Rase de caini

Rasa Bulldog englez

Cainii din rasa Bulldog englez sunt de talie mica si, asa cum sugereaza si numele, au fost initial crescuti pentru munca cu tauri („bull” dog).

Toate caracteristicile pentru care Bulldog-ul modern este cunoscut si admirat sunt rezultatul multor lupte lungi si dificile. In urma acestora, au fost selectati cei mai puternici supravietuitori pentru a ajuta la crearea a ceea ce va deveni una dintre cele mai populare rase din lumea canina. Chiar si in prezent sunt foarte apreciati in Marea Britanie, fiind una din mascotele nationale, fapt ce le sustine popularitatea.

Un caine candva feroce si dur, printr-o reproducere atenta si selecta, a devenit astazi un animal de companie docil si iubitor. Jucausul si devotatul Bulldog este acum un membru pretuit al multor familii si, in ultimii ani, a cunoscut o crestere a popularitatii pe masura ce mai multi oameni descopera caldura, farmecul si afectiunea pe care un Bulldog le aduce intr-o casa.

Blana: scurta, lucioasa si fina (alba, cafenie, alb tigrat, alb si cafeniu, rosu si alb, rosu tigrat )
Talia: mica, 18-23 kg (femele), 23-25 kg (masculi)
Caracter: docil, prietenos, incapatanat, sociabil, jucaus
Durata de viata: 10-15 ani

Ingrijire: diverse probleme de sanatate datorate caldurii

 

Istorie si context

Istoria Bulldog-ului este la fel de unica precum fata sa distinctiva. Crescut prima data in Anglia ca rezultatul incrucisarii intre Pug si Mastiff, Bulldog-ul a fost creat cu scopul divertismentului in cadrul sportului bull-baiting (un joc popular in Evul Mediu, din anii 1200 pana la mijlocul anilor 1800, interzis apoi printr-un act al Parlamentului).

Scopul cainelui era sa atace si sa muste taurul, neeliberandu-l din stransoare pana nu este doborat. Proprietarii de Bulldogi se laudau cu ferocitatea si curajul cainelui lor si de capacitatea lor de a lupta pana la capat, chiar si atunci cand sufera dureri extreme.

S-a consemnat faptul ca oameni din toate paturile societatii au participat la acest sport sangeros, chiar si regina Elisabeta bucurandu-se de aceasta forma de divertisment. Longevitatea acestui sport se datoreaza in mare parte credintei ca carnea taurului ar fi mai hranitoare daca taurul este intr-o stare excitabila inainte de sacrificare.

Dupa ce acest tip de divertisment a fost interzis in 1835, a inceput un nou capitol pentru Bulldogi. Desi Bulldogul si-a pierdut o mare parte din popularitate din cauza interzicerii luptelor, existau totusi cei care au apreciat rasa pentru devotamentul si forta sa.

Entuziastii acestei rase au salvat rasa Bulldog de la ceea ce se prefigura a fi disparitia acesteia, incurajand cele mai atractive trasaturi fizice si caracteristici, inlocuind in acelasi timp ferocitatea cu o dispozitie blanda si docila.

Cainele isi mentine tenacitatea feroce in fata pericolului, luptand pana la moarte, daca este necesar, pentru protectia familiei. Aceste calitati, luate impreuna, fac din Bulldog un caine foarte popular si prietenos.

Astazi, cu personalitatea sa jucausa si amabila, a devenit din nou un favorit printre proprietarii de animale de companie si un favorit al institutiilor din intreaga lume, care folosesc Bulldogul ca mascota, denotand forta in fata adversarilor si caracterul competitiv. Aceste institutii includ Marea Britanie, Armata SUA, Marina si Corpul Marinei, precum si sute de companii, scoli, universitati si echipe sportive.

Caracteristici fizice

Are un corp greoi, gros, cu umeri largi, cu un centru de greutate coborat, permitandu-i Bulldogului sa se tarasca aproape de pamant, lucru initial util pentru a ramane in afara razelor coarnelor unui taur. Aceasta abilitate a facut diferenta dintre viata si moarte, permitand Bulldog-ului sa ramana in viata, caracteristica care a fost transmisa mai departe rasei.

Circumferinta mare a capului este egala cu inaltimea cainelui la umar, oferind suficient spatiu pentru muschii puternici si dezvoltati in maxilarul larg al cainelui.

rasa Bulldog

Muscatura sa distinctiva i-a permis sa se agate de taur cu o forta uimitoare, chiar daca a fost zguduit violent si lovit de taurul furios. Nasul orientat in sus i-a permis sa respire, deoarece fata i s-a lipit de corpul taurului pana cand cainele sau taurul a cazut, in cele din urma.

Chiar si mersul articulat, tarsait, este un rezultat al acestei selectii, deoarece cainele trebuia sa poata rezista la scuturari severe si lovituri fara a avea coloana vertebrala sau coastele rupte. In plus, Bulldogul avea nevoie sa aiba capacitatea de a se misca rapid si de a face salturi bruste, ceea ce explica dexteritatea sa surprinzatoare.

