorie si context

Mau (care este cuvantul egiptean pentru pisica) este una dintre cele mai vechi rase de pisici din lume. Stramosii sai faceau parte chiar din religie, mitologie si viata de zi cu zi din Egiptul antic.

A fost descrisa in arta egipteana antica – sculpturi si picturi, inclusiv o pictura de papirus (datand din aprox. 1100 i.Hr.) care il infatiseaza pe Ra sub forma unei pisici patate care taia capul lui Apep, un sarpe malefic.

O alta pictura, datata din 1400 i.Hr., infatiseaza o pisica patata care aduce inapoi o rata pentru un vanator egiptean. Aceste dovezi arata ca pisicile nu numai ca erau venerate in Egiptul antic, ci si-au dovedit utilitatea pentru om.

Abia in secolul XX europenii au inceput sa fie interesati de rasa. Cu toate acestea, pe cand crescatorii de pisici din Franta, Italia si Elvetia au inceput sa isi dedice energia dezvoltarii rasei, a inceput al doilea razboi mondial. La fel ca multe alte rase de pisici, putine exemplare au supravietuit razboiului.

Istoria sa in America de Nord a inceput cu importul catorva pisici Mau egiptean (Egyptian Mau) in 1956 de catre printesa rusa exilata Nathalie Troubetskoy. Aceasta a vizitat Italia si a adunat cativa supravietuitori ai rasei Mau si chiar a importat un exemplar de Mau egiptean din Egipt.

In curand Mau a atras atentia iubitorilor de pisici care doreau sa pastreze aceasta rasa unica si antica. Din cauza micului fond de gene o anumita cantitate de reproducere incrucisata a devenit inevitabila.

In anii 1980 crescatorul Cathie Rowan a adus inca 13 Maus din Egipt in Statele Unite, deschizand calea pentru mai multe importuri. A fost recunoscuta ca rasa in 1969 fiind in prezent o rasa rara de pisici.

Caracteristici fizice

Aceasta pisica gratioasa se remarca datorita petelor si marcajelor sale unice. Acestea vin intr-o varietate de forme, fie ele rotunde sau alungite si difera de la pisica la pisica.

rasa Mau egiptean (Egyptian Mau)

Pe frunte se poate observa un semn in forma de M si doua linii negre care coboara spre obraji.

Haina stralucitoare a pisicii este moale si matasoasa, cu par de culoarea fumului, iar ochii ei sunt in forma de migdale de culoarea verde-agrisa.

Chiar daca standardele rasei includ doar culori precum argintiu, bronz si fumuriu, Mau egiptean (Egyptian Mau) vine in 5 culori, toate afisand variatii ale modelului patat exotic care confera acestei rase aspectul sau unic.

Petele de pe blana pisicii Mau egiptean apar in mod natural. Aceste marcaje fac din aceasta rasa singura pisica domestica cu pete naturale.

Personalitate si temperament

Frumusetea poate inspira iubirea la prima vedere dar natura buna o hraneste. Acelasi lucru este valabil si pentru Mau egiptean. Poate fi achizitionata initial pentru blana sa frumoasa, dar este apreciata si iubita pentru temperamentul si firea sa buna.

Urmeaza ordinele si este foarte buna la aducerea lucrurilor. Vanatoarea este  un atribut mostenit: acestor pisici le place sa se joace jocuri de-a vanatoarea in interior si, daca li se permite, vaneaza si in aer liber.

Desi este extrem de loiale familiei sale umane, multe sunt initial suspicioase cu straini. Mau egiptean (Egyptian Mau) are o voce melodioasa, pe care o foloseste pentru a comunica durerea sau foamea proprietarilor sai. Poate sa dea din coada sau sa-si calce picioarele pentru a-si arata nemultumirea.

Nu tuturor pisicilor le place sa se joace in apa, dar pisica  Mau egipteana este o exceptie! Aceste pisici vor face orice pentru a-si uda labele si pot invata chiar  sa deschida robinetele.

Sanatate

Sunt in general pisici sanatoase insa pot dezvolta boli de rinichi si urolitiaza, care este o forma de pietre la vezica. O dieta adecvata poate ajuta la prevenirea formarii de pietre, la fel si o hidratare ampla.

Oferiti pisicii mancare proaspata, de buna calitate, decat hrana uscata, deoarece lipsa de umiditate poate contribui la afectiuni ale rinichilor, vezicii urinare si ale tractului urinar.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button