Cancerul glandei anale la caini
Cel mai frecvent tip de cancer al glandei anale la caini se numeste adenocarcinom al glandei anale. Adenocarcinoamele sunt cancere care debuteaza in glande. Glandele anale (perianale) sunt glande care se umplu cu un lichid-marker de miros util pentru comunicarea cu alti caini si care sunt pozitionate de fiecare parte a anusului cainelui. Glandele anale pulverizeaza o cantitate mica de substanta urat mirositoare atunci cand cainele isi face nevoile. Aceasta functie naturala ii ajuta pe caini sa-si marcheze teritoriul. Secretiile glandelor anale sunt stocate in sacii anali. Cancerul glandei anale la caini se poate dezvolta in glandele apocrine (sudoripare) asociate cu sacul anal. Acest cancer formeaza de obicei o masa pe care medicul veterinar o poate simti in timpul unui examen rectal.
Cancerul glandei anale la caini – Cauze
Cauza exacta a cancerului glandelor anale la caini este necunoscuta. Cancerul glandei anale la caini poate afecta atat masculii, cat si femelele. Se intalneste mai frecvent la urmatoarele rase:
- Ciobanesc german
- Malamut de Alaska
- Dachshund (Teckel)
Caini din familia Spaniel, precum:
Simptome
Cancerul glandei anale caini prezinta urmatoarele simptome:
- Disconfort in zona din jurul anusului (regiunea perianala)
- Secretii anale
- Cainele isi va trage posteriorul pe podea (invartindu-se in cerc)
- Cainele isi va linge zona perianala
- Incordare la defecare
- Constipatie
Cancerul glandei anale la caini poate fi greu de detectat acasa. In schimb, o masa in regiunea anala poate fi observata in timpul unei examinari veterinare de rutina.
Daca tumora este suficient de mare, poate arata ca o umflatura in regiunea anala. Poate interfera cu capacitatea cainelui de a-si face nevoile sau poate provoca scaun in forma de panglica.
In aproximativ 25% din cazurile de adenocarcinom al glandei anale, cainii vor avea un nivel crescut de calciu din sange. Calciul crescut la caini poate provoca sete si urinare intensa, precum si scaderea nivelului de energie si a apetitului.
Nivelurile crescute de calciu la caini pot fi daunatoare pentru animalul dvs. Daca nivelurile ridicate de calciu nu sunt abordate medical, cainele este expus riscului de insuficienta sau deteriorare a rinichilor.
Diagnosticare
Cancerul glandei anale la caini este de obicei diagnosticat atunci cand medicul veterinar simte o masa in timpul unui examen rectal sau atunci cand dvs. sau medicul veterinar observati umflarea regiunii anale cauzata de masa.
Pentru a diagnostica cancerul glandei anale la cainele dvs., medicul veterinar va colecta celule din masa prin intermediul unei proceduri numite aspiratie cu ac fin. In timpul acestei proceduri, un ac subtire este introdus in glanda afectata si folosit pentru a colecta o mica proba de celule. Aceste celule sunt apoi examinate la microscop.
Daca medicul veterinar inca suspecteaza cancer dupa aspirarea cu ac fin, va confirma diagnosticul si va determina tipul exact de cancer. Acest lucru va necesita o procedura numita biopsie cu histopatologie ceea ce inseamna ca vor colecta mai multe celule si le va examina indeaproape. Pot fi recomandate analize de sange, ecografii abdominale si radiografii toracice.
Analizele de sange vor releva starea generala de sanatate a organelor cainelui, inclusiv nivelul de calciu, care poate fi ridicat din cauza cancerului.
Radiografia toracica poate detecta cancerul daca s-a raspandit la plamani sau la alte organe din apropiere.
O ecografie abdominala poate arata daca cancerul s-a raspandit la organele interne si la ganglionii limfatici.
Consultarea unui medic veterinar oncolog certificat este recomandata atunci cand este diagnosticat cancerul de sac anal.
Recuperare si gestionarea cancerului glandei anale la caini
Cand un caine este diagnosticat cu cancer al glandei anale, se recomanda indepartarea chirurgicala a glandei anale si a sacului. Indepartarea tumorii poate ajuta cainele sa traiasca mai mult si poate scadea nivelul crescut de calciu.
Daca cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici locali, probabil ca acestia vor fi indepartati prin interventie chirurgicala.
Daca cancerul s-a raspandit deja in alte parti ale corpului cainelui dvs., o interventie chirurgicala pentru indepartarea masei glandei anale poate fi totusi efectuata pentru a imbunatati calitatea vietii cainelui dar s-ar putea sa nu prelungeasca durata de viata a acestuia.
Chimioterapia este frecvent recomandata pentru a preveni raspandirea ulterioara sau recidiva.
Intrebari frecvente – Ce este cancerul glandei anale la caini?
– Cat timp traiesc cainii cu adenocarcinom al glandei anale?
Daca se efectueaza o interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorii si nu exista dovezi de metastaza (raspandire), cainii pot trai 1-2 ani.
– Cat de agresiv este cancerul glandelor anale la caini?
Adenocarcinoamele glandelor anale sunt foarte agresive si invadeaza tesuturile din jurul tumorii. Ele au o rata mare de metastaza (raspandire). Cancerul anal la caini se poate raspandi in orice parte a corpului dar de obicei se raspandeste mai intai la ganglionii limfatici locali.
– Este adenocarcinomul perianal / anal curabil la caini?
Cancerul glandelor anale poate fi vindecat in cazuri rare daca este depistat in stadiile foarte incipiente si tratat agresiv prin interventie chirurgicala plus chimioterapie.
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.