Rase de pisici

Pisica din rasa Birmaneza

Blana: medie (semi-lung)
Talia: medie
Caracter: sociabila, iubitoare, activa, loiala, afectuoasa, tacuta, inteligenta, prietenoasa
Durata de viata: peste 15 ani

Ingrijire: potrivita pentru viata in interior. Necesita toaletare moderata (o data/saptamana)

 

Istorie si context

Istoria acestei pisici sacre birmaneze este scufundata in legenda. Legenda spune ca pisici de un alb pur traiau in Burma (astazi Myanmar) in templele inchinate lui Buddha. Acestea erau considerate purtatorii sacri ai sufletelor preotilor care plecasera de pe pamant spre locuinta lor cereasca.

Exista totusi o poveste mai stiintifica a originii rasei care poate fi urmarita pana in 1919. La aceasta data se stie ca o pereche de pisici a fost transportata in Franta din Burma. Exista doua relatari despre aceasta poveste, cu privire la sosirea acestora in Franta.

Rasa a continuat sa se raspandeasca si in 1925 a fost recunoscuta oficial in Franta. Pe durata celui de-al doilea razboi mondial numarul pisicilor birmaneze s-a micsorat in Europa, aproape disparand ca rasa. Cu toate acestea, cativa supravietuitori au asigurat continuitatea rasei. In aceasta perioada, pentru reconstruirea rasei au fost incrucisate cu alte rase de pisici cu parul lung, in principal cu pisici Persane sau Siameze. Pe la inceputul anilor 1950 se produceau din nou pui de Birmaneze de rasa pura. A obtinut recunoasterea oficiala in ​​1966.

Caracteristici fizice

Este o pisica destul de mare, robusta, cu corpul indesat. Datorita ochilor sai rotunzi, albastri, cu o expresie blanda, este usor de recunoscut. Are culoarea alba cu nuante aurii si poarta sosete pe labute. Are un cap mare, rotunjit, iar urechile sunt de dimensiuni medii.

Pisica Birmaneza

In mod curios, pisica este de un alb pur la nastere, dar dezvolta culoarea mai tarziu in viata. Sosetele albe de pe labutele din fata se termina intre a doua si a treia articulatie a labei, in timp ce la labele din spate acopera toate degetele si se extind mai sus. Pisicile birmaneze pot avea culori diferite.

Personalitate si temperament

Blanda si afectuoasa din fire, pisica birmaneza are toate trasaturile unui tovaras loial si fidel. Este una dintre cele mai usor de ingrijit pisici si rareori va cauza probleme.

Pisica Birmaneza

Inteligenta si curioasa, este extrem de receptiva la antrenament/dresaj. Ii place sa fie adorata si asteapta multa dragoste si atentie. Nu sunt galagioase.

Cand este prezentata strainilor pisica birmaneza este mai degraba curioasa decat rezervata si tematoare. Este un animal de companie ideal pentru copii, intelegandu-se bine si cu alte animale de companie din casa.

Sanatate si ingrijire

Blana pisicii birmaneze trebuie ingrijita saptamanal, utilizand o perie si un piaptan. Pisicile vor aprecia aceasta rutina si se vor bucura de atentia suplimentara pe care le-o aduce aceasta activitate.

Pisicile birmaneze sunt predispuse la disfunctii renale putand dezvolta insuficienta renala.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button