PasariSpecii de pasari

Papagalul Aratinga Soarelui (pasarea asfintitului)

Papagalul Aratinga Soarelui (Aratinga solstitalis) este indraznet atat ca aspect cat si ca personalitate. Este cunoscut pentru vocalizarea sonora precum si pentru caracterul jucaus si natura aventuroasa.

Culori: galben, portocaliu
Durata de viata: pana la 20 ani
Caracter: sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: mic, 100-120 gr., 30 cm

 

Generalitati

Papagalul Aratinga Soarelui (Sun Conure) este unul dintre cei mai populari papagali din clasa Aratinga datorita penajului sau uimitor, temperamentului extraordinar si calitatilor sale exceptionale ca animal de companie. Mai este numit si pasarea asfintitului datorita faptului ca atunci cand aceste pasari zboara in stol mare au culoarea cerului la asfintit.

Sunetele emise de acesti papagali sunt pline de viata, vocale si expresive. Aceasta este o pasare cunoscuta mai ales pentru frumusetea sa si „gura mare”. Este usor de recunoscut datorita culorii sale portocaliu cu galben stralucitor, patata ici si colo cu verde.

Papagalul Aratinga soarelui

Papagalul Aratinga Soarelui are cioc negru si inele albe in jurul ochilor. Coada este lunga, conica. Culoarea sa asemanatoare soarelui si temperamentul bland il fac un favorit al proprietarilor de animale de companie, fiind usor de crescut.

Culoarea penajului se stabilizeaza abia dupa aproximativ 2 ani de viata si nu exista variatii majore intre sexe. Se spune ca masculii au un cap mai patratos, mai plat, iar femelele un cap mai rotund si mai mic desi numai crescatorii cu experienta ar putea face diferenta.

Se crede ca acest papagal este cea mai apropiata ruda in viata a Papagalului din Carolina (Conuropsis carolinensis), disparut in 1918.

Specii inrudite:

  • Blue-Crowned Conure (Aratinga acuticaudata) – Perusul cu coroana albastra, Conurul cu coroana albastra sau Conurul cu coada ascutita
  • Green-Cheeked Conure (Pyrrhura molinae) – Papagalul cu obrazul verde sau Conurul cu obrazul verde

Habitat natural

Papagalul Aratinga Soarelui este originar din zonele impadurite din nord-estul Braziliei.

Ingrijire

Acest papagal are nevoie de un proprietar care sa ii poata oferi mult timp in afara coliviei. Daca nu aveti o pereche de papagali Aratinga Soarelui ci doar un exemplar ii puteti achizitiona un companion – Perus cu coroana albastra (Aratinga acuticaudata) sau un Papagal Aratinga cu capul auriu (Aratinga auricapillus). Insa retineti, doar pentru companie, nu pentru imperechere!Papagalul Aratinga soarelui

Mentinerea in forma este o parte importanta pentru o buna sanatate. Prin urmare, este importanta o colivie de dimensiuni adecvate, cat mai mare. Desi aceasta pasare este asemanatoare ca marime cu un papagal Cacadu nu va fi fericita intr-o colivie potrivita pentru un Cacadu. Ingradirea acestei pasari energice intr-o colivie inadecvata poate duce la auto-mutilare si la irascibilitate generala.

La fel ca toti papagalii din specia Conure si papagalilor Aratinga Soarelui le place sa mestece si au nevoie de o multime de jucarii din lemn si ramuri pentru a-si satisface aceasta necesitate. Jucariile indestructibile cum ar fi cele realizate din acril sau plastic dur sunt acceptabile dar ar trebui sa reprezinte un procent mai mic din totalul jucariilor oferite. Un stand de joaca este o necesitate pentru aceasta pasare activa, in special unul cu franghii atarnate si jucarii. Un leagan solid, realizat dintr-un material dur este un plus excelent pentru mediul unui papagal Aratinga Soarelui.

Hranire

Mentinerea starii de sanatate a acestei pasari nu este un lucru greu. Nu sunt pasari pretentioase, daca sunt invatate sa manance o varietate de alimente inca de mici. Semintele, peletele si o mare varietate de fructe si legume ar trebui oferite zilnic.

Papagalul Aratinga soarelui

Nu este o pasare cunoscuta pentru obezitate dar pot aparea probleme cu greutatea daca pasarea este hranita necorespunzator si duce un stil de viata sedentar. Pe scurt, oferiti-le o nutritie echilibrata care sa raspunda necesitatii de mestecare a acestei pasari.

Personalitate si comportament

Este iubaret, jucaus, si un animal de companie superb, capabil sa formeze legaturi cu toata lumea din casa. Este o pasare de incredere, suficient de inteligenta pentru a invata trucuri simple si care poate invata sa vorbeasca desi nu este cunoscuta ca un vorbitor foarte competent.

Cel mai bun atribut pe care il are aceasta pasare este afectiunea intensa pentru proprietarii sai. Este o pasare care este multumita daca sta pe umarul proprietarului toata ziua. Nu sunt cunoscute pentru ciupituri si pot mentine o legatura puternica cu un proprietar pe durata vietii lor de 20-30 de ani.

Sunete si cantecul pasarii

La fel ca majoritatea papagalilor din specia Conure, papagalul Aratinga Soarelui este persistent zgomotos, emitand sunete ragusite care ii pot deranja pe cei cu auz mai sensibil. Papagalul Aratinga soarelui

Sanatate

Majoritatea papagalilor din specia Conure, inclusiv papagalul Aratinga Soarelui, sunt predispusi la smulgerea penelor. Daca in urma unui examen medical sunt excluse cauzele medicale ale acestui comportament atunci de vina este plictiseala si / sau lipsa unei stimulari mentale adecvate.

Oferiti papagalului un mediu cu multiple oportunitati de joaca si hranire, precum si o baza sigura de articole de mestecat.

Sunt predispusi la boala proventriculara dilatativa (PDD), boala ciocului şi a penelor (Psittacine beak and feather disease – PBFD), psittacoza, malocluzia ciocului si aspergiloza. Controalele periodice de sanatate efectuate de un medic veterinar sunt esentiale pentru sanatatea papagalului, deoarece pot ajuta la diagnosticarea si tratarea multor boli din timp.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button