Specii de pasari

Papagalul Cacadu Goliat (negru)

Papagalul Cacadu Goliat (negru) (Probosciger aterrimus) este deosebit de frumos. Aceasta specie nu este in mod natural afectuoasa. Cu toate acestea, cu un dresaj intensiv, Papagalii Cacadu Goliat hraniti manual pot fi animale de companie excelente. Dimensiunea acestei pasari, ciocul puternic si caracterul sau temperamental uneori, o fac o alegere mai potrivita pentru proprietarii experimentati de pasari. Acesti papagali indrazneti necesita un proprietar pe masura.

Culoare: gri-inchis, fumuriu
Durata de viata: 40-60 ani in salbaticie, pana la 80-90 ani in captivitate si cu ingrijire adecvata
Caracter: sociabil, curios
Dimensiune: mare, 55-60 cm

Aspect

Papagalul Cacadu Goliat are o culoare gri foarte inchis, aproape fumuriu, care pare mai neagra la unele pasari decat la altele. Aceeasi culoare o are creasta lor foarte lunga, precum si picioarele.

Aceasta pasare de o singura culoare, are pe obraji pete rosii stralucitoare de piele lipsita de pene, care isi schimba culorile atunci cand pasarea se entuziasmeaza. Obrajii lor sunt foarte frapanti, la fel ca si ciocul lor gri-inchis-negru, dandu-i un profil foarte distinct de aproape.

Papagalul Cacadu Goliat

Marimea ciocului il face sa arate intimidant. In familia papagalilor, ciocul lor este eclipsat in dimensiune doar de cel al Papagalului zambila. Marimea si forma ciocului, precum si faptul ca mandibulele superioare si inferioare nu se intalnesc, il fac perfect pentru spargerea nucilor. Ciocul lor puternic poate provoca rani. Aceasta specie nu este recomandata familiilor cu copii.

Papagalul Cacadu Goliat

Aceasta pasare este o specie monomorfa, ceea ce inseamna ca nu exista o modalitate vizuala de a deosebi masculii de femele.

Habitat natural

Papagalul Cacadu Goliat (negru) este originar din Australia, din nordul Queensland-ului. Aceasta specie traieste in prezent si in Noua Guinee si Indonezia. Aceste pasari locuiesc in general in padurile tropicale si zone impadurite si cuibaresc in scorburile copacilor. De obicei, traiesc in grupuri de 6 sau mai putne pasari. Perechile de pasari raman impreuna toata viata.

Papagalul Cacadu Goliat

Desi populatia lor este in scadere din cauza pierderii habitatului, precum si a vanatorii sportive si comerciale, ei nu sunt considerati pe cale de disparitie sau chiar vulnerabili.

Ingrijire

Desi exista o oarecare atractie pentru aceste pasari in comertul cu animale de companie exotice, ele nu sunt la fel de obisnuite ca alti papagali Cacadu. In general, ele sunt vazute cel mai des in gradini zoologice, voliere profesionale si spectacole de pasari. Aceasta exclusivitate se datoreaza in mare parte temperamentului si cerintelor extinse de ingrijire si formare.

Nu trebuie lasati singuri mai mult de 8 ore pe zi. Necesita o colivie destul de mare care sa ii permita zborul si jocul. O voliera ar fi cea mai indicata.

Le place sa faca baie, si ar trebui sa aiba in mod regulat ocazia de a se uda. Emit un praf natural care poate acoperi suprafetele din apropiere si poate declansa alergii pentru cei sensibili la praf sau la par de animale.

Femela depune un ou la fiecare aproximativ 2 ani. Dintre papagali, are una dintre cele mai scazute rate de reproducere.

Papagalul Cacadu Goliat

Fiind pasari mari, au nevoie de multa miscare pentru a-si mentine sanatatea fizica. Necesita 3-4 ore zilnic in afara coliviei, astfel incat sa isi poata intinde muschii, sa se joace si sa socializeze cu dvs. Aceste pasari au nevoie de timp programat in mod regulat pentru dresaj.

Aceste pasari sunt curioase. Asigurati-va ca ii supravegheati cand sunt in afara coliviei, pentru a preveni accidentele si mestecarea nedorita a bunurilor de uz casnic, a mobilierului sau a peretilor. Fiti atent la firele electrice din casa. Acestea sunt potential periculoase daca pasarea dvs. le mesteca.

