Ingrijirea pisicilorPisici

Test de inteligenta pentru pisici

Nu folosim pisici pentru operatiuni de cautare si salvare, munca de politie sau pentru detectarea bombelor. Majoritatea oamenilor ar putea spune ca pisicile sunt incapabile din punct de vedere intelectual pentru astfel de activitati complexe. Insa ar putea fi ele la fel de inteligente ca si cainii? Raspunsul va poate surprinde. Studiem in acest articol inteligenta pisicilor si unele moduri in care puteti testa capacitatile animalului dvs. de companie.

Exista pisici care reactioneaza la expresii obisnuite ale stapanilor, precum „vino inauntru”, „sa mergem sa hranim pestii” de parca ar intelege perfect. Sunt aceste pisici tipice, al caror proprietar e doar mai atent decat majoritatea?

Un lucru stim cert: pisicile nu sunt prostute. Creierul unei pisici, desi mic, ocupa aproximativ 0,9% din masa lor corporala, comparativ cu 1,2% pentru cainele obisnuit. De fapt, cortexul cerebral complex al unei pisici, partea creierului responsabila cu procesarea informatiilor, contine aproximativ de doua ori mai multi neuroni decat cel al cainilor. Aceasta este zona creierului care interpreteaza informatiile, limbajul, luarea deciziilor rationale si rezolvarea problemelor complexe.

Unii considera chiar ca pisicile sunt chiar mai inteligente decat cainii, deoarece acestea nu gasesc o recompensa in situatii frustrante, cum sunt practicarea unor trucuri sau a altor activitati sociale inutile pe care cainii sunt dornici sa le demonstreze. Si aproape toata lumea stie ca, inteligente sau nu, cu pisicile nu este simplu de lucrat.

Studii

Exista putine studii cu privire la inteligenta pisicilor. Insa un studiu din 2009 care a incercat sa determine daca pisicile pot identifica cantitati diferite de obiecte (numarul acestora) a descoperit ca nu sunt la fel de bune la asta ca alte animale, precum pestii sau cainii.

Un alt studiu a constatat ca pisicile pot urma gesturi de aratare in mod similar cainilor si pot realiza puzzle-uri simple pentru a obtine mancare. Daca insa puzzle-ul nu poate fi rezolvat, cainii cauta ajutor la stapani, in timp ce pisicile continua sa incerce.

Desigur, in cele din urma, in afara de demonstrarea indiferentei pisicilor fata de participarea la studii, niciunul dintre teste nu a dovedit prea mult despre inteligenta felina.

Ceea ce este clasat cu privire la inteligenta cainilor este interesul pe care il arata cainele pentru a interactiona cu oamenii si a indeplini ceea ce ne dorim de la ei. Rasele de pisici care sunt considerate mai bune la interactiune – si, prin urmare, sunt considerate mai inteligente – sunt acele rase mai usoare, mai atletice, cunoscute pentru ca sunt mai „ocupate” decat alte pisici – in primul rand, asa numitele rase Orientale, precum Siameza, Birmaneza si Bengaleza.

Deci, cum va dati seama de inteligenta pisicilor dvs.? Daca acestea sunt mai destepte decat un caine obisnuit? Iata cateva lucruri pe care le puteti face acasa.

! Inainte de a incerca unele din aceste teste de inteligenta pentru pisici amintiti-va ca pisicile pot fi dispretuitoare, neinteresate si foarte probabil ca vor refuza sa participe la testele dvs. pentru pisici. Acestea nu sunt un semn de inteligenta sau prostie, pur si simplu asa sunt pisicile!

 

Cum puteti afla daca o pisica este inteligenta?

 

1. Abilitati sociale

Pisica dvs. este sociala? Desigur, cainii sunt animale sociabile, stie oricine. Cainii vor sa interactioneze cu dvs. Va saluta la usa, vor sa stea langa dvs. si tanjesc la dragostea si afectiunea pe care le oferiti. Acest lucru nu trebuie confundat insa cu inteligenta.

Puteti avea o pisica care sa va intampine la usa si sa va urmeze, precum un caine. Capacitatea sociala a unei pisici este adesea mai putin interactiva decat a unui caine, dar asta nu inseamna neaparat un semn de inteligenta. In timp ce oamenii detin cainii, pisicile „detin” oamenii.

→Testati inteligenta pisicii:

Cat de sociala este pisicuta dvs.? Vine cand o chemati? Va saluta cand veniti acasa? Sta langa dvs. pe canapea pentru ca stie ca o veti alinta si mangaia?

2. Tehnici de supravietuire

Cand vedeti o pisica plimbandu-se pe strada, nu va ganditi niciodata ca ar trebui sa prindeti pisica si sa o duceti la un adapost pentru animale pierdute. Probabil ca nu. Dar multi ar fi de acord ca un caine are nevoie de ajutor pentru a gasi un loc sigur pana cand stapanii sai il gasesc.

