Ingrijirea pisicilor

Pisicile pot sa manance hrana pentru caini?

O intrebare frecventa este daca pisicile pot sa manance hrana pentru caini. Raspunsul scurt este da, o pisica poate manca o cantitate mica de hrana pentru caini si nu are nicio toxicitate sau efecte de durata. Cu toate acestea, raspunsul mai amplu ia in calcul diferentele specifice dintre caini si pisici. Chiar daca o mica gustare din hrana cainilor nu va dauna pisicilor, cu siguranta nu le va ajuta nici sa-si atinga cea mai buna stare de sanatate posibila.

Iata ce trebuie sa stiti despre nutritia pisicilor si de ce nu ar trebui sa hraniti pisicile cu hrana pentru caini pe termen lung.

 

Pisicile pot sa manance hrana pentru caini pe termen lung?

Nu, pisicile nu pot fi hranite cu o dieta pe baza de hrana pentru caini. Daca o pisica este hranita doar cu hrana pentru caini pentru o perioada lunga de timp, atunci pot aparea consecinte daunatoare, daca nu chiar mortale.

Acest lucru se datoreaza faptului ca hrana pentru caini si formulele de hrana pentru pisici au componente nutritionale diferite pentru a satisface nevoile nutritionale diferite ale acestor doua specii.

Pisicile si cainii au nevoi nutritionale diferite

Cainii si pisicile au nevoi nutritionale foarte diferite. Pisicile sunt carnivore, ceea ce inseamna ca au nevoie de o dieta cu proteine pe baza de carne si grasimi animale pentru ca toate sistemele lor corporale sa functioneze corect.

Cainii, pe de alta parte, sunt de fapt omnivori. Un omnivor are o dieta mai flexibila si poate manca cu usurinta atat carne, cat si legume. O dieta cu hrana pentru caini nu satisface nevoile nutritionale specifice pe care le au pisicile.

 

Diferente intre hrana pentru pisici si hrana pentru caini

Iata cateva diferente cheie intre hrana pentru pisici si hrana pentru caini.

Gustul

Pisicile percep gustul diferit decat cainii. Pisicilor, spre deosebire de caini, le lipseste capacitatea de a simti gustul dulce. Si chiar numarul de receptori gustativi este diferit la cele doua specii. Pisicile au 470 de papile gustative, in timp ce cainii au 1.700. Iar oamenii au peste 9.000.

Alimentele pentru pisici sunt special concepute pentru a fi foarte gustoase pentru a atrage felinele uneori pretentioase (si lipsite de gust) sa manance.

Este ceva neobisnuit ca o pisica sa vrea sa manance mancare pentru caini, deoarece au tendinta de a gasi acest tip de mancare neapetisanta. Cainii, in schimb, adora continutul delicios si bogat in proteine din mancarea pentru pisici.

Proteine

Fiind carnivore prin natura lor, pisicile au nevoie de hrana cu un continut de proteine mult mai mare decat mancarea pentru caini. Marcile si tipurile de hrana pentru caini prezinta niveluri mai mari de proteine. Dar, in ansamblu, nici macar aceste alimente specializate pentru caini nu ating nivelul ridicat de proteine ​​necesar pentru a mentine pisicile sanatoase.

Majoritatea alimentelor pentru caini au o cantitate de proteine „As-Fed” de 18-26%. Pentru pisici, insa, este recomandat sa se urmareasca cel putin un procent de proteine „As-Fed” de 30-34%, cu un supliment optional de hrana pentru pisici din conserve cu 40-50% proteine.

Taurina

Pisicile (si oamenii) sunt printre cateva dintre mamiferele care nu au capacitatea de a produce taurina, asa ca trebuie sa obtina acest element esential din dieta lor. Pisicile carora le lipseste taurina din dieta lor pot avea probleme cu inima (cardiomiopatie dilatativa), slabirea vederii, probleme de digestie.

Toate alimentele pentru pisici disponibile in comert au adaugata taurina. Taurina este rareori inclusa in alimentele pentru caini.

Cititi si: Taurina pentru caini. Au nevoie cainii de suplimente cu taurina?

Acid arahidonic

Acidul arahidonic este un acid gras care nu poate fi produs de pisici – trebuie ingerat. Pisicile care sufera de niveluri scazute de acid arahidonic prezinta semne nespecifice de boala, cum ar fi:

  • Valori anormale ale ficatului/rinichilor
  • Ocazional, probleme mari cu cu pielea

Cainii pot crea singuri acest acid gras si, prin urmare, hrana pentru caini este rareori suplimentata cu acid arahidonic.

Vitamina A

Vitamina A este inca un element alimentar pe care pisicile nu-l pot sintetiza singure si trebuie sa-l fie suplimentat in dieta lor. In timp ce alimentele pentru caini contin adesea suplimente de vitamina A, aceste alimente nu vor contine niciodata cantitati suficient de mari pentru o nutritie optima a pisicilor.

Pisicile care sufera de lipsa de vitamina A vor avea diverse probleme:

  • O calitate slaba a blanii
  • Slabiciune musculara si deteriorare
  • Nictalopie sau cecitate nocturna („orbire de noapte”)

Niacina

Este important ca dieta unei pisici sa contina si niacina, deoarece pisicile nu o pot produce singure.

Tesutul animal este cea mai comuna sursa de niacina in hrana pentru pisici. Dar si plantele au niveluri scazute de niacina. Un aliment cu un continut mai scazut de tesut animal si un continut mai mare de tesut vegetal, cum ar fi cerealele, poate sa nu ofere pisicilor nivelurile adecvate de niacina de care au nevoie.

 

Etapa de viata este, de asemenea, importanta

Etapele de viata se impart in trei grupe principale in industria hranei pentru animale de companie: crestere, intretinere, toate etapele. Pisicile au nevoi generale specifice de proteine, vitamine si nutritie, dar acestea variaza si pe parcursul etapelor lor de viata.

Pisicile aflate in crestere rapida au nevoie de mai multi nutrienti si surse de energie. Pisicile mai in varsta si sanatoase au nevoie de mai multe proteine pentru intretinerea musculaturii pe masura ce imbatranesc.

Hrana pentru caini – cu procentele sale mai mici de proteine si alti nutrienti – nu poate sustine dezvoltarea unei pisici termen lung, in oricare dintre etapele vietii sale.

O hrana pentru pisici de inalta calitate este esentiala

Cel mai bun mod de a ne asigura ca pisicile ne vor insoti pentru o perioada cat mai lunga de timp, este sa ne asiguram ca beneficiaza de o dieta sanatoasa, de inalta calitate, care sa corespunda nevoilor felinelor.

Desi hrana pentru caini nu este toxica si nu va cauza rau daca este consumata intr-o cantitate mica, nu este conceputa pentru a satisface nevoile nutritionale ale unei pisici.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button