Rase de caini

Rasa de caini Airedale Terrier

Cainii din rasa Airedale Terrier sunt cei mai mari din grupa cainilor de tip Terrier. Au blana densa si sarmoasa, cu un substrat moale. Este una dintre primele rase de caini utilizate pentru serviciul de politie fiind de asemenea apreciata de presedintii SUA (de ex. Warren Harding, Theodore Roosevelt si Calvin Coolidge).

Blana: densa, sarmoasa (cenusie, cafenie, gri, neagra si combinatii ale acestora)
Talia: medie, 56-61 cm, 25-30 kg
Caracter: inteligent, vioi, alert, incapatanat, curajos
Speranta de viata: 10-12 ani

Ingrijire: necesita tunderea blanii de 2-3 ori/an si ajustarea lungimii parului pe bot, pentru a elibera zona oculara

 

Istorie si context

Airedale sau „Regele Terrierilor” este cel mai inalt dintre terieri. Se crede ca provine din Black si Tan Terrier sau English Terrier. Airedale de dimensiuni medii a fost crescut de vanatorii din Yorkshire pentru a asista omul la vanatoarea de vulpi si sobolani de apa.

airdale terrier

Numele sau provine de la Valea Aire din tinutul Yorkshire. La mijlocul secolului al XIX-lea, unii terieri de langa raul Aire din tinutul Yorkshire au fost incrucisati cu caini din rasa Otterhound pentru un miros mai fin si abilitati sporite de vanatoare in jurul apei.

Dupa ce a devenit un caine de spectacol, a fost incrucisat cu Bull Terrier si Irish Terrier, pentru a elimina trasaturile Otterhound care nu au fost foarte populare.

Abilitatile  de vanatoare si dimensiunea sa au ajutat aceasta rasa sa castige un renume de mare vanator.

Cainele a reusit sa devina un bun animal de companie  si un caine de politie datorita manierelor sale si aspectului sau inteligent. Perioada de dupa Primul Razboi Mondial a insemnat o scadere a popularitatii cainelui dar astazi multi crescatori de caini iubesc Airedale Terrier.

Caracteristici fizice

Rasa Airedale Terrier asunt caini cu talie inalta, picioare lungi, oase puternice, combinand puterea si agilitatea. Aceste calitati fizice permit cainelui sa urmareasca vanatul in conditii dificile. Are o blana dura, sarmoasa, groasa, stransa pe corp, cu unele fire de par incretite.Airdale terrier

Are capul alungit, ochi mici, atenti si expresivi, iar picioarele din fata sunt foarte drepte. Coada este tinuta in mod obisnuit in sus (ca standard acceptat insa nu obligatoriu), se taie 2/3 din lungimea totala.

Are o forma a corpului patrata, iar datorita picioarelor lungi sa impresia de eleganta.

Personalitate si temperament

Acest companion protector si plin de viata este unul dintre cei mai versatili terieri. Airedale este jucaus, aventuros si indraznet. Este inteligent dar totusi incapatanat uneori. Desi unii caini domina, cei mai multi dintre ei raspund la dorintele proprietarului si sunt de incredere.

Atata timp cat are parte de exercitii fizice si mentale zilnice, este un caine de casa manierat. Ii place sa fie lider si nu-i place sa fie provocat de alti caini. Cu toate acestea, cainii mai mici si terrierii se inteleg bine.

Se intelege bine si cu copii si se ataseaza puternic de stapan. Este circumspect cu persoanele straine.

Airedale Terrier

Este un caine recomandat persoanelor active, cu preocupari sportive, pentru drumetii si antrenamente sportive. Este relativ usor de dresat, datorita faptului ca este un caine inteligent si cooperant. Se comporta bine in rol de caine de paza.

Ingrijire

Fiind o rasa activa, Airedale Terrier necesita exercitii fizice zilnice. Plimbarile lungi, jocurile energice, zbenguiala si vanatoarea in zone sigure, pot indeplini cerintele de miscare ale cainelui.rasa Airedale Terrier

Blana sarmoasa a cainelui ar trebui pieptanata cat mai des, pe langa tundere de cateva ori pe an. Tunderea este utila in stratificarea culorii si texturii blanii.

Urechile catelusilor trebuie „lipite” astfel incat sa aiba o forma corespunzatoare atunci cand devin adulti. Airedale poate trai confortabil in exterior in conditii climatice reci, dar ar trebui sa i se permita sa doarma in interior.

Nu naparleste mult. Parul de pe bot trebuie ajustat periodic, pentru a elibera zona oculara. La fel, parul crescut intre pernutele de la picioare se scurteaza la intervale regulate.

Sanatate

Cainii din rasa Airedale Terrier au o durata medie de viata de 10-13 ani. Se pot confrunta cu displazia canina de sold (CHD), boli de colon, torsiunea gastrica, dermatite, hipotiroidismul  si diverse alergii.

 

Surse imagini: unsplash.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button