PasariSpecii de pasari

Papagalul cu cap albastru (Pionus)

Papagalul cu cap albastru (Pionus menstruus) numit si Pionus cu cap albastru, este un papagal relaxat, relativ linistit, ceea ce il face ideal pentru cei care locuiesc in apartamente.

Culoare: albastru, verde
Durata de viata: peste 30 ani
Caracter: sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: medie, aprox. 27 cm si 250 gr (adult)

 

Generalitati

Avand un cap de o culoare albastru intens, amplasat deasupra unui corp verde smarald, Papagalul cu cap albastru (Pionus) este considerat ca avand cel mai puternic impact vizual dintre papagalii Pionus crescuti ca animale de companie. Papagalii tineri sunt in mare parte verzi, culoarea finala se fixeaza abia dupa cateva luni de viata.

Habitat natural

Papagalul cu cap albastru (Pionus) este originar din America de Sud si America Centrala. Acestia pot fi intalniti in paduri si tari semi-impadurite, inclusiv Costa Rica, Venezuela, Trinidad, Bolivia si Brazilia.

Ingrijire

Un Papagal cu cap albastru (Pionus) adapostit intr-o colivie prea mica ar putea deveni sedentar si supraponderal. Amplasati papagalul intr-o colivie spatioasa si oferiti-i jucarii pentru a va incuraja pasarea sa se deplaseze.

Hranire

Papagalii Pionus, inclusiv Pionus cu cap albastru, au un apetit mare. Ar trebui sa le oferiti o dieta bazata pe pelete pentru papagali, precum si fructe si legume proaspete, in special cele bogate in vitamina A, deoarece sunt predispusi la carente de vitamina A. Va puteti consulta cu un specialist sau cu medicul veterinar in privinta dietei ideale. Un Papagal cu cap albastru (pionus) ingrijit corespunzator poate trai mai mult de 30 de ani.

Personalitate si comportament

Pionus cu cap albastru are reputatia de a fi un papagal relaxat si linistit, care poate fi teritorial in jurul coviliei sale. Desi nu este la fel de bland ca alti papagali, aceasta pasare poate fi destul de afectuoasa, mai ales daca a fost crescuta cu o interactiune respectuoasa si o interactiune unu-la-unu consecventa.

Papagalul cu cap albastru (Pionus)

Pionus, in general, este cunoscut ca fiind un papagal linistit, usor de crescut, putin distant, de dimensiuni medii. Intr-adevar, aceste descrieri se bazeaza pe comparatii cu speciile de papagali mai frecvent tinute ca animale de companie. In comparatie cu un Papagal-macao, Pionus este linistit. In comparatie cu Papagalul gri African, este usor abordabil. In comparatie cu papagalul Cacadu, este putin distant.

Insa iubitorii de Pionius spun o alta poveste. Pasarile lor sunt afectuoase (desi nu exagereaza), mai linistite decat alti papagali (desi nu sunt tacuti!), sunt atenti si dulci. La fel ca in cazul tuturor papagalilor, felul in care un Pionus este crescut de proprietarii sai umani face diferenta intre o pasare timida si un companion grozav.

Un proprietar al unui Pionius trebuie sa fie pregatit sa petreaca mult timp cu pasarea lor. Intr-o casa cu alte pasari mai puternice si mai solicitante, este posibil ca Pionus sa nu primeasca atentia necesara.

Sunete si cantecul pasarii

Pionus nu este cunoscut ca fiind cel mai bun vorbitor, dar unii isi pot crea un vocabular impresionant. Vocea unui papagal Pionus cu cap albastru s-ar putea sa sune oarecum ragusit, asa ca fiti atent la vocalizarile pasarii, pentru a nu pierde unele cuvinte rostite.

Un papagal Pionus cu cap albastru care este inspaimantat poate scoate un sunet suierator, pe care un proprietar l-ar putea interpreta gresit ca fiind o afectiune.

Deoarece Papagalul Pionus cu cap albastru este linistit in comparatie cu multe alte specii de papagali, poate fi un insotitor ideal pentru cei care au vecini apropiati si/ sau impart un zid comun.

Sanatate

La fel ca majoritatea papagalilor Pionus, Papagalul Pionus cu cap albastru este susceptibil la deficitul de vitamina A, aspergiloza, care este o boala respiratorie aviara, precum si la infectii fungice.

Guta viscerala este o alta afectiune la care pot fi predispusi papagalii Pionus, si care ar putea fi legata de dieta. Daca este hranit cu o dieta inadecvata, in special predominant cu seminte, Pionus poate deveni obez.

 

Sursa imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button