CainiIngrijirea cainilor

Copilul dvs. este pregatit pentru a avea un caine? Iata cum puteti sti

Un nou animal de companie in familie este un pas mare. Nu doar pentru copii ci si pentru parinti. Un caine este o responsabilitate uriasa pentru un adult. Lucrurile pot deveni putin neclare atunci cand incearcati sa stabiliti daca un copil este intr-adevar pregatit pentru acest tip de angajament. Daca nu aveati deja un caine cand s-a nascut copilul dvs. si acum va ganditi la asta, de unde stiti daca este momentul potrivit? Cum puteti sti daca copilul dvs. este pregatit pentru a avea un caine?

Fiecare copil este diferit. Insa varsta la care copii incep sa isi doreasca un animal de companie pare sa fie intre 5-7 ani. Este adevarat ca un caine va adauga si alte sarcini la activitatile dvs. zilnice insa beneficiile pe care acesta le va aduce familiei dvs. vor fi inzecite. Un copil poate invata multe lucruri de la a avea un animal de companie iar ingrijirea unui caine poate chiar ajuta la transformarea lui intr-o persoana mai buna.

Munca necesara cresterii unui animal de companie va da roade cu siguranta insa nu trebuie sa va grabiti. Asigurati-va ca atat copilul cat si ceilalti adulti din casa sunt pregatiti si aruncati o privire peste urmatoarele semne care va pot ajuta sa decideti daca acum este momentul potrivit.

 

7 semne ca copilul dvs. este pregatit pentru a avea un caine

  1. Copilul dvs. este deja capabil fizic si dornic din punct de vedere mental sa se ocupe de unele treburi adecvate varstei in casa.
  2. Copilul dvs. da semne de empatie.
  3. Manifesta un interes real fata de ideea de a ingriji un animal de companie. Este curios cu privire la caini atunci cand ii intalneste in afara casei.
  4. Stie ce este necesar pentru ca un animal de companie sa supravietuiasca, inclusiv hrana, apa si adapost.
  5. Copilul dvs. intelege de ce are nevoie un caine pentru a fi fericit, inclusiv socializare, jucarii si exercitii fizice.
  6. El intelege nevoia de a fi bland uneori. L-ati vazut exersand acest lucru cu bebelusii mici sau cu animalele de companie ale altor persoane.
  7. Copilul trebuie sa inteleaga permanenta. Acesta va intelege daca dvs. veti face afirmatia: „Odata ce facem acest caine un membru al familiei el va ramane aici pentru totdeauna, la fel ca fratele tau mai mic”.

Daca puteti, faceti o  incercare. Oferiti-va sa tineti cainele unui prieten sau al unui membru al familiei. Petreceti cateva ore la un adapost pentru caini sau cu un crescator local. Oferiti-i copilului posibilitatea de a cunoaste tipul de caine pe care si-l doreste.

copilul este pregatit pentru caine

Responsabilitati de ingrijire a animalelor de companie in familie: Asteptari vs. realitate

Indiferent de acordurile incheiate inainte de a aduce acasa un caine, in cele din urma adultii vor fi responsabili pentru tot. Cel mai bine este sa va pastrati asteptarile realiste inca de la inceput.

Chiar daca copilul dvs. a promis ferm sa se ocupe de toate, dvs. vei fi totusi cel care programeaza si duce cainele la veterinar sau cumpara lucruri precum mancare, lenjerie de pat si jucarii. Si desi pot ajuta cu siguranta la dresarea unui catel, este nevoie de un grad de consecventa pe care majoritatea copiilor pur si simplu nu il au.

copilul este pregatit pentru caine

Asadar, la ce sarcini de ingrijire a animalelor de companie va puteti astepta in mod realist ca copilul dvs. sa ajute in mod regulat?

Iata cateva sarcini in functie de varsta pe care un copil le poate indeplini de fapt:

  • 3-4 ani

Prescolarii pot fi micii „parinti” amuzanti ai animalele de companie. Totusi, acestia ar trebui sa fie in continuare supravegheati in preajma animalelor de companie. Micile dvs. ajutoare ar putea pune mancarea in boluri cu lingura sau ar putea umple bolurile cu apa. Oferiti copiilor o perie moale, potrivita pentru manutele lor mici iar acestia vor fi fericiti sa ingrijeasca blana cainelui. Pot strange sau pune deoparte jucariile cainelui.

  • 5-9 ani

La aceasta varsta, copiii isi pot asuma un pic mai multa responsabilitate, cum ar fi sa fie persoana insarcinata care hraneste cainele. Le-ati putea oferi sarcina de a curata orice resturi de apa sau hrana varsata din jurul bolurilor animalului de companie. In functie de marimea cainelui dvs. si de stilul dvs. de viata, acestia ar putea fi capabili sa scoata cainele afara, sa se joace. Daca copilul dvs. va strange resturile fiziologice ale cainelui, invatati-l sa urmeze o igiena adecvata si asigurati-va ca se spala pe maini.

  • 10+ ani

Copiii peste 10 ani sunt in mod obisnuit capabili de majoritatea sarcinilor legate de ingrijirea zilnica a animalelor de companie, cum ar fi hranirea, jocul, exercitiile, mersul la olita si ingrijirea blanii. Ajutati-i sa stabileasca un program pentru a fi siguri ca isi indeplinesc sarcinile convenite.

In sfarsit, oricat de tentant ar fi atunci cand are loc un accident, in cazul in care copilul dvs. a uitat sa scoata cainele la timp, nu amenintati niciodata ca veti da animalul de companie deoarece poate fi o experienta traumatizanta pentru un copil. In plus,  cand amenintati cu lucruri pe care nu le aplicati ei primesc semnale mixte cu privire la consecinte si la valoarea cuvintelor dvs.

 

Alte aspecte

Atunci cand incercati sa decideti daca copilul dvs. este pregatit pentru un caine si v-ati decis ca urmeaza sa va mariti familia cu un patruped, incercati sa alegeti o rasa de caine potrivita pentru stilul de viata al familiei dvs.

Indiferent ca alegeti un Airedale Terrier, un Beagle, Bichon Frise, Malamut de Alaska, Golden Retriever sau Labrador Retriever, Pug sau un Spaniel, tineti cont de necesitatile fiecarei rase si de gradul de toleranta al acestora cu copii.

Nu in ultimul rand, invatati copiii sa se poarte corect cu un catel, sa nu il trateze ca pe o jucarie, sa nu il traga de urechi, de blana sau de coada, sa nu il urmareasca, sa nu il sperie sau sa il agreseze. Cainii pot raspunde instinctiv muscand sau maraind. Stabiliti limite clare astfel incat intre cei doi sa se stabileasca o relatie de incredere si totul sa se desfasoare in siguranta. Exista numeroase resurse informationale precum e-vet.ro, din care va puteti informa cum sa va cresteti si sa va educati catelusul corect.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button