Cum sa cumparati hrana sanatoasa pentru pisici intr-un mod inteligent
A oferi pisicii o hrana de calitate este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face. Piata hranei pentru pisici este una bogata, cu alimente care mentioneaza ca aduc tot felul de beneficii pentru sanatate – unele fiind sustinute de cercetari stiintifice, iar altele nu. Desi nu exista o solutie de „hrana universala pentru pisici”, cunoasterea elementelor de baza ale nevoilor alimentare ale unei pisici va poate ajuta sa navigati intre atatea optiuni alimentare. Cel mai bun mod este de a incepe sa priviti ora mesei prin ochii unei pisici.
Ce mananca pisicile?
Pisicile sunt carnivore, ceea ce inseamna ca dieta lor este alcatuita in principal din proteine animale. Pisicile din salbaticie consuma rozatoare mici, despre care se estimeaza ca contin 55% proteine, 45% grasimi si foarte putini carbohidrati. O rozatoare mica tipica are aproximativ 35 de calorii.
O pisica medie de 4,5 kg are nevoie de aproximativ 250 de calorii pe zi, adica aproximativ 7-8 soareci pe zi. Cand pisicile vaneaza prada, de obicei consuma cea mai mare parte sau tot animalul. Este obisnuit ca o pisica sa manance mai intai organele bogate in nutrienti, cum ar fi ficatul, urmate de muschi, oase si piele.
De ce ora mesei inseamna pentru pisici mai mult decat mancarea in sine
Pisicile sunt vanatori – in mod natural vaneaza si mananca multe mese mici pe tot parcursul zilei si noptii. Hranirea pisicilor domestice din boluri a facut ca pisicile sa se plictiseasca, sa fie grase si, in unele cazuri, chiar bolnave.
Ora mesei pentru o pisica inseamna mai mult decat obtinerea de calorii. Este momentul critic pentru a-si exprima instinctul de pradator de a-si „captura” masa. Specialistii recomanda chiar imitarea acestui comportament de vanare pentru pisicile crescute in mediul interior. De exemplu, puteti ascunde prin casa bucati mici de hrana uscata, apoi incurajati pisica sa le caute. Astfel, veti stimula instinctul sau de vanator.
Mancarea sanatoasa pentru pisici inseamna mentinerea unui echilibru
Pentru a crea o sanatate nutritionala pe tot parcursul vietii pentru pisici, trebuie sa le oferim proteine si grasimi adecvate si minimum de carbohidrati. Pisicile au nevoie de aminoacizi, acizi grasi, vitamine si minerale. Doriti sa furnizati suficient din acesti nutrienti fara a exagera. Prea mult din anumite vitamine si minerale pot fi toxice.
Iata o detaliere nutritionala a ceea ce include o hrana echilibrata si sanatoasa pentru pisici.
De ce pisicile au nevoie de proteine animale
Proteina este compusa din blocuri numite aminoacizi. Exista doua tipuri de aminoacizi – neesentiali si esentiali. Aminoacizii neesentiali pot fi produsi in corpul unei pisici. Aminoacizii esentiali nu pot fi produsi in corpul unei pisici si sunt obtinuti prin dieta lor.
Unic pentru pisici, taurina este un aminoacid esential esential care este continut in proteine. Pisicile trebuie sa consume o cantitate adecvata de taurina in dieta lor. Daca dieta unei pisici este in mod constant deficitara in taurina, in doar 5 luni, pisica poate dezvolta o boala retiniana si/sau o boala cardiaca numita cardiomiopatie dilatativa.
De cate proteine au nevoie pisicile?
Cantitatea minima de proteine de care au nevoie pisicile se modifica cu fiecare etapa de viata. Pisoii aflati in crestere necesita un minim recomandat de 240 gr. proteine/kg/ zi, in timp ce o pisica adulta are nevoie de minimum 140 gr. proteine/kg/zi.
Proteinele din carne enumerate in ingredientele de pe spatele pungii nu sunt ceva atat de simplu pe cat par. Aveti grija ca marketingul sa nu aiba rolul dominant in selectarea tipului de hrana pentru pisici.
Pisoii si pisicile pot obtine proteinele animale de care au nevoie dintr-o varietate de surse diferite, inclusiv din carne si produse secundare din carne. Poate credeti ca produsele secundare din carne nu sunt bune, insa acest lucru nu este neaparat adevarat.
Carnea este importanta, insa nu asa cum ati putea crede
Pe unele pungi cu hrana de pisici, poate fi ilustrat un piept de pui dezosat frumos, ceea ce sugereaza ca pieptul de pui dezosat este carnea pe care va puteti astepta sa o consume pisica cu acel tip de hrana. Consumul de tesut animal, altul decat carnea dezosata, este un obstacol pentru multi proprietari de pisici. Insa „carnea” privita din perspectiva pisicii inseamna consumarea intregii carcase a prazii lor, dieta lor normala.
Subprodusele din carne sunt parti comestibile, non-musculare ale animalelor, inclusiv sangele si organele lor, cum ar fi ficatul si rinichii. Amintiti-va, in natura, este obisnuit ca o pisica sa aleaga sa manance carnea de organ bogata in nutrienti inainte de a consuma tesutul muscular al prazii lor.
Deci, in ciuda credintei a multor proprietari de animale de companie ca produsele secundare din carne inseamna un aport mai mic de carne, acestea sunt o sursa buna de proteine pentru pisici.
Umiditatea este importanta pentru hidratarea pisicii
Pisicile au nevoie de o hidratare adecvata pentru a-si mentine starea generala de sanatate. Unul dintre cele mai importante sisteme ale corpului felinei afectate de hidratare este sistemul urinar, iar fara a consuma suficienta apa, urina unei pisici devine mai concentrata.
