Ingrijirea pisicilorPisici

Care este rolul mustatilor la pisici?

Drepte sau ondulate, lungi sau scurte, mustatile sunt o parte importanta a fetei unei feline. Cei mai multi ar fi de acord ca o pisica fara mustati ar arata cel putin ciudat insa s-ar putea sa va surprinda ce importante sunt aceste structuri aparent superficiale pentru pisica dvs.! Mustatile unei pisici sunt esentiale pentru modul in care acestea interactioneaza cu mediul lor si indeplinesc o varietate de functii. Vom vedea in continuare care este rolul mustatilor la pisici, de ce pisicile au mustati si cum le folosesc.

Care este rolul mustatilor la pisici?

Mustatile pisicilor sunt de fapt suprinzatoare. Iata cateva dintre modurile in care pisicile isi folosesc mustatile:

1. Simtul tactil

Functia principala a mustatilor pisicii este simtul tactil. Foliculii din care cresc aceste fire de par sunt inconjurati de celule senzoriale. Aceste celule transmit informatii tactile care sunt similare cu semnalele pe care varful degetelor noastre le trimit creierului.

Celulele senzoriale sunt stimulate de cele mai mici vibratii din par, permitand pisicilor sa simta nu numai obiectele solide de care se freaca ci chiar sa perceapa curentii de aer proveniti din miscarea din apropiere.

Acest lucru le ajuta pe felinele noastre, cu preponderenta:

  • Sa evalueze mai bine mediul lor, de aproape
  • Sa previna pericolele de ranire a ochilor si fetei (provocate de ramuri, insecte, etc.)
  • Sa vaneze mai bine noaptea
  • Sa fie capabile sa aproximeze daca pot incapea in anumite spatii mici

2. Simtul orientarii

Unele celule foliculare ale mustatilor au capacitate proprioceptiva (reactii posturale), „spunand” unei pisici cum sunt orientate in raport cu solul. Cu alte cuvinte, proprioceptia este capacitatea de a mentine pozitia in spatiu a intregului corp. Acest lucru este foarte important pentru un animal care ar trebui sa aterizeze intotdeauna in picioare!

3. Comunicare

In fine, exista dovezi care sugereaza ca mustatile de pisica poate fi implicate in comunicarea cu alte pisici si chiar cu proprietarii.

Muschii mici din jurul bazei mustatilor permit pisicilor stresate sa-si indrepte mustatile spre potentiale amenintari si sa le relaxeze atunci cand sunt multumite. O pisica care nu se simte bine isi poate trage mustatile inapoi pe fata, intr-o grimasa.

 

Cate mustati au pisicile?

Desi poate fi greu de spus la unele pisici, mustatile sunt distantate foarte regulat si cresc in locatii foarte specifice. Cele mai proeminente mustati sunt cele de pe buza superioara, aflate in randuri ordonate de 4-5 mustati mai scurte pozitionate in fata si mustati mai lungi in spate.

rolul mustatilor la pisici

Majoritatea pisicilor au aproximativ 12 mustati pe buza superioara, 3 peste fiecare ochi si cateva mai scurte pe barbie. Daca va uitati cu atentie, veti observa ca majoritatea pisicilor au si cateva mustati pe labutele inferioare, sau pe barbie.

Pisicile isi pot rani mustatile?

Desi mustatile de pisica transmit informatii senzoriale parul in sine este alcatuit din cheratina, la fel ca firele de par din capul oamenilor.

Fiecare folicul de mustata de pisica poate fi asociat cu pana la 100-200 de neuroni, iar suprastimularea mustatii, sau „oboseala mustatilor” (‘whisker fatigue”), este o problema reala. Oboseala mustatilor este de obicei cauzata de presiunea cronica, recurenta asupra mustatilor si de declansarea neuronilor intr-un mod care stimuleaza excesiv pisica. Este adesea asociata cu alimente de dimensiuni necorespunzatoare si vase cu apa. Varfurile mustatilor se ating constant de marginile bolului in timp ce mananca, iritand si distragand atentia pisicii. Daca observati ca pisica dvs. nu mai vrea sa manance din bolurile obisnuite sau scoate mancarea pe podea, inlocuiti bolurile cu unele mai putin adanci.

Bolile care pot afecta blana pisicii (infectiile, raia (scabia), vasculita) pot afecta si foliculii mustatilor de pisica si ii pot face sa cada sau sa le intarzie cresterea.

Unele medicamente cum ar fi cele pentru chimioterapie, pot face o pisica sa-si piarda mustatile. Ca intotdeauna, asigurati-va ca intrebati medicul veterinar daca aveti ingrijorari cu privire la sanatatea acestor structuri importante.

Ce se intampla daca taiati mustatile unei pisici?

Deoarece nervii sunt asociati cu foliculul si nu cu parul in sine, taierea mustatilor unei pisici nu este dureroasa in sine insa o astfel de procedura nu este recomandata.rolul mustatilor la pisici

Chiar si pisoii de interior se bazeaza pe aportul senzorial provenit de la mustati iar o schimbare brusca a informatiilor pe care le pot obtine din mediul lor poate fi foarte stresanta si confuza.

Daca sunt taiate, mustatile cresc la loc?

Daca pisica dvs. isi rupe mustatile sau trebuie tunse din motive medicale, atata timp cat foliculul nu sufera nicio deteriorare, aceste fire de par vor creste din nou, regenerandu-se.

De fapt, mustatile pisicii naparlesc ocazional la fel ca si alte fire de par desi niciodata mai mult de 1-2 fire o data.

Poate dura intre 6 saptamani – 3 luni pentru ca mustata faciala a unei pisici sa creasca inapoi la lungimea potrivita pentru a fi functionala. Este un lucru normal ca unor pisici cu blana de diverse culori si mustati albe sa le creasca ulterior mustati negre si viceversa. Cand imbatranesc, mustatile pisicilor se albesc, lucru mai vizibil la pisicile cu blana inchisa la culoare.

Rolul mustatilor la pisici este incontestabil. Ele functioneaza ca un radar care le ajuta sa se ghideze in mediul inconjurator.

 

Sursa imagini: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button