CainiSanatate canina

Cancerul glandelor suprarenale (feocromocitomul) la caini

Un feocromocitom este o tumoare a glandei suprarenale care face ca glandele sa produca prea mult din anumiti hormoni. Aceasta situatie poate determina o crestere a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a ritmului respirator. Aceste simptome sunt intermitente (nu sunt prezente tot timpul) deoarece hormonii care le provoaca nu se produc tot timpul sau se produc in cantitati mici. In continuare vom detalia cancerul glandelor suprarenale la caini, simptomele, cauzele si tratamentele posibile.

Feocromocitoamele sunt rare la caini. Ele apar de obicei la cainii care au peste 7 ani  dar pot aparea si la cainii mai tineri. Deoarece aceasta tumora afecteaza o glanda endocrina care functioneaza pentru a raspandi hormoni, feocromocitoamele se raspandesc in mod obisnuit la organele care sunt in apropierea lor si pot metastaza rapid in alte zone ale corpului.

Simptome si tipuri

  • Slabiciune
  • Tremur
  • Colaps
  • Lipsa poftei de mancare (anorexie)
  • Lipsa de energie (letargie)
  • Fara interes pentru activitatile obisnuite (depresie)
  • Varsaturi
  • Gafait
  • Respiratie rapida (tahipnee)
  • Urinare frecventa (poliurie)
  • Sete exagerata (polidipsie)
  • Diaree
  • Pierdere in greutate
  • Agitatie
  • Convulsii
  • Abdomen umflat
  • Simptomele pot parea sa vina si sa dispara
  • Ocazional fara simptome

Cauze

Cancerul glandelor suprarenale (feocromocitomul) este etichetat ca idiopatic  deoarece nu exista o cauza cunoscuta pentru aceasta afectiune.

Diagnosticare

Medicul veterinar va avea nevoie de un istoric medical complet al comportamentului, sanatatii si aparitiei simptomelor cainelui. In timpul examinarii fizice se constata adesea o frecventa cardiaca rapida (tahicardie). Medicul veterinar va palpa abdomenul cainelui pentru a vedea daca se simte o masa sau daca exista lichid in plus. Uneori, nu va exista nimic anormal in timpul examinarii.

Medicul va solicita analize de sange standard, inclusiv hemoleucograma completa, profil biochimic si analize de urina. Acestea vor indica cat de bine functioneaza organele interne ale cainelui dvs. si daca exista infectii prezente in organism. Medicul poate cere si o analiza speciala de sange are arata daca glanda suprarenala functioneaza normal. Va masura tensiunea arteriala a cainelui dvs.  iar in unele cazuri aceasta va fi foarte mare, indicand hipertensiune arteriala.

Daca ritmul cardiac al cainelui  este foarte mare sau inima pare sa aiba un ritm anormal, medicul veterinar poate recomanda o electrocardiograma (ECG sau EKG) pentru a verifica semnalele electrice ale inimii.

Medicul va solicita si radiografii si / sau ecografii ale abdomenului si toracelui (pieptului) cainelui. Daca exista anomalii ale organelor interne  acestea pot fi identificate pe o imagine cu raze X sau la ecografie.

Alte teste de diagnosticare pot include o tomografie computerizata (CT) sau o imagine prin rezonanta magnetica (RMN). Aceste instrumente de imagistica sunt teste de sensibilitate mai mare, care pot oferi o imagine mai detaliata a organelor interne ale cainelui dvs.

Pentru a confirma un diagnostic final, medicul veterinar va trebui sa efectueze o biopsie a glandei suprarenale pentru analize de laborator. Este obisnuit ca cainii cu feocromocitom sa aiba mai mult de o problema medicala diagnosticata si tratamentul va fi abordat in functie de starea cea mai critica.

Tratament

Chirurgia este tratamentul obisnuit pentru un feocromocitom (cancerul glandelor suprarenale).

Daca cainele dvs. are tensiune arteriala ridicata sau o frecventa cardiaca foarte mare, aceste afectiuni vor fi tratate cu medicamente  iar animalul de companie va fi stabilizat inainte de a putea fi efectuata o interventie chirurgicala.

Daca tensiunea arteriala sau ritmul cardiac sunt periculos de ridicate, este posibil ca cainele dvs. sa ajunga la terapie intensiva inainte de a putea fi efectuata o interventie chirurgicala. Unii caini trebuie sa ia medicamente pentru  controlul tensiunii arteriale si ritm cardiac timp de cateva saptamani inainte de a putea fi efectuata o interventie chirurgicala.

In timpul interventiei chirurgicale, glanda suprarenala afectata va fi indepartata. Deoarece glanda suprarenala se afla in apropierea unor vase de sange foarte mari  interventia chirurgicala poate fi dificila. Daca  in timpul interventiei chirurgicale  se constata ca alte organe sunt afectate de tumora, acestea vor trebui indepartate si ele, fie partial, fie integral, in functie de organ.

Dupa operatie, cainele dvs. va fi tinut in sectia de terapie intensiva pana cand este stabil. Problemele in timpul si dupa operatie sunt frecvente. Medicul veterinar va monitoriza sangerarea, tensiunea arteriala ridicata sau scazuta, ritmul cardiac anormal, dificultatile de respiratie sau infectiile postoperatorii.  Medicul veterinar va poate ajuta sa decideti cel mai bun curs de actiune pe baza diagnosticului si a asteptarilor de recuperare.

Recuperare si stil de viata

Dupa ce tumora cainelui a fost indepartata si acesta se poate intoarce acasa, va dura putin timp pana cand cainele dvs. va reveni la o viata si activitate normala. Speranta de viata a unui caine dupa o astfel de interventie este de 3 sau mai multi ani  daca nu are alte probleme medicale.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button