Ingrijirea pisicilorPisici

Exista legatura intre culoarea blanii si personalitatea pisicii?

Legatura dintre personalitatea unei pisici si rasa din care face parte este adesea un subiect de discutie preferat in randul proprietarilor de animale de companie. Insa culoarea blanii ar putea dezvalui si mai multe despre personalitatea pisicilor? Noi descoperiri interesante sugereaza acest lucru.

Cand vine vorba culoarea blanii pisicii, paleta de culori de baza consta in negru, alb si portocaliu. Alte culori includ combinatii intre acestea:

  • pisici bicolore (albe cu pete de alta culoare si pisicile tabby sau tigrate)
  • pisici calico (au blanita in trei nunate: alb predominnt si inca doua culori, precum negru si portocaliu)
  • pisici tortoiseshell (au blanita in doua culori insa fara alb. De obicei sunt maro cu negru)
  • pisici gri

Cercetatorii de la Universitatea din California au facut un studiu pe un  esantion de proprietari de pisici in incercarea de a dovedi legatura dintre culoarea blanii si personalitatea pisicii. Ei au cerut proprietarilor de pisici de diferite culori sa furnizeze detalii cu privire la trasaturile de personalitate, precum cat sunt de active, distante, indraznete, calme, prietenoase, intolerante, timide, incapatanate sau dresabile.

Rezultatele au aratat ca pisicile de culoare mai deschisa sunt percepute ca fiind mai distante, mai lenese si mai calme, in timp ce pisicile cu o culoare a blanitei mai inchisa sunt caracterizate ca avand trasaturi de caracter mai subtile, motiv pentru care uneori sunt vazute ca misterioase.

Studiul a mai aratat ca, in general, oamenii cred ca pisicile tricolore sunt intolerante, in timp ce proprietarii considera pisicile portocalii ca fiind cele mai prietenoase.

Exista o legatura?

Asadar, in timp ce cercetarile de la Universitatea din California au constatat ca exista anumite trasaturi de personalitate atunci cand vine vorba de culoarea blanii, expertii considera ca acest lucru s-ar putea datora unei relatii intre pigmentii de culoare a blanitei pisicii (melanina) si nivelurile lor de dopamina, o substanta care joaca un rol important in activitatea creierului.

Un studiu sugereaza ca pisicile cu mult pigment pot fi mai tolerante la aglomerare si pot fi mai potrivite pentru viata la oras.

Dr. Gary Weitzman, medic veterinar si autor al cartii How to Speak Cat, are descoperiri similare. El explica faptul ca pisica tipica tortoiseshell, a carei blana are o multime de pigmenti, este in principal independenta si poate fi insistenta in ceea ce-si doreste. Potrivit lui Weitzman, ele sunt, de asemenea, pisici foarte loiale, care se ataseaza de o singura persoana, spre disperarea altor membri ai familiei umane, care sunt respinsi in mod repetat.

Ce culoare are blana pisicii dvs.?

De la pisici negre misterioase pana la feline albe, culoarea blanitei fiecarui animal de companie pare sa aiba o semnificatie. Aruncati o privire la descrierile de mai jos si vedeti ce ar putea spune culoarea blanii pisicii dvs. despre personalitatea animalului dvs. de companie. Vedeti asemanari?

Pisica tigrata (sau vargata) se distinge prin marcaje caracteristice pe frunte si vin intr-o varietate de combinatii de culori, de maro, gri sau portocaliu, fiecare cu propriile personalitati distincte.

pisica tigrata

In timp ce personalitatea pisicii tigrate maro este, in general, destul de salbatica, probabil pentru ca culoarea lor de camuflaj este similara cu cea a stramosilor sai salbatici, pisicile tigrate gri tind sa fie mai calme si mai prietenoase.pisica portocalie

Pisica portocalie are o personalitate foarte distinctiva, proprietarii comparandu-si deseori pisicile gregare cu un batran excentric: extrovertit si fara rezerve. In timp ce masculii portocalii tind sa fie expresivi, femelele pot fi destul de mofturoase si exigente. Sunt in general foarte afectuoase si adora sa fie mangaiate.

Temperamentul pisicii gri persane este, in general, uniform si iubitor. Acestea isi vor trata familia la fel de bine precum sunt tratate.

Personalitatile pisicilor persane sunt de obicei descrise ca fiind „demne si docile”, ceea ce este o descriere interesanta atunci cand ne gandim la faptul ca haina mesopotamiana antica originala a rasei lor a fost intotdeauna un cenusiu stralucitor, matasos – foarte dichisit si demn.

pisica persana

Nu in ultimul rand este personalitatea pisicii siameze. Avand marcaje foarte distinctive, pisicile siameze sunt obisnuite sa fie admirate si, atunci cand nu sunt, se vor asigura ca va atrag atentia.

pisica siameza

In ceea ce priveste culoarea lor, siamezele se nasc cu o gena care ii face partial albinosi. Cu toate acestea, o mutatie genetica a acestei gene face ca fata, picioarele si coada lor sa aiba culoare. Siamezele au in blana lor nuante diferite de portocaliu, care pot explica personalitatile lor sociabile si afectuoase.

Pisicile albe au o personalitate complexa uneori greu de inteles. Datorita genei W, aproximativ 60-80 % din pisicile albe cu ambii ochi albastri se nasc surde. Aceasta nu este o gena care sa dea blanitei culoarea alba, ci este o gena care conduce la mascarea genei ce determina pigmentarea culorii pisicutei. Altfel spus, pisicuta are o gena care in mod normal conduce la colorarea blanitei, insa datorita prezentei genei W care o mascheaza, blanita pisicii va ramane fara culoare, adica alba.

pisica alba

De obicei cand se afla in prezenta persoanelor necunoscute, acestea tind sa fie timide, retrase, uneori chiar agresive. Le ia destul de mult timp pana cand se obisnuiesc cu stapanii lor. Devin insa apoi devin extrem de loiale, iar legatura creata cu familia lor este una pentru totdeauna.

In fine, pisicile negre au fost clasificate ca avand trasaturi de caracter mai putin extreme, ceea ce ar putea contribui la reputatia lor misterioasa. Exista multe superstitii legate de culoarea blanitei lor, si inca se mai crede ca ar putea aduce ghinion.

culoarea blanii si personalitatea pisicii

Se considera ca pisicile negre sunt in general mai timide, mai retrase, dar cu o personalitate puternica, iubitoare si sensibile.

Conform unor cercetari, s-a descoperit ca mutatiile genetice care determina culoarea neagra a blanitei pisicilor nu doar le ajuta sa se camufleze mai bine, ci le si ofera acestora protectie pentru anumite boli. De exemplu, aceste mutatii afecteaza aceleasi gene care ofera rezistenta virusului HIV la oameni.

 

Foto: pixabay

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button