Blana sa este lucioasa si fina, cu culori standard, inclusiv rosu, alb, galben sau o combinatie a acestor culori.

Personalitate si temperament

In ciuda trecutului sau violent din primele zile de reproducere, Bulldog-ul a pastrat un aer rezervat, potrivit cu radacinile sale britanice.

Devotat, ascultator si rabdator, Bulldog-ul a ramas de-a lungul anilor un animal de companie preferat.

Intotdeauna dispus sa faca pe plac, cainele din rasa Bulldog englez isi pastreaza totusi propria nota de incapatanare, urmandu-si propriile sfaturi odata ce se hotaraste.

Bulldog-ul este foarte apreciat pentru rabdarea si afectiunea fata de copii, facandu-i animale de companie excelente. Majoritatea sunt prietenosi si cu strainii, sau, in cel mai rau caz, sunt indiferenti. Desi unii pot fi ostili cu alti caini, rasa este compatibila cu majoritatea animalelor de companie.

Rasa Bulldog englez

Etichetat pe nedrept „acritura” din cauza aspectului sau, cainele din rasa Bulldog englez este de fapt un animal comic, jovial si fermecator.

Ingrijire

Multi Bulldogi au tendinta de a respira si de a sforai, in timp ce unii saliveaza din cauza boturilor lor scurte si a maxilarului inferior care iese in afara. Acestea sunt efecte secundare fizice normale ale rasei.

Datorita naturii comprimate a maxilarului, trebuie sa se acorde o atentie deosebita mentinerii dintilor curati. Ingrijirea dentara timpurie, cu periaj zilnic, va face ca Bulldog-ul sa fie obisnuit cu aceasta rutina, astfel incat toaletajul sa fie asteptat cu nerabdare.

Blana acestui caine necesita o ingrijire minima, insa pliurile din jurul cozii si ale ridurilor faciale trebuie curatate in fiecare zi pentru a preveni acumularea de murdarie sau resturi. Nerespectarea acestei reguli poate duce la infectarea pielii.

Rasa Bulldog englez

Cainii din rasa Bulldog englez iubesc iesirile zilnice, totusi, nu va asteptati ca acestia sa mearga sau sa alerge pe distante lungi sau sa sara de la inaltimi mari. Parul scurt si botul Bulldog-ului il fac sensibil la climatele extrem de calde si umede, si majoritatea nu agreaza inotul.

bulldogi

Folosirea lotiunii de protectie solara pe pielea cainelui (daca veti petrece timp la soare) si asigurarea faptului ca Bulldog-ul dvs. are multa apa sunt esentiale pentru sanatatea acestuia.

Sanatate

Cainii din rasa Bulldog englez au o durata de viata in medie intre 8-12 ani. Este membru al clasei de rasa brahicefalica, ceea ce inseamna ca are capul si botul scurte. Aceasta caracteristica fizica il predispune la o serie de probleme de sanatate, inclusiv cele ale nasului, ochilor, dintilor si ale sistemului respirator.

Narile sunt mai inguste, iar palatul moale mai lung (ceea ce inseamna ca pielea cerului gurii poate obstructiona partial caile respiratorii), creand premisele unor probleme severe de respiratie, mai ales atunci cand cainele este supraincalzit sau supraexcitat. Caldura este o preocupare speciala pentru aceasta rasa, deoarece nu este capabila sa se raceasca eficient prin gafait, asa cum fac alte rase.

Datorita volumului suplimentar de munca implicat in aducerea aerului in corp, orice situatie care necesita respiratie mai intensa poate duce la iritatii si umflaturi ale gatului, care pot duce mai departe la probleme respiratorii la Bulldogi. Insolatia este, de asemenea, mai frecventa la aceasta rasa.

Unele dintre problemele majore de sanatate la care Bulldogul este susceptibil sunt keratoconjunctivita sicca (sindromul de ochi uscat) (KCS), defectul septal ventricular, displazia canina de sold (CHD), luxatia umarului, probleme ale cozii, nare stenotice si palatul moale alungit.

Se stie ca Bulldog-ul este, de asemenea, predispus la prolaps uretral sau, ocazional, hiperplazie vaginala. Unele probleme minore care afecteaza buldogii includ entropionul, ochiul de cires, displazia cotului, luxatia de rotula, distichiaza, ectropionul si demodicoza.

Precautii speciale atunci cand aveti de-a face cu un Bulldog:

  • Pastrati ridurile faciale si alte falduri ale pielii uscate si curate, pentru a ajuta la prevenirea dermatitei cutanate
  • Aceasta rasa necesita in mod obisnuit nastere prin cezariana (consultati medicul veterinar inainte de a lua in considerare reproducerea Bulldog-ului)
  • Aceasta rasa sufera in mod obisnuit de complicatii in timp ce este sub anestezie din cauza cailor respiratorii neobisnuite. Discutati cu medicul verinar aceasta problema daca Bulldog-ul dvs. necesita interventii chirurgicale.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button