Rase de caini

Caracteristici Rasa Teckel (Dachshund)

Teckelul sau Dachshund este originar din Germania din anul 1600, fiind initial folosit pentru a vana, urmari si recupera animale care locuiesc in vizuini – in principal bursuci. Astazi este una dintre cele mai populare rase de caini poate fi intalnita ca tovarasi de vanatoare sau in case ca animal de companie.

Blana: scurta
Talia: mica-medie, 4,5-5 kg
Caracter: jucaus, curajos, devotat, inteligent, curios, incapatanat
Durata de viata: 14-17 ani

Ingrijire: predispus la probleme coloanei datorate corpului alungit 

 

Istorie si context

Rasa Dachsund a fost mentionata pentru prima data in cartile despre caini din sec. al XVIII-lea. Cuvantul Dachsund este german, avand intelesul de Dachs („bursuc european”) si Hund( „caine”). Acest nume le-a fost dat pentru ca erau folositi la vanatoarea de bursuci si pentru prinderea vulpilor sau iepurilor, datorita faptului ca acestia puteau intra in vizuini pentru a le prinde.

Atitudinea lor curajoasa ii face sa fie oponenti demni dar lipsa lor aparenta de constientizare de sine cu privire la dimensiune ii poate pune in situatii dezavantajoase.

rasa Teckel

Teckelul cu parul moale a fost creat mai intai din incrucisarea unui Brac francez si un Pinscher.

Versiunea cu parul lung este rezultatul incrucisarii dintre Dachsund cu parul moale, Stoberhund si alti caini Spanieli.

Teckel-ul cu par sarmos a fost creat la sfarsitul anilor 1800, fiind un amestec de Dachsund cu parul moale, cu Dandie Dinmont Terrier si Pinscher german cu blana sarmoasa.

Aceste trei soiuri erau vanatori excelenti in conditiile climatice si terenurile respective si erau toti caini foarte puternici care vanau mamifere mici, vulpi si bursuci.

Inainte de secolul al XX-lea, cainii Dachshund pitici – produsi prin incrucisarea raselor Pinscher si terrierilor toy – erau folositi pentru urmarirea prazilor mici precum iepurii. Acestor caini le lipsea insa proportia astfel ca pana in 1910 au fost aplicate criterii stricte pentru fiecare soi, fiind incrucisati cu diferite tipuri de rase pentru a se obtine cele mai bune rezultate.

Perioada razboiului a slabit oarecum reputatia Teckel-ului, insa apoi a devenit unul dintre cei mai populari caini de companie.

Caracteristici fiziceRasa Teckel (Dachshund)

Datorita corpului sau lung si picioarelor scurte, cainele Teckel poate intra cu usurinta printr-un tunel sau barlog. Desi mic de statura, este un caine musculos, bine cladit. Picioarele din fata sunt bine dezvoltate, iar blana scurta si deasa poate avea diverse culori (neagra, brun-roscata, ciocolatie sau tigrata).

Exista trei dimensiuni de Teckel, fiecare bazata pe scopul practic al prazii desemnate.

  • Cainele Teckel mare (13-15 kg) este folosit pentru vanatoare de bursuci si mistreti
  • Cainele mai mic, de dimensiuni standard (7-10 kg) este folosit pentru vanatoare de bursuci, vulpi si iepuri
  • Cea mai mica dimensiune de Teckel, care cantareste sub 5 kg, este mai frecvent pastrata ca animal de casa.

DachsundIn plus, exista trei tipuri de blana standard pentru aceasta rasa: blana lunga si matasoasa dreapta sau ondulata si un tip de blana groasa, sarmoasa, cu un substrat fin.

Teckel-ul cu parul scurt estea cea mai cunoscuta rasa de Teckel. Are picioarele mici si viguroase, iar ochii sunt migdalati, de culoare inchisa. Au o coada lunga si subtire, usor curbata la varf.

Personalitate si temperament

Teckel-ul este un caine indraznet, aventuros si curios. Adora sa sape, sa vaneze, ii place vanatoarea si luarea urmei dupa miros. Este o adevarata combinatie de Terrier si Hound.

Desi este un caine jucaus cu copiii, momentele petrecute in prejma copiilor ar trebui sa fie supravegheate de un adult deoarece Teckel-ul nu este foarte rabdator in a fi manipulat gresit.

Tinde sa fie rezervat si timid cu strainii, iar uneori poate marai la cei cu care nu este familiarizat. Apara membri familiei sale ori de cate ori simte un pericol. Soiurile cu blana mai sarmoasa sunt mai indraznete decat cele cu par lung care sunt mai linistiti. Soiurile miniaturale sunt si mai timide cu strainii. Cu toate acestea, acestui caine independent ii place sa petreaca timp cu oamenii si sa ia parte la activitati de familie.

Rasa Teckel (Dachshund)

Pe langa natura sa atenta si protectoare vocea puternica a Teckel-ului il face un caine de paza ideal.

Datorita dimensiunilor sale Teckel-ul se poate adapta la viata de apartament sau la viata de oras. Cu toate acestea aceasta rasa are nevoie de exercitii zilnice si de numeroase oportunitati de a-si consuma energia.

Jocurile fizice in curte sau in parc si plimbarile zilnice cu lesa va vor mentine Teckel-ul in forma maxima si ii vor permite sa se relaxeze atunci cand este acasa. Aceasta rasa savureaza in special un joc bun de-a aruncatul mingii.

Ingrijire

Teckel-ul cu par lung trebuie sa fie periat si pieptanat cel putin1-2 ori pe saptamana, cu tunderea ocazionala a blanii, iar rasa cu blana sarmoasa trebuie sa fie pieptanata sau periata cel putin o data pe saptamana.

Rasa Teckel (Dachshund)

Cea mai putina ingrijire necesita rasa de Teckel pitic cu par moale si fin, care ar trebui periat cu o manusa de cauciuc o data pe saptamana.

Sanatate

Poate suferi de diabet, torsiune gastrica, surditate, convulsii, luxatie rotuliana, keratoconjunctivita sicca (KCS) si boala Cushing.

Principala problema de sanatate care afecteaza cainele Teckel sunt afectiunile coloanei, datorate corpului alungit al cainelui. Obezitatea va creste riscul de leziuni ale coloanei vertebrale.

Testele oculare ar trebui incluse ca parte a controlului fizic regulat, in special pentru Teckel-ul cu doi ochi diferiti, care este mai predispus la probleme de auz si de vedere.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button