Rase de caini

Rasa Ciobanesc Belgian de Tervuren

Cainele din rasa Ciobanesc Belgian de Tervuren  este un caine bine echilibrat, de dimensiuni medii,  elegant, cu o postura mandra. Este o rasa puternica, agila, musculoasa. Curajos, alert, inteligent si un caine de pastorire prin natura sa, Ciobanescul Belgian de Tervuren este  o rasa aflata mereu in miscare.

Blana: lunga, densa (cafeniu, roscat, gri cu varfuri negre)
Talia: medie, 56-66 cm, 20-30 kg
Caracter: inteligent, loial, protectiv, alert, energic, ascultator
Speranta de viata: 12-14 ani

Ingrijire: necesita periaj ocazional pentru a mentine stralucirea blanii

 

Istorie si context

Rasa Ciobanesc Belgian de Tervuren sunt cunoscuti pentru versatilitatea lor, fiind caini de pastorit grozavi. Desi este considerat doar moderat  popular, Tervuren este cea mai eleganta dintre cele trei rase de caine ciobanesc belgian: Malinois (cu parul scurt), Laekenois (cu par sarmos) si Groenendael (cu parul lung).Ciobanesc Belgian de Tervuren

Originile Ciobanescului Belgian de Tervuren sunt putin vagi, dar multi cred ca rasa apartine familiei cainilor Belgian sau Continental Shepherd. Cu toate acestea, Tervuren are culoarea blanii diferita de presupusele sale rude indepartate.

Rasa si-a primit numele de la satul Tervuren, care a fost casa unuia dintre primii sustinatori ai rasei. Recunoscuta pentru prima data ca rasa in 1891, Tervuren a fost inregistrata in Statele Unite in 1918. Dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, descendenta rasei a fost consolidata prin eforturi de incrucisare cu Cainele belgian de cireada (Belgian Malinois) cu parul lung.

Desi in prezent nu este la fel de popular ca alte rase de pastorit, Tervuren a devenit un favorit printre echipele de cautare si salvare si in familiile care cauta caini extrem de energici si inteligenti.

Caracteristici fizice

In functie de zona de provenienta din Belgia, exista patru varietati de Ciobanesc Belgian: Groenendael, Tervueren, Malinois si Laeken. Ciobanescul Belgian de Tervuren seamana mai mult cu Groenendael decat ceilalti doi.

Rasa Ciobanesc Belgian de Tervuren sunt caini cu un aspect corporal patratos si cu o mare forta corporala. Se misca intr-o maniera foarte maiestuoasa si are o expresie extrem de sofisticata si inteligenta, care uneori dezvaluie natura sa intrebatoare.

Are o blana densa si lunga, de obicei de culoare inchisa, cu suprapuneri negre. Mersul sau este usor, maiestuos, datorita oaselor sale usoare, de dimensiuni medii.

Personalitate si temperament

Rasa Ciobanesc Belgian de Tervuren sunt caini inteligenti si foarte ascultatori. Au o natura independenta si pastreaza distanta fata de straini. De asemenea, sunt foarte protectori pentru familia lor umana.

rasa caini Tervuren

Intotdeauna atent si constient de imprejurimile sale, Tervuren ramane bland si calm cand este tinut in interior. Ocazional, unii caini pot „ciupi” calcaiele copiilor atunci cand se joaca. In mod curios, cainii din aceasta rasa tind sa se miste in cerc in loc de o linie dreapta.

Ingrijire

Ciobanescul Belgian de Tervuren iubeste compania umana si prin urmare trebuie tinut in interior. Activitatile sale preferate includ joaca, alergarea si pastorirea.

Tervuren

Periajul ocazional este necesar pentru a-si pastra blana stralucitoare, cu atat mai mult in timpul sezonului de naparlire.

Sanatate

Cainele Ciobanesc Belgian de Tervuren are o durata medie de viata de 10-12 ani. Este predispus la probleme minore de sanatate, cum ar fi hipotiroidismul, displazia de sold canina (CHD), atrofia retiniana progresiva (PRA), alergiile si displazia de cot, precum si problemele majore, cum ar fi convulsiile.

Ciobanescul Belgian de Tervuren poate fi afectat ocazional de hemangiosarcom, membrane pupilare persistente (PPM), cataracta si panus.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button