Ce vad cainii cand privesc la TV?
V-ati asezat vreodata sa va uitati la televizor, doar ca brusc a aparut un mic cap blanos care v-a blocat complet vederea? Cainele dvs. se uita cu adevarat la TV cand sta in fata ecranului holbandu-se sau latrand la acesta? Ce anume il atrage la televizor? Pot cainii sa vada cu adevarat televizorul asa cum il vedem noi? Ce vad cainii cand privesc la TV? Sunt interesati de emisiunile TV pentru caini? Sa aflam impreuna.
Cainii pot vedea la TV?
Cu siguranta, cainii pot vedea la TV si multi par sa se bucure de el. Exista o serie de caracteristici la emisiunile de televiziune pe care cainii le gasesc atractive. Unele dintre acestea sunt vizuale, cum ar fi miscarea, in timp ce altele se refera la sunetele care provin de la televizor.
Ochii unui caine sunt foarte diferiti de ochii omului, asa ca vad lucrurile diferit la televizor. Vederea lor nu este la fel de clara, ceea ce poate explica de ce prefera sa stea mai aproape de televizor decat noi – il ajuta sa vada imaginile mai clar.
De asemenea, cainii au o perceptie diferita a culorii, deoarece au in retine doar doua tipuri de celule de procesare a culorii (noi oamenii avem trei).
Ei pot vedea doar albastru, verde si galben, asa ca un caine care alerga pe iarba cu un cer albastru in spate, jucandu-se cu un frisbee galben, poate fi foarte interesant. In timp ce un caine care sta langa o masa de picnic rosie cu alb jucandu-se cu o jucarie rosie, ar fi ceva foarte plictisitor.
Retina cainilor are, de asemenea, mai multe tije (celule de lumina si de miscare foarte sensibile) decat oamenii. Tijele sunt celulele care permit vederea pe timp de noapte. Aceasta inseamna ca cainii vad foarte bine in intuneric si sunt foarte sensibili la miscare.
Cainii vor percepe, de asemenea, imaginea in sine diferit, mai ales la televizoarele mai vechi. Oamenii nu observa nicio palpaire sau licarire a imaginilor daca rata de refresh a ecranului este mai mare de 55 de cicluri pe secunda, de exemplu 55 Hz. Cu toate acestea, cainii au o perceptie mai buna a miscarii – vor vedea palpairi cu o viteza de pana la 75 de Hz. Adica, fata de oameni, au o perceptie a miscarii mult mai buna.
Deci, daca ne uitam la o emisiune TV obisnuita la 60 Hz, imaginea va parea ca palpaie pentru caini. Din fericire, televizoarele mai noi sunt reimprospatate la o rata mai mare, iar laptopurile si desktopurile au rate de reimprospatare si mai mari. Asa ca nu va veti bucura doar dvs. de o imagine mai buna, ci si cainele dvs.!
Cainii stiu ca ceea ce vad la TV nu este real?
Este greu de stiut ce „gandesc” cainii cand se uita la televizor. Unii par sa ia asta mult mai in serios decat altii. Totusi, se pare ca cainii recunosc alte animale la televizor, vor raspunde la latratul cainilor si vor distinge cu usurinta imaginile cu caini din desene animate.
Dar cainii se bazeaza foarte mult si pe alte simturi, cum ar fi mirosul – ceea ce in mod clar nu este posibil intr-o imagine televizata. Fiind deconectati de cel mai important simt (miros) al lor, este probabil ca cainii sa recunoasca faptul ca imaginea de pe ecran nu este reala, ci o reprezentare a unui animal sau a unei figuri.
Cainii raspund adesea la sunetele emise de animale la televizor, iar acest lucru le comunica in mod clar informatii, chiar si intre liniile de specii diferite. Prin urmare, ar putea fi intelept sa evitati emisiunile care implica animale aflate in dificultate atunci cand impartiti ecranul TV cu animalul dvs. de companie.
De ce unii caini privesc la televizor, iar altii nu?
La fel ca oamenii, cainii se vor bucura de televizor. Diferite rase (si diferiti caini, individuali) au capacitate de vedere diferita, astfel incat unii caini pot vedea ce se intampla la televizor mai bine decat altii.
Daca un caine poate vedea si recunoaste cu usurinta ceva pe un ecran, acesta poate fi mai implicat decat un caine care se bazeaza mai mult pe simtul mirosului sau auzului. Iar unii caini pot fi mai usor „pacaliti” de imaginile de pe ecran, in timp ce altii sunt putin mai perspicace in a sti ca ceea ce vad nu este real.
Ce fel de emisiuni TV le plac cainilor?
In general, cainii vor prefera emisiuni care prezinta animale in miscare si prefera sa vada un animal adevarat decat un desen animat.
Pentru a testa daca cainele dvs. este interesat de TV, alegeti o emisiune cu animale foarte active – in special cele de care cainele dvs. este atras in viata reala (cum ar fi veveritele, pasarile, pisicile sau alti caini). Daca culorile afisate pe ecran sunt nuante de albastru, galben si verde, cainele dvs. le va putea vedea mai bine.
Apoi urmariti reactia cainelui dvs. pentru a afla daca ii place ceea ce vede. Ochii sai urmaresc actiunea? Dau din coada plini de fericire sau par tulburati si maraie? Par ingrijorati de ceea ce vad?
Continuati sa testati emisiunile pana cand gasiti una care va face cainele fericit – si apoi sperati ca nu va trebui sa va luptati cu ei din cauza telecomenzii!
Ar trebui sa lasati televizorul deschis pentru cainele dvs.?
In prezent, exista canale TV dedicate cainilor care promoveaza mesaje cum ca privitul la televizor va calmeaza si relaxeaza cainele. Sa fie oare adevarat?
Mai mult ca sigur, cainii prefera sa se uite la televizor cu stapanii lor. Cand sunt singuri, este mai probabil sa se ghemuiasca, sa doarma, sau sa faca ceea ce fac in mod obisnuit.
Cu toate acestea, daca cainelui dvs. pare sa-i placa sa se uite la televizor, probabil ca nu faceti niciun rau lasandu-l deschis cand iesiti in oras sau atata timp cat privitul la televizor nu interfereaza cu timpul de joaca, timpul in aer liber sau timpul dvs. de socializare cu acesta.
Doar auzirea sunetelor de la televizor (sau chiar de la radio) ar putea fi suficient de stimulatoare pentru a face timpul sa treaca mai repede pana cand ajungeti acasa. Pastrati volumul scazut si asigurati-va ca cainele dvs. se poate indeparta de televizor daca doreste (de exemplu, daca utilizati o cusca de dresaj sau este inchis intr-o camera cu televizorul pornit).
Speram ca am elucidat unele mistere legate de ce vad cainii la TV. Iar data viitoare cand stati la TV cu animalul dvs. de companie stiti mult mai multe despre ceea ce acesta percepe.
Sursa imagini: unsplash.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.