CainiSanatate canina

Adenocarcinomul glandelor sebacee si sudoripare la caini

Un adenocarcinom este un tip de tumoare maligna care apare in pielea cainelui, inclusiv glandele sudoripare si glandele sebacee. Adenocarcinoamele din glandele ecrine aflate in labele cainelui sunt extrem de rare. in schimb, majoritatea acestor tumori apar la nivelul pielii. Vom vedea in continuare care sunt simptomele in ceea ce priveste adenocarcinomul glandelor sebacee si sudoripare la caini, ce cauze stau la baza acestuia si cum se diagnosticheaza.

Cainii au doua tipuri de glande sudoripare: apocrine si ecrine:

  • Glandele sudoripare apocrine – Acestea sunt situate la baza foliculilor de par pe tot corpul cainelui. Desi sunt considerate un tip de glanda sudoripare, glandele apocrine nu produc de fapt transpiratie. In schimb, produc un fluid gros incarcat cu feromoni care ii ajuta pe caini sa se identifice intre ei dupa miros.
  • Glandele sudoripare ecrine (sau merocrine) – Acestea sunt similare cu glandele sudoripare pe care le au oamenii, care produc un fluid limpede, inodor si ne ajuta sa ne racorim. La caini, glandele ecrine sunt situate in labe, ceea ce inseamna ca cainii „transpira” din labe. Cu toate acestea, transpiratia nu este principalul mod in care cainii se racoresc, iar cainii au mult mai putine glande ecrine decat oamenii.

In plus, cainii au un alt tip de glanda de piele numita glanda sebacee, care este, de asemenea, situata in apropierea foliculului de par. Glandele sebacee sunt uneori numite glande uleioase si secreta un lichid uleios numit sebum. Sebumul ajuta la hidratarea si protejarea pielii si a blanii cainelui.

Adenocarcinoamele la caini arata in mod obisnuit ca niste mase ridicate, de forma neregulata. Insa pot ava si aspectul unui ulcer sau o rana a pielii. Pot aparea oriunde pe corp, dar se gasesc cel mai frecvent la „subsuoara” cainelui, unde picioarele se intalnesc cu corpul lor, si in zona inghinala. Sunt cele mai frecvente la cainii de rase mixte, precum si la rasele mari, inclusiv Ciobanesc German si Elkhound norvegian.

Simptome

Cel mai frecvent simptom al unei glande sudoripare, adenocarcinomul sebaceu este o umflatura sau o masa pe piele care se dezvolta rapid si poate creste rapid.

Aceste mase au, de obicei, o forma neregulata, sunt ferme si pot fi de aceeasi culoare a pielii cainelui dvs. sau de alta culoare. De obicei, nu sunt dureroase atunci cand sunt atinse, dar ocazional pot sangera sau supura.

Cauze

Nu se cunosc cauzele in ceea ce priveste adenocarcinomul glandelor sebacee si sudoripare la caini. Cu toate acestea, ele apar adesea mai frecvent la animalele mai in varsta si unele rase sunt predispuse la dezvoltarea acestora.

Diagnosticare

Daca medicul veterinar suspecteaza un adenocarcinom cutanat, va examina cainele. Aceasta examinare include revizuirea istoricului de sanatate al cainelui si discutarea oricaror simptome pe care le-ati observat, inclusiv dificultati de inghitire sau de mancare, respiratie urat mirositoare etc.

– Biopsie cu ac fin

In timpul acestui test, medicul veterinar va introduce un ac foarte fin in tumora pentru a colecta o mica proba de celule. Celulele vor fi examinate la microscop pentru a determina daca sunt canceroase.

– Biopsie chirurgicala

Medicul veterinar poate efectua, de asemenea, o procedura chirurgicala pentru a indeparta toata tumora sau o bucata. Tesutul indepartat va fi trimis unui specialist medical numit patolog. Acesta este specializat in examinarea tesutului si va determina daca tumora este un adenocarcinom.

Adenocarcinomul la caini – Tratamente

– Procedura chirurgicala

Indepartarea chirurgicala a tumorii este cel mai frecvent tratament al adenocarcinoamelor cutanate.

– Chimioterapia

Chimioterapia poate fi recomandata, de asemenea, daca medicul veterinar nu a putut indeparta toata tumora sau cancerul s-a raspandit (metastazat) la ganglionii limfatici ai cainelui.

– Terapia cu radiatii

Radioterapia poate fi de asemenea prescrisa si pentru a trata un adenocarcinom cutanat.

Recuperare si stil de viata

Dupa interventia chirurgicala, medicul veterinar poate prescrie medicamente pentru a calma durerea si pentru a reduce inflamatia. Poate prescrie si antibiotice pentru a preveni infectia. Cainele dvs. poate necesita un control ulterior la medicul veterinar pentru inspectarea locului interventiei chirurgicale si pentru asigurarea unei vindecari adecvate.

 

Adenocarcinomul glandelor sebacee si sudoripare la caini – Intrebari Frecvente

Care este rata de supravietuire pentru adenocarcinomul cutanat la caini?

Cainele dvs. ar trebui sa se recupereze complet daca adenocarcinomul este complet indepartat inainte ca cancerul sa se raspandeasca in alte parti ale corpului.

In cazuri rare, un adenocarcinom sebaceu se raspandeste in partile apropiate ale corpului. Insa se poate raspandi si intr-o portiune mai mare a corpului unui caine.

Cat timp poate trai un caine dupa ce a fost diagnosticat cu adenocarcinom al glandelor sebacee si sudoripare?

Majoritatea cainilor traiesc o viata buna dupa diagnosticarea si tratamentul pentru adenocarcinoame sebacee.

Cat de agresiv este adenocarcinomul glandelor sebacee si sudoripare la caini?

Adenocarcinoamele cutanate sunt local invazive si se raspandesc usor la ganglionii limfatici din apropiere. In general insa nu metastazeaza in alte parti ale corpului.

Este adenocarcinomul glandelor sebacee si sudoripare vindecabil la caini?

Da, adenocarcinoamele cutanate sunt vindecabile prin indepartare chirurgicala si chimioterapie (daca este necesar).

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button