Jucariile adecvate va vor tine pasarea ocupata. Oferiti-i stinghii, jucarii din lemn, franghii, scari, leagane, si alte lucruri cu care pasarea isi poate consuma energia. Inlocuiti jucariile, rotiti-le pe masura ce pasarea isi pierde interesul.

Hrana

In salbaticie, Papagalul Cacadu Goliat (negru) se hraneste de obicei la primele ore ale diminetii. Dieta sa nativa este fructe de palmier, nuci din arborele kanari (migdala Java), scoarta de eucalipt si seminte de copac. Ciocul lor puternic poate deschide cele mai dure nuci.

La fel ca si alti papagali cacadu, pot deveni cu usurinta supraponderali, asa ca proprietarii ar trebui sa supravegheze cu atentie aportul de grasimi. Jumatate din meniul sau ar trebui sa fie format din pelete de inalta calitate, iar cealalta jumatate ar trebui sa fie fructe si legume proaspete, sigure pentru pasari. Ocazional, hraniti-l cu nuci in coaja; aceasta le va exercita ciocul. Pastrati cantitatea de nuci oferite la minimum, deoarece majoritatea sunt bogate in grasimi.

Nu hraniti niciodata pasarea cu avocado sau ciocolata. Aceste alimente sunt toxice pentru pasari.

Personalitate si comportament

Papagalul Cacadu Goliat (negru) poate fi un animal de companie bun, dar nu va asteptati sa fie la fel de afectuos ca multi alti papagali. Pentru a imblanzi aceasta specie, pasarea necesita multa atentie si pregatire consecventa. Este o pasare geniala si sociala, asa ca, daca sunteti persistent, puteti determina aceasta pasare sa va urmeze comenzile. Puteti invata aceasta specie sa efectueze multe trucuri simple cu timp si utilizand intarirea pozitiva.

Papagalul Cacadu Goliat

Aceasta este una dintre putinele specii de pasari care vor folosi unelte. In habitatul lor natural, pasarile masculi vor folosi un bat mare pentru a „bate toba” de scorbura unui copac atunci cand alege unde sa construiasca un cuib. Acest sunet de tobe poate fi auzit pana la 100 de metri. Cand batul se rupe, acesta devine parte a noului cuib.

Acest comportament ii nedumereste pe multi oameni de stiinta care studiaza aceste pasari. Unii oameni de stiinta cred ca femelele asculta toba, apoi decid daca este un loc de cuibarit potrivit. Alti oameni de stiinta cred ca este vorba de un mascul care isi marcheaza teritoriul.

Sunete si cantecul pasarii

Vocalizarile naturale ale acestei pasari sunt asemanatoare celor umane. Abilitatea lor vocala este potrivita pentru invatarea cuvintelor. Este unul dintre cei mai buni papagali cacadu vorbitori.

Papagalul Cacadu Goliat nu este potrivit pentru cei care locuiesc intr-un apartament. Acesta emite apeluri foarte distincte, asurzitoare, iar dvs. (si vecinii dvs.) trebuie sa puteti tolera zgomotele puternice pentru a trai cu un Papagal Cacadu Goliat.

Sanatate

Desi este o pasare mare, este usoara pentru dimensiunea sa si predispusa la obezitate in captivitate. Alte afectiuni comune care pot afecta aceste pasari includ probleme cu rinichii, infectii bacteriene si boala ciocului si penei psitacinei (PBFD), o afectiune virala.

Daca pasarea nu primeste suficienta stimulare mentala, poate dezvolta probleme de comportament, cum ar fi smulgerea penelor sau tipete excesive.

 

Stiati ca…?

  • Formeaza perechi pentru toata viata.
  • Are un ritual ciudat atunci cand isi alege unde sa isi construiasca cuibul (vezi mai sus)
  • Este unul dintre cei mai buni papagali cacadu vorbitori.
  • Desi populatia lor este in scadere din cauza pierderii habitatului, precum si a vanatorii sportive si comerciale, ei nu sunt considerati pe cale de disparitie sau chiar vulnerabili.
  • Praful fin emis de aceste pasari poate declansa alergii pentru cei sensibili la praf sau la par de animale.
  • Dintre papagali, are una dintre cele mai scazute rate de reproducere. Femela depune un ou la aprox. 2 ani.
  • Asigurati-va ca nu adoptati un Papagalul Cacadu Goliat capturat din salbaticie, deoarece de obicei nu pot fi imblanziti.

Din aceeasi familie:

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button