Ingrijirea pisicilor

8 lucruri interesante despre dintii pisicii

Interiorul gurii unei pisici este un mister pentru multi proprietari de animale de companie (serios, cat de des aruncati o privire acolo?), dar pastrarea la curent cu situatia dentara a pisicii dvs. este vitala pentru mentinerea sanatatii si bunastarii sale generale. Cel mai bine este sa fiti in cunostinta de cauza, asa ca iata cateva lucruri interesante despre dintii pisicii care va pot oferi o perspectiva asupra sanatatii dentare a acesteia.

 

Lucruri interesante despre dintii pisicii

1. Dintii oamenilor si dintii pisicii au unele similaritati

Chiar daca dintii pisicii arata diferit de cei ai oamenilor, ambii avem dentitie difiodonta, adica prezentam doua tipuri de dinti (temporari si permanenti). Cu toate acestea, cronologia dentara a unei pisici este putin mai accelerata decat cea a unui om. Pisicile se nasc fara dinti, dar dintii lor de lapte incep sa apara la aproximativ 2 saptamani. La varsta de aproximativ 3 luni acesti dinti incep sa casa, facand loc dintilor permanenti. Daca sunt ingrijiti corespunzator, dintii permanenti ai unei pisici ar trebui sa tina toata viata.

In plus: Pisicile au 26 de dinti temporari si 30 de dinti permanenti. Oamenii au 20 de dinti de lapte si 32 de dinti permanenti, iar cainii au 28 de dinti de lapte si 42 de dinti permanenti.

2. Dintii unei pisici sunt adaptati pentru vanatoare

Formele coroanei dintilor de pisica reflecta functia unui adevarat carnivor. Dintii pisicii sunt facuti sa reteze si sa sfasie prada, la fel ca o felina din salbaticie. Caninii sai mari sunt adaptati pentru a perfora pielea prazii. Desigur, asta inseamna ca o muscatura de pisica chiar doare!

3. Dintii pisicii indeplinesc diferite roluri

Incisivii unei pisici – acei dinti minusculi fixati intre canini din partea frontala a gurii unei pisici – nu sunt de mare folos in timpul vanatorii. Sunt buni, insa, pentru ingrijire si ridicarea obiectelor. Unele pisici isi folosesc incisivii pentru a-si roade ghearele si pentru a-si indeparta unele reziduuri dintre unghii, sau chiar pentru a se scarpina.

4. Pisicile nu dezvolta carii dentare

Pisicile nu au carii in sensul cariilor pe care le dezvolta oamenii. Acest lucru se datoreaza partial formei dintilor lor. Spre deosebire de oameni si caini, pisicile nu au suprafete orizontale pe molari. Astfel, ele nu dezvolta leziuni care sa evolueze in carii.

Bacteriile care mananca zahar si care provoaca carii se dezvolta de obicei pe aceste suprafete orizontale. Cariile nu au fost raportate la pisicile domestice tocmai datorita formei dintilor si dietei pisicilor. Singurele carii raportate la pisici au fost gasite la o fosila din secolul al XIII-lea.

5. Cu toate acestea, au unele probleme dentare

La fel ca si noi, pisicile pot dezvolta boala parodontala (boala gingiilor, o afectiune care slabeste structurile care sustin dintii), precum si o inflamatie orala severa numita gingivostomatita si cancer bucal.

De asemenea, pisicile sunt predispuse la o afectiune numita resorbtie dentara. Acest lucru se intampla atunci cand structurile din unul sau mai multi dinti sunt resorbite si in cele din urma inlocuite cu material asemanator osului. Acest lucru poate fi destul de dureros pentru pisici. Resorbtia dentara poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele variaza de la o gaura reala in dinte pana la un punct rosu la linia gingiei. Daca un veterinar diagnosticheaza resorbtia dentara, acesta va recomanda probabil extractia dintelui.

6. Pisicile manifesta rareori dureri dentare

Pisicile isi ascund durerea. Iar cel mai frecvent simptom al durerilor dentare la pisici esta lipsa simptomelor. Depinde de proprietarii de animale de companie si de medicii veterinari sa fie la curent cu problemele dentare ale pisicilor si sa fie proactivi atunci cand cauta probleme. Acest lucru implica sa fiti atent la salivare, la gingiile inflamate si la schimbarile in obiceiurile alimentare ale unei pisici, precum si observarea oricaror modificari ale respiratiei pisicii tale. Problemele de sanatate orala au adesea un miros distinct, putred, ca de peste.

7. Pisicile pot continua sa manance si fara dinti

Daca pisica dvs. este diagnosticata cu probleme dentare care necesita extractie, nu va faceti probleme. Pisicile pot manca hrana umeda (si de obicei chiar uscata!) chiar daca le lipsesc anumiti dinti, sau chiar toti dintii. Si pot duce in continuare o viata lunga si sanatoasa. Este mai important ca pisica sa aiba o gura sanatoasa si sa nu aiba dureri, decat sa ramana cu toti dintii, dar cu probleme. Este recomandata extractia dintilor durerosi, asa ca pisica se va simti mult mai bine fara acestia.

8. Examinarile regulate si periajul dintilor vor proteja sanatatea dentara a pisicii

Periajul zilnic al dintilor previne acumularea de bacterii care cauzeaza multe probleme dentare. Spalarea dintilor pisicii poate parea o sarcina imposibila, dar multe pisici pot fi dresate cu putina rabdare. Periajul functioneaza cel mai bine pe dintii care sunt curati, asa ca incepeti cand pisica dvs. este inca mica (pisoi) si fiti constant cu curatarea acestora. De asemeena, cereti intotdeauna o examinare orala in timpul vizitelor anuale de sanatate la veterinar.

 

Cititi si: Ce cauzeaza dinti patati, decolorati la pisici?

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button