PasariSpecii de pasari

Papagalul Crimson Rosella (papagalul fanion)

Papagalul Crimson Rosella (Platycercus elegans) (numit si papagalul fanion) are un penaj foarte atragator, de culoare rosie, iar sunetele pe care le emite sunt la fel de incantatoare.

Culoare: multicolor, rosu
Durata de viata: pana la 30 ani
Caracter: destul de sociabil, vorbaret, fluierator
Dimensiune: medie, aprox. 35-36 cm, intre 115-170 gr

Generalitati

Papagalul Crimson Rosella este un animal de companie cautat datorita frumusetii sale. De obicei, sunt adapostite in voliere, alaturi de alte pasari de acelasi fel. Cu toate acestea, bine socializat si domesticit, acest papagal Rosella poate fi un companion sociabil.Papagalul Crimson Rosella

Papagalul Crimson Rosella este una dintre cele mai populare specii de rosella. Din aceeasi familie de pasari face parte si Rosella cu mantie aurie (Eastern Rosella).

Penajul sau este preponderent rosu intens, cu pete albastre la nivelul aripilor si al fetei. Coada sa este albastra iar pe spate are presarate pene de culoarea neagra. Are un cioc gri deschis, irisul ochilor este maro (inchis).

Masculii si femelele au un aspect similar, cu diferenta ca femela este mai mica si are o coada verzuie, usor spalacita.

Habitat natural

Papagalul Crimson Rosella este originar din estul si sud-estul Australiei unde locuieste in paduri deschise, zone impadurite, gradini, precum si parcuri. Dieta sa in salbaticie consta din seminte de iarba, ierburi, fructe si muguri de flori.

Ingrijire

Rosella are nevoie de spatiu si o dieta buna pentru a prospera. Alegeti cea mai mare colivie pe care v-o puteti permite dar aveti grija ca barele sa fie corect distantate pentru o pasare cu aceasta dimensiune a capului (mica).

p

Intrucat adora sa zboare o voliera este excelenta pentru Papagalul Rosella care va trai linistit intr-un spatiu suficient de mare. Acesti papagali adora sa faca baie asa ca le puteti oferi (neaparat) un recipient cu apa pentru scaldat.

Hrana

Dieta unui Papagal Rosella ar trebui sa includa multe fructe si legume si cateva alimente sanatoase de la masa dvs. O puteti hrani cu mana iar acestei pasari ii va placea sa stea pe umarul dvs. la masa si se va comporta intr-un mod placut spre deosebire de multe pasari care tind sa rataceasca prin casa.

Puteti sa ii oferiti cateva bucatele din farfuria dvs. fiind o modalitate buna care va permite sa intariti legatura dintre dvs. si pasarea dvs. Ingrijite corespunzator, aceste pasari traiesc mai mult de 25 de ani.

Papagalul Crimson Rosella

Personalitate si comportament

In general, papagalul Crimson Rosella nu este la fel de „dragalas” ca alti papagali. S-ar putea sa nu tolereze mangaierea dar va accepta sa il plimbati pe umar.

Este o pasare usor de ingrijit de catre copii care stiu sa se comporte corect in preajma pasarilor. La fel ca la toate pasarile exista posibilitatea de ciupi, asa ca aveti grija la degetele copiilor.

Crimson Rosella sunt pasari de voliere grozave, dar isi pot pastra calitatea de animale de companie daca va faceti timp sa va jucati cu ele.

Sunete si cantecul pasarii

Sunetele emise de papagalul Crimson Rosella este adesea descris ca un fluierat ascutit. Cand este speriata o rosella ar putea emite un apel strident sau unele apeluri mai blande atunci cand se hranesc sau se culca.

Nu sunt foarte vorbareti insa pot invata unele cuvinte simple sau cantece fluierate, pe care le pot interpreta chiar remarcabil. Le puteti pune muzica cu tonuri fluierate si le veti auzi apoi redate de pasarea dvs. intocmai.

Sanatate

Rosella cu manta aurie este predispusa la infectii fungice si infectii cu viermi intestinali ceea ce inseamna ca trebuie sa acordati atentie mentinerii curateniei in incinta lor, locului unde se hranesc la sol (valabil si pentru voliere). Sunt  susceptibile la psitacoza (Bacteria Chlamydia psittaci).

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button