Rase de caini

Rasa Cocker Spaniel Englez

Rasa Cocker Spaniel Englez sunt caini incredibil de energici si entuziasti. In ciuda expresiei sale blande, Cocker-ul, asa cum este frecvent numit, este foarte activ si un caine de familie excelent. Este usor de dresat, afectuos si ascultator.

Blana: medie, matasoasa, usor ondulata, de diverse culori, cum ar fi maro-roscat, cafeniu, rosu inchis, negru cu alb, cafeniu cu negru
Talia: mic-mediu, 12-15 kg, 38-43 cm
Caracter: vesel, inteligent, bland, energic, jucaus
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita periaj zilnic al blanii si tundere de cateva ori pe an

 

Istorie si context

Cocker Spaniel Englez apartine familiei Spaniel terestru, caini extrem de competenti la vanatoare. Rasa a primit recunoasterea distinctiva abia in 1936, odata cu formarea English Cocker Spaniel Club din America.

Cu toate acestea, incrucisarea cocker-ului American si Englez nu a fost incurajata de English Cocker Spaniel Club, fapt care a dus la scindarea in Cocker Spaniel Englez si Cocker Spaniel American, in 1946.

Cainele Cocker Spaniel Englez este cunoscut de asemenea si sub numele scurt de Cocker Spaniel. Cocker-ul Spaniel American este popular in patria sa, dar Cocker-ul Spaniel Englez este recunoscut in intreaga lume.

Caracteristici fizice

Pentru un Spaniel, Cocker Spaniel Englez este destul de inalt. Cu toate acestea, forma compacta si picioarele scurte il ajuta sa se deplaseze rapid printre tufisuri dense, in timp ce botul sau larg ajuta cainele la recuperarea vanatului.

cocker spaniel englez

La fel ca in cazul rasei Cocker Spaniel American, blana sa este matasoasa, usor ondulata, mai ales pe urechi, pe burta si picioare. Blana sa de lungime medie, ondulata sau plata, poate avea diverse culori, inclusiv negru, rosu, cafeniu.

cocker spaniel englez

Mersul sau este hotarat, iar expresia fetei este blanda si placuta. In plus, un Cocker Spaniel Englez va da intotdeauna din coada atunci cand este in miscare.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Cocker Spaniel Englez este social si mereu dispus sa se joace. Este apreciat pentru fidelitatea sa si pentru modul in care este mereu dispus sa indeplineasca comenzile stapanului sau. Are un puternic instinct de vanatoare.

Fiind un caine energic si jucaus nu ii place sa fie lasat singur.  In astfel de situatii va incepe sa latre puternic, distrugand totul in jurul sau.

Ingrijire

cocker spaniel englezAre nevoie de plimbari lungi, de preferinta ore intregi. Acestea ii vor oferi exercitiul zilnic necesar. Alergatul si jocul sunt si ele un bun exercitiu fizic.

Desi cainele din rasa Cocker Spaniel Englez poate supravietui afara pe vreme temperata, cel mai bine este sa tineti cainele in casa, cu acces la o curte.

Verificati urechile cainelui in mod periodic pentru a indeparta murdaria. Blana trebuie pieptanata si periata de 2-3 ori/saptamana. Necesita tunderea blanii la coada si la picioare la fiecare 2 luni.

Sanatate

Durata de viata a cainilor din rasa Cocker Spaniel Englez este de 12-14 ani.

Rasa Cocker Spaniel Englez este predispusa unor probleme de sanatate minore – displazia canina de sold (CHD), cataracta, hipotiroidismul si boli renale dar si unora grave – atrofia retiniana progresiva (PRA si luxatia de rotula. O cazional, la aceasta rasa a fost observata cardiomiopatia. Soiurile parti-colors (care prezinta suprafete mari de alb cu o alta culoare) sunt predispuse la surditate.

Efectuati controale regulate ale genunchilor, urechilor, soldului, ochilor si tiroidei pentru a preintampina unele afectiuni.

 

Surse imagini: unsplash.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button