Rase de caini

Rasa West Highland White Terrier (sau Westie)

Cainele din rasa West Highland White Terrier (sau Westie) este cunoscut pentru personalitatea sa prietenoasa, puternica si pentru o blana alba, remarcabil de stralucitoare. Este un adevarat terrier cu mult curaj, incredere, hotarare si loialitate, intr-un corp minuscul.

Blana: alba, stralucitoare
Talia: mica, 23-30 cm, 6-10 kg
Caracter: activ, neinfricat, alert, prietenos, voios, curios, tenace, excelent caine de paza
Speranta de viata: 12-16 ani

Ingrijire: blana usor de intretinut, insa necesita periaj regulat si scurtare periodica

 

Istorie si context

West Highland White Terrier impreuna cu alti terrieri scotieni au radacini similare. Westie este un foarte bun vanator de vulpi, bursuci si animale mici.

A fost o vreme cand Skye, Cairn Terrier, Terrier-ul Scotian si Westie Terriers erau considerati o singura rasa, cu o oarecare diversitate. Reproducerea selectiva avand in vedere calitati precum culoarea sau tipul blanii, este posibil sa fi dezvoltat soiuri distincte. Este posibil ca aceste soiuri sa fi evoluat izolat, in diferite zone ale Scotiei si in unele insule vestice.

Rasa West Highland White Terrier (sau Westie)

In 1907, West Highland White Terrier a devenit popular. De-a lungul anilor, acestei rase i s-au dat diferite nume precum Cairn, Roseneath, Poltalloch, Little Skye si White Scottish.

In 1908, American Kennel Club a inregistrat rasa pentru prima data sub numele de Roseneath Terrier, dar in 1909 numele a fost schimbat in West Highland White Terrier. Rasa de caini Westie s-a impus de atunci ca un caine popular de casa si un caine spectaculos in competitiile canine.

Caracteristici fizice

Corpul mic si compact al acestui caine ii permite sa se strecoare prin pasaje inguste, cum ar fi vizuina vulpilor. In astfel de locuri, este imposibil ca cainele sa se intoarca, iar picioarele lui scurte ii permit sa se miste. Dintii ascutiti ai cainelui si falcile puternice il ajuta sa atace vulpile in zone inchise.

Rasa West Highland White Terrier (sau Westie)

Blana alba si dubla a cainelui din rasa West Highland White Terrier (sau Westie), mai aspra in zona capului, il protejeaza de dintii adversarului, in timp ce coada sa lunga poate fi de real folos atunci cand trebuie tras afara din vizuini. In general, parul de pe cap este tuns, pentru a conferi cainelui un aspect mai rotunjit.

Are un corp bine echilibrat, capul rotund, ochii migdalati, maro-inchis. Privirea este inteligenta. Urechile au varfurile ascutite.

Personalitate si temperament

west highland terrierAcest caine independent, cu o urma de incapatanare, are tendinta de a sapa si de a fi vocal. Veselul si curiosul West Highland White Terrier este intotdeauna ocupat si implicat in ceva.

In acelasi timp, este printre cei mai prietenosi si mai afectuosi dintre terieri, dar poate fi solicitant. Nu se comporta intr-un mod amiabil cu animalele mici. Sunt excelenti caini de paza, latrand la cel mai mic zgomot.

Au instincte de vanator puternice, urmarind rozatoarele. Tot din aceasta cauza, s-ar putea sa nu va asculte comenzile daca se afla intr-o actiune de urmarire a prazii.

Se inteleg bine cu copii mai mari si cu ceilalti caini din familie. Daca se plictisesc, vor incepe sa roada distructiv si vor incepe sa sape gauri in curte. Pot latra excesiv insa cu ajutorul dresajului acest obicei poate fi eliminat.

Ingrijireterrier

Pentru a-si mentine o personalitate echilibrata si pentru a fi fericit are nevoie de exercitii regulate. Este un caine care adora sa alerge zilnic, sa faca o plimbare in lesa si sa se joace la interior.

Ar trebui sa i se permita sa doarma in interior, cu exceptia unui climat foarte bland. Blana sa sarmoasa are nevoie de pieptanare ocazionala saptamanala si tundere la 3 luni. Mentinerea blanii albe in toate zonele nu este usoara.

Sanatate

Cainii din rasa West Highland White Terrier (sau Westie) au o durata medie de viata de 12-14 ani.

Rasa este predispusa la probleme minore de sanatate precum Keratoconjunctivita Sicca (KCS), toxicoza prin cupru, luxatia de rotula si cataracta.

rasa westie

Problemele majore includ boala Legg-Perthes, osteopatia craniomandibulara (CMO), leucodistrofia celulelor globoide si bolile de piele. Surditatea este observata la rasa ocazional.

 

Surse imagine: pexels.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button