Ingrijirea pisicilorPisici

Cum invatati pisica sa faca aport

Pisicile pot fi dresate sa stea la comanda, sa mearga in lesa sau sa faca aport. Este important sa largiti orizontul fizic si mental al pisicii deoarece atunci cand pisica se joaca avand si un scop (aportul) stimulati pisica atat fizic cat si mental. In plus, de ce ar trebui doar cainii sa distreze pe toata lumea? In acest articol va vom arata cum puteti sa invatati pisica sa faca aport urmand 9 pasi simpli.

 

Cum invatati pisica sa faca aport – Instructiuni pas cu pas

 

1. Alegeti locul perfect

Identificati o zona mica si imprejmuita. Alegeti un loc care sa nu aiba intreruperi si putine obstacole, care sa va ingreuneze aruncarea. Odata ce pisica dvs. devine mai buna la joc, va poti muta intr-un spatiu mai mare.

2. Alegeti cea mai buna jucarie pentru aport

Nicio pisica nu este la fel cu alta. Acest lucru inseamna ca unei pisici i-ar placea sa urmareasca un ghem de hartie mototolita, in timp ce unei alte pisici ii place un animal usor de plus care emite sunete. Aflati care este obiectul preferat al pisicii dvs. si folositi-l de fiecare data cand va jucati aport.

3. Identificati momentul perfect al zilei

Incepeti sesiunea de joaca cand pisica este complet treaza si alerta. Este recomandat sa incepeti inainte de masa.

4. Recompensati comportamentul adecvat al pisicii

Daca va jucati cu pisica inainte de masa, puteti folosi recompense alimentare. Acest lucru se numeste „conditionare operationala”, adica atunci cand pisica face ceea ce ii cereti, ea este rasplatita. Nu pedepsiti comportamentul pisicii daca aceasta nu face ce ii cereti.

5. Folositi anumite cuvinte (comenzi vocale) pentru a marca comportamentul

De exemplu, atunci cand invatati pisica sa faca aport pentru prima data, va puteti striga pisica pe nume, tinand in acelasi timp o recompensa intr-o mana. Aruncati apoi jucaria pisicii si spuneti: „Adu!”

Cand pisica aduce jucaria inapoi, laudati-o cu voce tare: „Bravo” sau „Super!”, apoi dati-i recompensa. Intariti astfel comportamentul dorit cu ajutorul cuvintelor. Pisicile sunt inteligente iar dupa un anumit timp vor recunoaste cuvantul „Adu!”.

6. Invatati pisica sa elibereze jucaria

Daca pisica dvs. aduce jucaria insa nu o lasa din gura, aratati-i recompensa. Pisica va lasa jucaria din gura pentru a primi recompensa. Cand face acest lucru, dati-i recompensa, laudati-o si spuneti „Bravo” sau „Buna treaba!”si apucati jucaria cu cealalta mana.

7. Pastrati (si cresteti) valoarea jucariei

Este important sa nu lasati obiectul pe care trebuie sa il aduca la voia intamplarii, prin casa. Altfel, obiectul isi va pierde valoarea. Stabiliti un loc special pentru jucarie – cum ar fi un sertar sau un dulap – si puneti-l intotdeauna acolo.

Trebuie sa cresteti valoarea jucariei, sa faceti din aceasta jucaria preferata a pisicii, de prima clasa. Acest lucru va face jucaria mai atragatoare pentru pisica. Daca pisica este prin preajma atunci cand deschideti sertarul sau dulapul unde tineti mingea, ea va sti ca este timpul pentru joaca si va veni in fuga.

8. Avansati cu jocul

Odata ce pisica dvs. a invatat sa faca aport, puteti incepe sa avansati cu jocul. Aduceti un prieten si pozitionati-va fiecare la un capat al holului. Puteti pisica in mijloc si aruncati jucaria peste capul acesteia. Este o modalitate distractiva de a va invata pisica sa se joace cu prietenii dvs. Iar cand veti lua pisica cu dvs. in vizita la prieteni, aceasta se va juca oriunde si cu oricine.

9. Nu uitati sa va distrati

Pisica dvs. nu are nevoie sa se joace ore in sir pe zi. Jucati-va in reprize de 3-5 minute. Mergeti cu pasi mici spre succes. Se poate intampla ca pisica sa aduca jucaria de 1-2 ori, dupa care sa nu mai doreasca acest lucru. Cand se intampla asta, incheiati sesiunea. Nu uitati, aceasta ar trebui sa fie o experienta distractiva atat pentru dvs., cat si pentru pisica. Nu fortati niciodata pisica sa faca ceva ce ea nu vrea sa faca.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button