CainiSanatate canina

Inflamatia corneei (keratita neulceroasa) la caini

Inflamatia corneei (keratita neulceroasa) este orice inflamatie a corneei care nu retine pete de fluoresceina, un colorant care este folosit pentru a identifica ulcerele corneei.

Keratita

Keratita este termenul medical dat pentru inflamatia corneei – stratul exterior transparent al partii frontale a ochiului. Daca stratul superior al corneei a fost rupt (ca si in cazul unui ulcer), colorantul va intra in straturile inferioare ale corneei si va provoca o pata temporara care straluceste sub o lumina ultravioleta. In cazul keratitei neulceroase, stratul superior al corneei nu este perturbat, astfel incat nici un colorant nu patrunde in straturile inferioare ale corneei.

Inflamatia superficiala pe termen lung a corneei

Inflamatia superficiala pe termen lung a corneei (keratita), cunoscuta si sub numele de pannus, are o susceptabilitate mostenita mai mare la Ciobanescul german si Ciobanescul Belgian de Tervuren.

Inflamatia superficiala pe termen lung a corneei poate aparea la orice varsta, dar riscul este mai mare intre 4-7 ani. Exista diferite forme pe care le poate lua keratita nonulcerativa.

Inflamatia caracterizata prin prezenta pigmentului care se depune in cornee

Inflamatia caracterizata prin prezenta pigmentului care se depune in cornee este uneori observata la rasele de caini cu nas scurt, cu fata plata (brahicefalice) si poate aparea la orice varsta.

In aceste cazuri, inflamatia corneei se poate datora expunerii la iritanti din aer, unei afectiuni in care pleoapele nu se inchid complet si in care exista deficiente de lacrimi. Alte cauze posibile includ pliurile proeminente ale pielii din jurul nasului sau genele care se rasucesc spre interior pe cornee (entropion), prezente in special la rasele Pug, Lhasa Apso, Shih Tzu, Pechinez.

Inflamatia care implica zona in care corneea (partea clara a ochiului) si sclera (partea alba a ochiului) se unesc

Inflamatia care implica zona in care corneea (partea clara a ochiului) si sclera (partea alba a ochiului) se unesc, si caracterizata prin prezenta nodulilor, poate aparea la orice rasa, dar este mai probabil sa afecteze cainii din rasele Cocker Spaniel, Ogari, Collie si Ciobanescul de Shetland. Aceasta forma poate aparea la orice varsta, dar variaza uneori in functie de rasa. La Collie, varsta medie de aparitie este intre 3-4 ani.

Ochiul uscat

Ochiul uscat este adesea observat la rasele cu nas scurt, cu fata plata (brahicefalice), in special la Cocker Spaniel, Bulldog englez, Lhasa Apso, Shih Tzu, Pug, West Highland White Terrier, Pechinez si Cavalier King Charles Spaniel. Aceasta afectiune este, in general, diagnosticata la cainii de varsta mijlocie si mai in varsta.

Desi predilectia de rasa pare sa joace un rol, nu a fost identificata inca o baza genetica la caini. S-a descoperit insa ca locatia geografica joaca un anumit rol, deoarece animalele care traiesc la altitudini mai mari par a fi expuse unui risc crescut.

Simptome si tipuri

– Inflamatia superficiala (cronica) de lunga durata a corneei

  • De obicei implica ambii ochi
  • Leziuni simetrice alb-roz cu pigmentare variabila
  • Se observa de obicei pe partea exterioara si/sau inferioara a corneei
  • Cea de-a treia pleoapa poate fi afectata si poate aparea ingrosata sau depigmentata
  • Depozitele de lipide albe (un grup de compusi care contin grasimi sau uleiuri) pot fi prezente la marginea corneei adiacente
  • Poate duce la orbire in stadiu avansat al bolii

– Inflamatie caracterizata prin prezenta pigmentului care se depune in cornee

  • Apare ca o decolorare difuza maro pana la negru a corneei
  • Adesea asociat cu invadarea vaselor de sange in tesutul corneei sau cicatrici

– Inflamatie care implica de obicei zona in care corneea (partea clara a ochiului) si sclera (partea alba a ochiului) se unesc

  • Caracterizata prin prezenta nodulilor
  • De obicei implica ambii ochi
  • Leziuni crescute de culoare roz pana la cafeniu pe partile exterioare ale corneei
  • Poate fi lent pana la rapid progresiv
  • In tesutul corneean adiacent pot aparea depozite albe si invadarea vaselor de sange in tesutul corneean
  • A treia pleoapa poate parea ingrosata

