CainiIngrijirea cainilorSanatate canina

Taierea (andocarea) cozii catelusului. O procedura controversata

Din diverse considerente, cainii apartinand anumitor rase, in decursul timpului, au fost supusi operatiilor chirurgicale de cupare a urechilor si taiere a cozii.

Pana nu demult, si in tara noastra s-a practicat aceasta interventie chirugicala pe scara larga, in special pentru a atinge un standard de rasa. In prezent, legislatia interzice aceste interventii ca fiind uzuale, dar ele fiind totusi practicate la cerere sau ca urmare a unor urgente medicale.

Este bine de stiut ca legea privind protectia animalelor, prevede cadrul legal in care se pot efectua interventii chirurgicale la animale si, mai ales, prevede si sanctiuni atat pentru medicul veterinar care a efectuat respectiva interventie cat si pentru proprietar, acestia fiind pasibili de amenda si chiar de inchisoare, conform dispozitiilor legislative.

Andocarea cozii (taierea cozii) se refera la amputarea cozii catelusului sau a unei parti a acesteia. Acest lucru se poate face din motive medicale, cum ar fi deteriorarea cauzata de degeraturi sau fracturi, sau daca coada puiului de catel i s-a prins coada la usa.

Dar majoritatea motivelor de andocare a cozii de caine se intampla din motive cosmetice, astfel incat cainele sa arate intr-un anumit fel. Cainii de vanatoare si rasele Terrier au cel mai adesea cozi andocate.

Taierea cozii

Taierea cozii, procedura numita si codotomie, reprezinta amputarea cozii si este frecvent practicata la rase precum: Doberman, Rottweiler, Pinscher pitic, Boxer, Schnauzer, Terrier, Corgi etc. Aceasta manopera chirurgicala se practica in prima saptamana de viata a puiului, fara anestezie, producand destula suferinta animalului. Daca nu se efectueaza la aceasta varsta frageda, codotomia va putea fi efectuata doar la 3-5 luni cand cainele poate fi supus anesteziei totale.

Din punct de vedere istoric, cozile au fost „scurtate” pentru a preveni ranirea lor, in timpul luptelor (cainii de vanatoare). Cu secole in urma, cand numai nobilimii i se permitea sa detina anumite rase de caini, cainilor care apartineau oamenilor de rand li se „scurta” coada pentru a-i distinge de cainii de rasa, detinuti de aristocratie.

Procedura de taiere a cozii

Lungimea cozii taiate variaza in functie de rasa. Unele sunt taiate destul de scurt si aproape de corp. La alte rase coada este lasata destul de lunga. Daca un catelus de rasa normal „fara coada” se naste cu o coada, acest lucru poate fi corectat prin andocare. De obicei, interventia chirurgicala se efectueaza la puii de 3-5 zile, adesea fara anestezie. O parte din motivul pentru care este considerat inuman este ca puii simt toata durerea si trauma acestei proceduri.

Coada catelusului este masurata, iar amputarea se face intre vertebrele corespunzatoare. Cusaturile absorbabile sau adezivul pentru tesuturi asigura o coada vindecata cosmetizata, cu pielea inchisa peste ciotul osului. Taierea cozii ar trebui sa fie facuta in conditii sterile, de catre un medic veterinar, familiarizat cu standardele rasei.

O procedura controversata

Astazi, practica este mai mult o traditie decat o consideratiune din punctul de vedere al sanatatii. De fapt, registrele cainilor din Europa interzic andocarea cozii, considerand-o inumana. Practica este controversata, chiar si in Statele Unite.

In momentul de fata, andocarea cosmetica a cozii la caini este interzisa in unele tari europene. Permisiunea se aplica numai cainilor care servesc in:

  • organele de drept
  • fortele armate
  • servicii de urgenta
  • servicii de deratizare (exterminarea rozatoarelor, in special a sobolanilor)

Legea privind protectia animalelor (2006) stipuleaza ca specialistii ar trebui sa fie implicati in andocarea cozii, iar operatia trebuie efectuata in termen de 5 zile de la nasterea catelului.

Cand adoptati un catelus la varsta normala de 8-12 saptamani, acesta va avea deja probabil coada andocata. In timp ce majoritatea puilor nu vor avea niciodata probleme fizice cunoscute, unii medici veterinari considera ca andocarea poate predispune cainii la incontinenta urinara mai tarziu in viata.

Taierea cozii unui caine va „taia” si comunicarea cainilor care se face cu „datul din coada”. Specialistii in comportamentul animalelor sustin ca, in functie de pozitia cozii, cainele transmite un mesaj distinct. De asemenea, acest lucru ar putea cauza probleme de comunicare si intre caini.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button