Rase de pisici

Singapura – cea mai mica rasa de pisica domestica din lume

Pisica Singapura provine din Singapore, iar numele sau inseamna „Orasul Leilor”, denumirea locala malaeziana a insulei. A fost cunoscuta sub numele de „pisica de canal”, datorita obiceiului sau de a dormi si de a trai in jgheaburi si canalizari. Acesta este si motivul staturii mici a pisicii. Singapura este cea mai mica rasa de pisici domestice din lume.

Blana: scurta si fina, cu dungi negre, maro si ivorii in fiecare fir
Talia: mica-medie, 15-20 cm, 1,80-3,60 kg
Caracter: curioasa, jucausa, prietenoasa, comunicativa, energica, sociabila, afectuoasa, inteligenta
Durata de viata: 9-15 ani

Ingrijire: blana sa scurta are nevoie de ingrijire saptamanala

 

Istorie si context

Istoria rasei Singapura este destul de controversata. Povestea originala relateaza ca doi crescatori americani, Hal si Tommy Meadows au gasit in 1975 trei pisoi din aceasta rasa pe strazile din Singapore. Au dus acesti pisoi in SUA, unde au continuat sa ii reproduca.

Tommy Meadow, fost membru al Cat Fanciers’ Federation si crescator al raselor Abisiniana si Birmaneza, a lucrat activ pentru a promova aceasta rasa. El a scris un standard pentru Singapura si a lucrat pentru a elimina trasaturile nedorite. Meadow a infiintat, de asemenea, United Singapura Society, al carei obiectiv era protejarea, conservarea si promovarea rasei Singapura.

Mai tarziu, cand Singapore a adoptat aceasta pisica ca si mascota, unii experti au speculat ca s-ar putea ca rasa sa nu fie de fapt una naturala sau originara din Singapore. Marimea redusa a pisicii, numar scazut de pui si alti factori, i-au determinat pe unii sa concluzioneze ca Singapura a fost crescuta pentru a avea o anumita marime si aspect, decat sa fie descoperita traind in mod natural in orasul Singapore.

Indiferent de adevarata origine a pisicii, Singapore a decis sa adopte Singapura ca mascota, rasa devenind un simbol cultural iubit. Organizatiile de inregistrare a raselor au recunoscut intre 1979-1982 in mare masura Singapura ca o rasa naturala.

Caracteristici fizice

Singapura este o pisica mica cu ochi si urechi mari. Are dimensiuni de la mici la medii, masculul fiind putin mai mare decat femela.

Standardul de culoare a parului pentru pisica din rasa Singapura este sepia agouti, fiecare fir de par avand doua nuante. Ivoriu la baza si maro deschis la varfuri. Aceasta combinatie de culori confera pisicii o nuanta bej, asemanatoare unei pume. Conform Guinness World Records, Singapura este cea mai mica pisica domestica din intreaga lume.

Este nevoie de pana la 2 ani pentru ca aceste pisici sa ajunga la dimensiunea lor maxima. Dimensiunea nu este singura lor trasatura definitorie. Aceste feline atragatoare au urechi mari si ochi rotunzi, caprui, verzi sau galbeni.

Personalitate si temperament

Este o pisica jucausa, care isi doreste afectiune si companie. Singapura este o pisica extrovertita in cea mai mare masura, mereu in centrul atentiei si cautand-o constant. Singapura este adesea aleasa ca si pisica de spectacol la circ, datorita dragostei sale de a fi alaturi de oameni. Curioasa si jucausa, aceasta rasa iubeste sa se joace, insa nu va distruge nimic in jur din entuziasm.

Este o pisica calma, cu care veti convietui pasnic. Nu are o voce stridenta si nu va va deranja. Toata lumea este un prieten binevenit pentru Singapura, inclusiv straini. Ii place cu adevarat sa fie cu oamenii si formeaza relatii stranse, de incredere.

Personalitatile lor sunt puternice, asertive, inteligente si jucause. Singapura este o rasa interactiva si inteligenta care doreste mai presus de orice conexiune si afectiune.

Ingrijire

Singapura adora sa sara in locurile inalte, pe dulapuri, si chiar sa se plimbe pe umerii oamenilor. Aceste pisici blande si jucause vor aprecia jucariile care ii provoaca mental si fizic. Copacii de catarat pentru pisici si jucariile tip puzzle cu diverse recompense ascunse sunt cadouri excelente pentru Singapura.

Aceasta rasa nu tolereaza sa ramana singura mult timp. Nu vor fi distructive, dar starea lor de spirit poate fi afectata de singuratate si lipsa de interactiune. Dincolo de elementele de baza, puteti invata pisica unele trucuri. Aceasta rasa iubeste provocarea, fizic si mental.

Nu naparlesc in exces. De fapt, aproape deloc. Datorita blanii sale scurte, este mult mai usor de ingrijit decat multe alte rase.

Sanatate

Nu exista probleme genetice sau specifice legate de rasa Singapura. Este o pisica in general sanatoasa, desi crescatorii sunt ingrijorati de micul fond de gene si de ceea ce trebuie facut pentru a largi diversitatea genetica.

O afectiune de sanatate speciala la care este predispusa aceasta rasa este inertia uterina, o problema legata de sarcina. Daca muschii uterini sunt prea slabi pentru a expulza pisoii, pisica va necesita operatie cezariana. De obicei, Singapura naste 2-3 pisoi, parte a motivului pentru care rasa ramane rara.

Alte boli observate la aceasta rasa sunt:

  • Deficitul de PK (piruvat-kinaza), care provoaca anemie si alte probleme legate de sange – boala genetica
  • Insuficienta renala
  • Hipotiroidism
  • Diabet

 

Sursa imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button