– Ochi uscat

  • Constatari variabile
  • Poate implica unul sau ambii ochi
  • Secretii oculare cu mucus si/sau puroi
  • Inrosirea tesuturilor umede ale ochiului
  • Abordarea vaselor de sange in tesutul corneei
  • Pigmentare
  • Cicatrici variabile

– Decolorarea variabila a corneei

– Disconfort ocular variabil

 

Cauze

  • Se presupune ca inflamatia superficiala pe termen lung a corneei este mediata imun. Altitudinile mai mari si radiatiile solare cresc probabilitatea si severitatea bolii.
  • Inflamatia caracterizata prin prezenta pigmentului care se depune in cornee secundar oricarei iritatii corneene pe termen lung.
  • Posibile afectiuni oculare de baza (primare).
  • Asociat mai frecvent cu expunerea la boli corneene si ochi uscat.
  • Inflamatia care implica de obicei zona in care corneea (partea clara a ochiului) si sclera (partea alba a ochiului) se unesc si caracterizata prin prezenta nodulilor se presupune a fi mediata imun.
  • Ochiul uscat este de obicei cauzat de inflamatia mediata imun a glandei lacrimale.

Diagnosticare

Medicul veterinar va efectua un examen fizic si oftalmologic amanuntit cainelui dvs., tinand cont de istoricul simptomelor si posibilele incidente care ar fi putut duce la aceasta afectiune.

Va preleva o cultura a lichidului din ochi. Keratita infectioasa este, in general, usor de diagnosticat, deoarece este de obicei ulceroasa si dureroasa, deosebindu-se de cheratita neulceroasa.

Daca problema este o tumoare, corneea si sclera sunt rareori implicate. De obicei, simptomele vor fi doar pe o parte. Cultura celulelor din fluid va confirma diagnosticul si va necesita o analiza suplimentara a tesutului ocular afectat. Se va face o biopsie a corneei daca exista noduli sau daca se suspecteaza cancer.

Tratament

Inflamatia corneei (keratita neulceroasa) presupune spitalizarea cainelui doar daca acesta nu raspunde in mod adecvat la terapia medicala. In general, ingrijirea in ambulatoriu este suficienta.

Radioterapia poate fi recomandata pentru inflamatia superficiala pe termen lung a corneei. Radioterapia si crioterapia (o tehnica de congelare care este utilizata pentru indepartarea tesutului bolnav) pot fi prescrise si pentru inflamatia caracterizata prin prezenta pigmentului care se depune in cornee.

Inflamatia superficiala (cronica) pe termen lung a corneei poate necesita indepartarea chirurgicala a suprafetei corneei, dar se face numai daca afectiunea este severa; de obicei este inutil. Chiar daca se efectueaza o interventie chirurgicala, va fi necesar un tratament medical pe termen nedeterminat pentru a preveni recidiva.

Inflamatia care se caracterizeaza prin prezenta pigmentului care se depune in cornee poate necesita, de asemenea, indepartarea chirurgicala a suprafetei corneei. Poate fi efectuata numai dupa ce cauza initiala subiacenta este corectata. Chirurgia este o ultima solutie si este utilizata doar in cazurile severe in care inflamatia ameninta vederea cainelui.

Inflamatia care implica zona in care corneea si sclera se unesc si care se caracterizeaza prin prezenta nodulilor, poate necesita indepartarea chirurgicala a suprafetei corneei. Acest lucru este de obicei inutil si rezolva doar temporar semnele clinice; tratament medical va fi in continuare necesar.

Daca diagnosticul este ochi uscat, medicul veterinar poate muta chirurgical canalul de la glanda salivara parotida la ochi, caz in care saliva va compensa apoi lipsa lacrimilor, oferind umiditatea necesara. De asemenea, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a inchide partial pleoapele.

Exista medicamente pe care medicul veterinar le poate prescrie ca parte a regimului terapeutic pentru diferitele forme ale acestei afectiuni si pentru a ameliora disconfortul.

Prevenire

Inflamatia superficiala pe termen lung a corneei la caini este mai probabil sa apara la altitudini mari, cu lumina solara intensa.

Recuperare si stil de viata

Sunt necesare examinari periodice (la 1-2 saptamani) ale ochilor pentru a evalua eficacitatea tratamentului prescris. Intervalul se va prelungi atata timp cat cainele dvs. ramane in remisie sau semnele clinice se rezolva.

In cazuri severe, cainele dvs. poate avea disconfort ocular continuu, unele probleme de vedere si, in unele cazuri, poate suferi chiar de orbire permanenta.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button