Urina concentrata are mai multe sanse sa formeze cristale si pietre care pot irita peretele vezicii urinare, pot creste probabilitatea unei infectii cronice si, cel mai important, pot bloca fluxul de urina din vezica si impiedica o pisica sa poata urina. Lasata netratata, aceasta stare care pune viata in pericol.
In natura, pisicile isi satisfac o mare parte din necesarul zilnic de apa prin continutul de umiditate din prada pe care o mananca. Ele completeaza acest aport consumand orice apa proaspata pe care o pot gasi.
Mancarea conservata imita cel mai indeaproape continutul de umiditate gasit in prada naturala a unei pisici. Pisicile care mananca hrana pentru pisici sub forma de conserve necesita mai putina umiditate din alte surse.
Evident, hrana uscata pentru pisici are un continut foarte scazut de umiditate. Pisicile care mananca hrana uscata au nevoie de mult mai multa umiditate din alte surse.
Cu toate acestea, toate pisicile au nevoie de acces la cantitati mari de apa curata si proaspata in fiecare zi. Multe pisici prefera sa aiba sursa de apa intr-o locatie diferita de sursa de hrana. Puneti la dispozitie pisicii mai multe boluri de apa plasate in diferite zone ale casei. Curatati si schimbati apa zilnic in bolurile pisicii.
Continutul de grasimi joaca un rol important
Grasimile si acizii grasi sunt parti importante ale unei diete sanatoase pentru pisici. Grasimea este alcatuita din blocuri numite acizi grasi esentiali. La fel ca aminoacizii esentiali ai proteinelor, acizii grasi esentiali trebuie consumati in dieta.
Acizii grasi esentiali pentru pisici includ acizii grasi omega-6, acidul linoleic si acidul arahidonic. Acidul linoleic se gaseste in grasimea de pasare, carne de vita si porc, precum si in uleiul de porumb, soia si uleiul de sofran. Acidul arahidonic se gaseste in grasimea animala si uleiul de peste.
Exista o gama larga de continut de grasimi in dieta unei pisici, in functie de stadiul vietii si de nevoile medicale.
Nevoia de carbohidrati depinde de pisica dvs.
Carbohidratii sunt o sursa de mare controversa pentru iubitorii de pisici. Dieta carnivorelor este foarte saraca in carbohidrati, doar 1-2% din caloriile din prada provenind din carbohidrati (materie uscata). Dintre alimentele umede si uscate, alimentele umede se apropie cel mai mult de acest lucru.
Pisicile adulte nu au nevoie de carbohidrati pentru o viata sanatoasa. Dar, in timp ce pisicile nu au nevoie de carbohidrati, pot folosi carbohidratii in mod sanatos si eficient pentru a obtine energie din hrana lor. Hrana uscata care contine 40% sau mai multi carbohidrati este in general bine tolerata de pisica sanatoasa obisnuita.
Exista ingrijorarea ca continutul de carbohidrati din hrana uscata pentru pisici poate provoca diabet la pisici. Au fost facute si continua sa se faca cercetari ample pentru a evalua riscul. Dar cercetarile actuale publicate nu sustin o corelatie directa intre consumul crescut de carbohidrati si diabet la pisici. Factorii de risc pentru diabet includ obezitatea si stilul de viata in interior.
Cum alegeti cea mai sanatoasa hrana pentru pisici?
Cea mai sanatoasa hrana pentru pisica dvs. va fi unica pentru stilul de viata si sanatatea pisicii dvs. Medicul veterinar este cea mai buna resursa pentru a discuta despre nevoile nutritionale ale pisicii dvs. Puteti chiar sa faceti o lista cu potentiale optiuni de hrana pentru pisici la urmatoarea intalnire pentru a discuta care dintre ele s-ar potrivi cel mai bine.
Sfaturi pentru a alege o hrana sanatoasa pentru pisici:
- Alegeti un tip de hrana potrivit stadiului de dezvoltare al pisicii dvs. Caloriile, proteinele, grasimile si alti nutrienti vor trebui ajustate pentru a satisface nevoile individuale ale pisicii dvs.
- Cititi diverse studii referitoare la hrana pentru pisici. Studiile care urmaresc grupuri de pisici hranite cu un anumit aliment pe parcursul intregii vieti sunt cele mai valoroase. Afectiunile medicale cauzate de dieta pot dura ani sa se dezvolte. Aceste studii de-a lungul vietii ofera unui proprietar de pisica cele mai multe informatii despre modul in care o anumita dieta va afecta pisica ta pe termen lung.
- Alegeti o marca de hrana pentru pisici care isi testeaza in mod obisnuit produsele pentru siguranta si nutritie echilibrata.
- Cereti parerea medicului veterinar. Alegerea celei mai bune si mai sigure dieta pentru pisica dvs. este mai complicata decat pare. Exista mii de alimente pentru pisici pe piata si tot atatea pareri despre ceea ce este „cel mai bun”. Cea mai buna dieta pentru pisica dvs. poate fi diferita de ceea ce are nevoie pisica altcuiva, chiar daca pisicile sunt de aceeasi varsta. Cea mai buna modalitate de a gasi cea mai sanatoasa hrana este sa discutati despre optiunile dvs. cu medicul veterinar, care cunoaste istoricul medical al pisicii. Obligatia profesionala si morala a unui medic veterinar este sa ofere cea mai sanatoasa recomandare de hrana pentru pisica dvs., pe baza informatiilor disponibile.
Cititi si: De ce greutatea pisicii dvs. este importanta
Sursa imagine: pexels.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.