PasariSpecii de pasari

Papagalul Cacadu Goffin

Papagalul Cacadu Goffin (Cacatua goffiniana) poate fi un pic rautacios insa poate invata rapid multe lucruri. Nu ar trebui sa va mire ca acest papagal va invata foarte repede sa deschida usa coliviei.

Culoare: alb
Durata de viata: 30+ ani
Caracter: foarte sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: medie, 280 gr (adult), 30-31 cm

 

Generalitati

Papagalul Cacadu Goffin nu sunt pasari timide. Majoritatea acestor pasari se bucura sa fie tinute si mangaiate, fiind prietenoase si sociabile.

Numit si Cacadu de Tanimbar, Papagalul Cacadu Goffin este cel mai mic din specia de papagali albi Cacadu, avand o lungime de aprox. 31 cm de la varful ciocului la varful cozii. Adesea este confundat cu papagalii Cacadu cu ochii golasi (Cacatua sanguinea, sau micul corella), datorita aspectului lor similar.

Penajul Papagalului Cacadu Goffin este in principal alb, cu pene de culoare somon in jurul ochilor si ciocului. Prezinta o mica pata roz intre ochi si nari. Penele mai adanci din creasta si din jurul gatului sunt de asemenea de culoare somon. Partea inferioara a penelor aripii si cozii lui Goffin au o nuanta galbuie.

Este inrudit cu Papagalul Cacadu cu boneta rosie (Cacaduul Moluccan), Cacatua moluccenis.

Habitat natural

Papagalii Cacadu Goffin sunt originari din padurile Yamdena, Larat si Selaru, toate insulele din arhipelagul Insulelor Tanimbar din Indonezia.

Ingrijire

Papagalul Cacadu GoffinAre nevoie de o colivie bine construita pentru a preveni nu numai evadarea dar si pentru a impiedica pasarea sa o distruga. Poate ca este mai mic decat alti papagali Cacadu, insa este destul de activ si are nevoie de o colivie spatioasa, cu jucarii si obiecte adecvate pentru a mesteca si a distruge. Necesita jucarii care sa il provoace, cum ar fi jucariile puzzle si cele care implica dezmembrarea lucrurilor sau desfacerea nodurilor.

Papagalii Cacadu, inclusiv papagalul Cacadu Goffin, tind sa fie mai neajutorati decat specii de papagali de companie. Proprietarul unei astfel de pasari trebuie sa stabileasca anumite limite inca de la inceput altfel pasarea ar putea incepe sa tipe pentru atentie.

Unui papagal nou Cacadu Goffin in casa nu ar trebui sa i se ofere atentie non-stop ci mai degraba sa i se ofere jucarii si alte oportunitati de distractie, precum si o atentie intermitenta, astfel incat pasarea sa invete sa desfasoare si singura diverse activitati, atunci cand oamenii nu sunt in masura sa ii aloce timp.

Hrana

Papagalul Cacadu Goffin trebuie aiba posibilitatea de a-si cauta hrana. Acesti papagali sunt iubitori de distractie, inteligenti si energici, iar mancarea lor ar trebui sa reflecte aceste trasaturi.

Papagalul Cacadu Goffin

In salbaticie, acesti papagali se hranesc cu seminte si nuci, precum si nuci de cocos si alte cereale. La fel ca alti papagali crescuti ca pasari de companie nu se dezvolta doar cu seminte pentru pasari. Mancarea lor ar trebui sa fie variata si sa includa si pelete si granule pentru papagali in diverse combinatii.

Personalitate si comportament

Papagalul Cacadu Goffin este extrem de inteligent si poate invata rapid cum sa deschida usa coliviei. De fapt, un studiu al Universitatii Oxfort din 2013 arata ca un papagal Goffin poate rezolva probleme mecanice complexe, putand descuia o serie de incuietori una dupa alta.

In cadrul acestui studiu, 10 papagali Cacadu Goffin nedresati trebuiau sa deschida o cutie transparenta in care se gasea mancare (o nuca). Usa acestei cutii era asigurata de 5 dispozitive de blocare diferite, interconectate. Pentru a ajunge la nuca, papagalul trebuia mai intai sa scoata un stift, apoi un surub, apoi un bolt, sa roteasca o roata la 90 grade, iar apoi sa traga un zavor in lateral.

Unul dintre papagali a descoperit modul de deschidere a cutiei intr-un timp de sub 2 ore, fara niciun ajutor. Multi dintre ceilalti papagali Cacadu Goffin au rezolvat problema cu putin ajutor sau uitandu-se la alti papagali cum o fac.

Sunete si cantecul pasarii

Papagalul Cacadu Goffin are reputatia unui papagal Cacadu „mai linistit”. Aceasta nu inseamna ca nu va tipa, mai ales daca doreste atentia dvs. Desi nu este un vorbitor de top, poate invata un anumit numar de cuvinte si fraze. La fel ca la multi alti papagali Cacadu si papagalului Cacadu Goffin ii place sa danseze pe muzica.

Sanatate

Sunt predispusi la smulgerea penelor daca nu li se ofera suficienta stimulare mentala. Alte boli / afectiuni intalnite includ Circoviroza sau Boala Ciocului si a Penelor la Psittacine (PBFD), boala ficatului gras si obezitate (daca sunt hraniti cu o dieta prea bogata in grasimi).

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button