Rase de pisici

Pisica din rasa Coupari

Desi este mentionata sub diferite nume, inclusiv Longhair Fold sau Highland Fold, pisica din rasa Coupari este numele dat versiunii cu par lung a Scottish Fold de catre crescatorii britanici. Ochii sai mari si urechile pliate fac din aceasta pisica afectuoasa un animal de companie minunat atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Blana: lunga, moale si fina (argintie, roscata, bronz)
Talia: medie, aprox. 5 kg
Caracter: afectuoasa, jucausa, inteligenta, docila, inteligenta
Durata de viata: 10-15 ani

Ingrijire: necesita perierea blanii de 3 ori/saptamana (de preferat zilnic)

 

Istorie si context

Istoria acestei rase poate fi urmarita in satul Coupar Angus – la 13 mile nord-est de Perth, Scotia – cand o pisica alba numita Susie cu urechi neobisnuite a fost descoperita in 1961 intr-un hambar. Suzie a transmis aceasta trasatura neobisnuita descendentilor ei, desi unii erau cu parul lung, iar altii altii erau cu parul scurt.

rasa CoupariCu toate acestea, cand a fost stabilit un standard pentru Scottish Fold, a fost mentionata doar versiunea cu parul scurt. Intre timp, versiunea cu parul lung a fost respinsa de multi, deoarece avea un aspect „fara urechi”.

Abia in anii 1980, cand un expozant american pe nume Hazel Swadberg a inceput sa expuna pisici Scottish Fold cu parul lung in expozitii si spectacole pentru pisici, acest tip a inceput sa castige faima si recunoastere.

In 1986, a fost recunoscuta oficial ca o rasa separata de catre TICA (Asociatia Internationala a Pisicilor), desi i s-a dat numele de Scottish Fold Longhair. In 1991, CFF (Cat Fanciers ‘Foundation) i-a acordat statutul de Championship, dar cu numele Longhair Fold. ACFA (American Cat Fanciers ‘Association) se refera la rasa drept Highland Fold.

Desi nu exista un nume acceptat la nivel international pentru rasa, aceasta pisica este iubita de toti cei care o intalnesc.

Caracteristici fizice

Aspectul acestei pisici de dimensiuni medii a fost comparat cu o bufnita inteleapta: ochi mari, rotunjiti, expresie dulce, obraji plini si nas scurt.

rasa pisici Coupari

Cu toate acestea, cea mai remarcabila caracteristica sunt urechile pliate, care nu se pliaza pana cand pisica nu are 3 luni. Blana sa este moale, rezistenta, lunga si vine intr-o varietate de culori si modele.

Personalitate si temperament

Pisica din rasa Coupari este extrem de docila si afectuoasa. Iubeste interactiunea cu oamenii si se intristeaza daca este lasata singura. De fapt, pisica va deveni vocala si va solicita atentie ocazional, frecandu-se  de piciorul dvs. pentru a cere atentie si mangaieri.

De obicei, pisica se va atasa de o singura persoana din familie. Cu toate acestea, este blanda si amabila cu ceilalti si se va intelege bine cu copiii sau cu alte animale de companie.

Este o pisica extrem de inteligenta, poate fi invatata sa mearga in lesa sau jocuri de recuperare.

Ingrijire

Datorita faptului ca are parul lung, pisica din rasa Coupari necesita ingrijirea blanii de cel putin 3 ori/saptmana (de preferat zilnic). Prin urmare, cel mai bine este sa initiati un ritual de ingrijire inca de timpuriu. Acesta include descalcirea parului cu un pieptene cu dinti largi si indepartarea excesului de ceara din urechi cu o carpa umeda (cel putin 1 data/luna).

Sanatate

Este o pisica predispusa la cardiomiopatie si boli renale polichistice, o afectiune care duce adesea la insuficienta renala. Aceasta rasa de pisici tinde, de asemenea, sa sufere de boli ale articulatiilor, dintre care multe sunt tratabile, dar nu toate vindecabile.

 

Sursa imagini: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button