Rase de pisici

Pisica Chartreux – Caracteristicile rasei

Pisica Chartreux este o rasa franceza robusta, cu blana scurta, ravnita in trecut pentru calitatile sale de vanator si blana sa densa, rezistenta la apa. Cu o constitutie ampla, Chartreux sunt pisici extrem de flexibile si agile.

Blana: scurta (gri-albastra)
Talia: medie, 3-6,8 kg
Caracter: inteligenta, afectuoasa, sociabila, calma, echilibrata
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita putina ingrijire/toaletare

 

Istorie si context

Istoria acestei rase este cufundata in legenda. Povestea spune ca Chartreux a fost crescut de calugari in manastirea Grande Chartreuse, din Alpii francezi. In afara de a-si dedica timpul rugaciunilor, acesti calugari s-au implicat si in alte activitati nu tocmai sfinte, cum ar fi fabricarea lichiorului, a armelor si reproducerea pisicilor. Lichiorul Chartreuse isi are originea in manastire, gratie eforturilor acestor calugari.Pisica Chartreux

Desi manastirea a fost fondata in 1084 de Saint Bruno, pisicile au aparut in scena abia in secolul al XIII-lea. Au fost aduse la manastire de cavaleri cruciati,  care dupa o lunga batalie cu turcii s-au retras in linistea vietii monahale. Printre averile pe care le-au adus acasa erau pisicile albastre pe care le gasisera pe coasta Africii. Aceste pisici au fost vrescute sa aiba voci linistite astfel incat sa nu intrerupa  meditatia calugarilor. Cu toate acestea, autenticitatea acestei povesti nu poate fi verificata.

Conform altei relatari, prima data s-ar fi auzit de pisicile Chartreux in secolul al XVI-lea. Lucrarea „Histoire Naturelle”, scrisa in anii 1700 de biologul Comte de Buffon, vorbeste despre patru rase de pisici care erau comune in Europa la acea vreme: domestice, Angora, spaniole si Chartreux.

In anii 1920, o colonie de pisici a fost descoperita de doua surori pe nume Leger pe mica insula din Bretania Belle-Ile, in largul coastei Frantei. Surorile Leger, care erau si iubitoare de pisici, au dezvoltat aceasta rasa si in 1931 au expus primul Chartreux in Franta.

Al Doilea Razboi Mondial a dat o lovitura serioasa acestei comunitati infloritoare de pisici, rasa fiind aproape de extinctie. Crescatorii s-au grabit sa salveze rasa, incrucisandu-le cu British Shorthair albastra, pisica Albastra de Rusia si pisicile Persane, pentru a-i asigura continuitatea existentei.

Chartreux a ajuns  in Statele Unite in 1970,cand Helen Gamon din La Jolla, California, a adus o pisica Chartreux de la un crescator francez care avea linii Chartreux pure. Aceasta celebra pisica a fost responsabila de perpetuarea pisicilor Chartreux in America.

Caracteristici fizice

Pisica ChartreuxPisica din rasa Chartreux este inrudita cu celelalte 3 rase de pisici cu par scurt albastru: Korat (din Thailanda), Albastra de Rusia (din Rusia) si British Blue (numita acum British Shorthair, din Marea Britanie). Toate aceste rase au diferente considerabile in privinta blanii si personalitatii.

Datorita formei robuste a corpului si picioarelor subtiri se spune in gluma despre rasa Chartreux ca se aseamana cu un “cartof pe scobitori”. Blana sa, de culoare gri-albastruie si varfuri argintii, este densa si rezistenta la apa – ambele calitati imbunatatind capacitatea sa de a inota.

De obicei, masculii Chartreux sunt mai mari decat femelele.

Personalitate si temperament

Vanator nascut, pisica Chartreux era folosita in primul rand pentru a scapa de soareci. Este agila si energica si are toate caracteristicile necesare unui bun companion. Este o pisica binevoitoare, loiala si mai presus de toate, linistita. Rareori proprietarii ii vor auzi vocea.

Este o pisica prietenoasa. Daca se intampla sa stea cineva langa ea, i se va aseza in poala. Este jucausa si iubitoare de distractie, amuzandu-si stapanul cu capriciile sale.

Pisica Chartreux

Aprecieaza jocurile care implica familia si alte animale de companie. Aceasta pisica inteligenta se poate familiariza chiar cu numele ei si poate raspunde atunci cand este chemata.

Ingrijire si Sanatate

Este o pisica cunoscuta ca avand o buna sanatate si rezistenta. Poate insa mosteni o gena recesiva care determina luxatia rotulei.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button