Daca ati pune o pisica si un caine afara sa se descurce singuri timp de zece zile, probabil ca pisica se va intoarce grasa si fericita. Cainele, pe de alta parte, daca se descurca bine, nu este pentru ca a facut-o singur, ci pentru ca a fost indragit de niste straini care i-au oferit adapost.

Inseamna acest lucru ca cainii sunt mai prostuti cand vine vorba de a supravietui singuri? Probabil, nu. Inseamna doar ca pisicile au o natura mai sigura pe sine, au mai multa inteligenta pe strada si un talent de a avea grija de ele insele.

→Testati inteligenta pisicii:

Aveti retineri daca sa va lasati pisica singura pentru o noapte sau un weekend, in conditiile in care are suficienta hrana si apa (si o litiera curata) pentru timpul cat sunteti plecat? Daca nu, aveti o pisica cu instinct de supravietuire, inteligenta si autonoma, si care probabil ca este destul de inteligenta.

3. Memorie

Atat pisicile, cat si cainii pot avea o memorie buna. Multe pisici se aliniaza la programul stapanilor. Chiar daca ati avea sase pisici care ar trebui hranite in acelasi timp, acestea ar sti exact unde trebuie sa se alinieze pentru mancare, fara gres.

De fapt, pisicile sunt sensibile la schimbarile de program si orice mici modificari intervenite, precum hranirea la o ora diferita, sau schimbarea programului dvs. de munca. Orice mica schimbare le poate supara si de obicei nu vor trece asa usor peste acestea.

→Testati inteligenta pisicii:

Pisica dvs. isi „aminteste” la ce ora ia cina sau cand primeste o gustare? Puneti o pe podea o bucata de mancare delicioasa acoperita cu foaie de hartie, asta in timp ce pisica va priveste. Observati daca aceasta isi aminteste ca ati pus mancarea sub foaie si daca va cauta ulterior mancarea.

4. Dresaj

Pisica potrivita, careia i se ofera dresajul de intarire potrivit, poate fi dinvatata sa faca o varietate de trucuri. Cainii fac tot ce pot atunci cand primesc intariri asociate cu recompense alimentare si mangaieri pe cap. Pisicile par sa fie motivate doar de recompensele alimentare pentru pisici. Se pare ca acestea nu gasesc o mangaiere pe cap sau o alta recompensa fizica la fel de satisfacatoare, dar asta nu le diminueaza inteligenta. Unii spun ca poate fi de fapt un semn de inteligenta superioara.

Multe pisici pot efectua o varietate de trucuri asemanatoare cainilor – sa stea la comanda, sa ridice o laba, sa stea culcata. Din nou, pisica potrivita si dresajul potrivit pot evidentia o inteligenta extrema. O pisica care nu se deranjeaza sa invete comenzi simple este probabil sa nu manifeste lipsa de inteligenta, ci indiferenta fata de invatarea unei sarcini frustrante, in care recompensa nu este o motivatie suficienta.

→Testati inteligenta pisicii:

Incercati sa invatati pisicuta mici „trucuri”, cum ar fi „stai” sau „da laba”, folosind mici recompense alimentare pentru a motiva pisica. Daca indeplineste sarcinile, aveti o pisica inteligenta. Daca nu se deranjeaza, aveti o pisica tipica.

5. Manifestarea sentimentelor de tristete/nefericire

Pisicile, chiar mai mult decat cainii, sunt pricepute sa va spuna ca ceva le deranjeaza. Fie ca este vorba de o noua litiera, de absenta sau prezenta cuiva nou in casa care provoaca o schimbare a rutinei, pisicile isi exprima parerile in mai multe moduri.

Cainii par sa treaca cu vederea aceste probleme, fie pentru ca sunt mai putin afectati de schimbarile de rutina, fie pentru ca sunt mai putin capabili sa-si exprime nemultumirea.

→Testati inteligenta pisicii:

Ce face pisica dvs. ca sa va arate ca e suparata? Va arata acest lucru sau nu ii pasa de schimbarile de acasa? Este sensibila la schimbari, cum ar fi o noua locatie a litierei sau un nou covor in sufragerie? Daca pisica observa schimbarile si se arata nemultumita, este posibil sa aveti o pisica inteligenta.

 

Nu stim inca cu adevarat cum sa evaluam inteligenta pisicilor. Pana acum, aceste evaluari se bazeaza mai mult pe dovezi anecdotice decat pe ceva stiintific.

Intre timp, este amuzant sa evaluam cat de „inteligente” sunt pisicile noastre. Pisica dvs. face ceva special care denota inteligenta?

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button